magazin család kibeszélő múlt gyereknevelés tanácsok szülőknek
A gyereknevelés és gyerekgondozás terén ahány ház, annyi szokás – tudjuk jól. Ma is megoszlanak a vélemények arról, hogy milyen módszert kövessünk ezzel kapcsolatban, ám a múltban akadtak olyan szakértői tanácsok és intelmek, amelyeket olvasva, hallva, nem hiszünk se a szemünknek, se a fülünknek.

Pálinkás rongyot a síró babának

Nem, ez nem tévedés! Pálinkás rongyot, avagy pálinkás kenyeret a gyereknek, ha sír! Ezt a tanácsot a saját nagymamám kapta egy idősebb női rokonától, még akkor, amikor megszületett az első gyermeke. Bár ő sosem fogadta meg ezt az intelmet - és jóval később előszeretettel anekdotázott róla elborzadva -, valóban

bevált szokásnak számított még a XX. században is, hogy ha egy gyerek nagyon sír, este nem tud elaludni vagy beteg, akkor pálinkás rongyot kell „cucliztatni" vele,

attól majd megnyugszik. Ennek egy másik változata – amit egy kolléganőm mesélt –, a pálinkás kenyér etetése a kicsikkel, állítólag ez is dívott egy időben a nyűgös gyerekek ellenszereként...

Ópium és a hiszti tovaszáll

A magyar pálinka mellet akadtak egyéb hajmeresztő, nemzetközileg alkalmazott, gyerekeknek szánt nyugtatószerek is a régi időkben. Egy XIX. századi gyerekneveléssel foglalkozó szakkönyvben például azt javasolták, hogy ha a kisbaba keservesen és szüntelenül sír, akkor az anya – mindkettőjük nyugalma érdekében – adjon a gyereknek ópium tartalmú főzetet, például mákteát vagy ami még jobb, akadtak olyan édes szirupok is, amelyek nagy menyiségben tartalmaztak az ópium mellett alkohol is. Hát nem remek? Persze akkor még általánosságban nem nagyon volt tisztában senki azzal, hogy az ópium függőséget okoz, csupán azt tapasztalták, hogy milyen jól megnyugtatja a síró, hisztiző gyerekeket. Igazi csodaszer, már csecsemőkortól. Vagy mégsem?

Forrás: Shutterstock

Bár az ópiumot egy időben a szegény gyerekek dajkájának nevezték, sajnos gyakran előfordult, hogy a szülők túladagolták a „csodaszert". Ilyenkor jobb esetben a gyerek csak eszméletlenre bódult, rosszabb esetben – és ez is nagyon gyakori volt! - az életével fizetett a szülők nyugalmáért.

Verés, érvágás, kikötözés

Hajdan a gyereknevelés terén azonban nem csupán az alkohol és a drog számított bevált módszernek, de a különféle fizikai atrocitások is. Azt valószínűleg mindenki tudja, hogy régen a testi fenyítés elfogadott volt mint gyereknevelési eszköz, de az talán már kevésbé ismert tény, hogy ez nem csupán egymás közti tanácsként terjedt a szülők között, de a szakkönyvek is kifejezetten ajánlották. Ahogyan az érvágást is, amennyiben a gyerek túl hisztis. Ha pedig el kellett mennie otthonról a szülőnek vagy csak zavarta a napi teendők elvégzésében őt az állandóan jövő-menő csemete, akkor a bokánál vagy csuklónál történő kikötözést ajánlotta a szakirodalom.

+ 1: Cigaretta a terhes nőknek

Végül, de nem utolsósorban egy érdekesség, ami ugyan nem a gyerekek nevelését és gondozását érinti, mégis elég hátborzongató. Ez pedig nem más, mint az, hogy még a '60-as években is úgy vélték, hogy a dohányzás – és az alkoholfogyasztás is! - megengedett a terhes nők számára. Sőt, egyes nézetek szerint egy fél csomag cigaretta naponta kifejezetten jót tehet, hiszen csökkenti a stresszt, ráadásul így a baba is kisebb súllyal fog születni, ezért könnyebb szülést eredményez.

Te már hallottad ezeket a múltbéli, hajmeresztő gyereknevelési tanácsokat?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.