magazin kibeszélő Horváth Antónia divatikon császárné Sisi
Kevesen tudják, de Erzsébet királyné - közismertebb nevén Sisi - egy véletlen folytán került trónra. Unokatestvérének, Ferenc Józsefnek eredetileg nővérét szánták feleségül, de a császár egy szempillantás alatt belehabarodott az akkor 15 éves lányba.

Ez Erzsébetet váratlanul érte, de mivel egy császárt nem volt illendő kikosarazni, így kénytelen volt belemenni a házasságba. Az Európa egyik legszebb nőjének kikiáltott császárné híres volt csodálatos ruhakölteményeiről - melyekben csak kívülről tündökölt, belül valójában hatalmas fájdalmat érzett. Sosem tudta megszokni, hogy bensőséges pillanatait meg kell osztania a nyilvánossággal.

Divatikon - már a kezdetektől

A 16 éves Erzsébet fehér menyasszonyi ruhájával rögtön divatot teremtett. A ruhából sajnos csupán egy kis részlet maradt meg, tehát nem tudjuk pontosan, hogy nézhetett ki, de valószínűleg a biedermeier stílusjegyeinek megfelelően masnik és gyöngyök tarkították.

Forrás: Getty Images

A kiegyezés utáni koronázási szertartáson Magyarország iránti szeretete jeléül díszmagyar viseletet választott, melyet valószínűleg a magas szabászat (haute couture) alapítója, Charles Frederick Worth szalonjában készítettek. Viszont botrányt is kavart ruhájával: a gyöngyökkel és masnikkal díszített biedermeier ruhaderekat már korábban is viselte egy másik szoknyával! És akkoriban egy uralkodó számára kétszer ugyanabban megjelenni kirívóan etikett ellenes volt.

Forrás: Wikipedia

Sisi adottságait tekintve nem volt az a tipikus szépségideál. Inkább azzal vívta ki az őt övező csodálatot, hogy feltűnő smink és parfümfelhő helyett a természetesség híve volt. Igazi lázadóként az előírás ellenére nem viselt alsószoknyát, hogy még vékonyabbnak tűnjön.

Nagyon sokat foglalkozott szépsége ápolásával:

  • szamártejben és meleg olívaolajban pihentette testét, és saját fürdőkádja volt - amivel akkoriban hatalmas botrányt váltott ki
  • fürdőrituáléi napi 2-3 órás hajápolással egészültek ki: fodrásza tojással és konyakkal is kezelte hajzuhatagát
Forrás: AFPforum

Az anorexia fogságában

Ahogy egyre borzalmasabbá vált a magánélete, úgy hatalmasodott el felette a szépsége iránti mániája. Alig evett, és sokszor majdnem teljes végkimerülésig lovagolt. Szintén botrányt kavarva, külön tornatermet rendeztetett be magának gyűrűkkel és súlyzókkal. Nem mellesleg korának legjobb lovaglónőjeként tartották számon. Cilinderével lélegzetelállítóan elegáns volt a nyeregben - képét a Vanity Fair is leközölte.

Hihetetlenül karcsú, 50 centis derekát szorosra fűzette, és gyakran övekkel is hangsúlyozta. Napjában háromszor ellenőrizte súlyát és tagjai körméretét - erről naplót is vezetett.

Forrás: Wikipedia

Míg fiatal korában gyakran nyúlt a fehérhez és más világos árnyalatokhoz, 30 éves kora után jobbára csak fekete ruhákban járt. Rettegett az öregedéstől, ezért mindenféle eljárást kipróbált - köztük a nyers marhahús pakolást. És amikor észrevette első ráncait, legyezők és fátylak mögé rejtőzött. Festői is csak emlékezetből készítettek róla képeket, így nehéz megállapítani, hogy az idősödő császárné hogy nézett ki valójában.

Forrás: Getty Images

A halál végül 61 éves korában érte el: Genfben Luigi Lucheni szíven szúrta egy kihegyezett reszelővel. Merénylőjének nem ő volt a célpontja, támadását az arisztokrácia ellen szánta.

II. Erzsébet, a vagány úrinőhttp://www.she.hu/kultur-mi/20171117-ii-erzsebet-kiralyno-vagany-urino-kekesi-laura.html

Érdekességek Sisiről:

  • December 24-én, szenteste látta meg a napvilágot egy fogacskával a szájában, ami a babona szerint egy egész életet végigkísérő hatalmas szerencsét jelent.
  • Szülei első unokatestvérek voltak, és ő is édesanyja nővérének fiához ment feleségül.
  • 4 gyereket szült, elsőszülött lánya 2 éves korában halt meg, Rudolf pedig önkezével vetett véget életének.
  • Becenevét sokan tévesen Sissinek tudják. Valójában közeli hozzátartozói Lisinek hívták, így is írta alá leveleit, férje hívta Sisinek (valószínűleg félreolvasta a díszesen kanyargó kezdőbetűt). A Romy Schneider főszereplésével bemutatott tévéfilmnek azért kellett más címet adni, mert a Habsburg család nem járult hozzá a Sisi név használatához.
  • Sosem mosolygott nyilvánosan, és társaságban is alig szólalt meg, mert szégyellte, hogy fogai nem voltak szépek.
  • Dohányzott, sőt még tetoválása is volt: vállát egy vasmacska díszítette, melyet a tenger iránti szerelme jeléül varratott magára.
  • Gyengéje volt az édesség: a kandírozott ibolyából nem ismert mértéket. Ha betért kedvenc cukrászdájába, diétája ellenére képes volt rengeteget magába tömni.

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.