2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

5 könyv, ami egy pillanat alatt rabul ejt - Ezeket (is) szerettem januárban

könyv Szabó Magda kibeszélő magazin A vezércsel (sorozat) olvasás
Mivel én sokat olvasok, mindig érdekel, hogy mást milyen könyvek kötnek le. Végtelenül elszomorodok, ha valaki bevallja, kizárólag mozgóképet fogyaszt, és örülök, ha az olvasmányélményeink találkoznak. Most 5 könyvet ajánlok nektek, amelyek közül nem mindegyik tartozik a top olvasmányélményeim közé, de mind olyanok, amelyeket valamiért érdemes elolvasni.

1. Edith Eva Eger - A döntés

Hatatalmas hype övezte Edith Eva Eger A döntés című könyvét. A molyon szuper értékelést kapott, a Facebook könyves csoportjaiban imádták. Bár én alapvetően idegenkedem azoktól az írásoktól, amelyek mindenkinek tetszenek, ez esetben kivételt tettem és elolvastam.

A könyv a szerző élettörténetét dolgozza fel, amit aztán életvezetési tanácsokkal tesz teljessé, már akinek. Én az "önsegítő" részektől eltekintettem volna, de az életút megrázó és különleges mivolta miatt mégsem volt hibás választás.

A magyar származású dr. Edith Eva Egert 1944-ben, 16 éves korában a családjával együtt a nácik haláltáborába, Auschwitzba deportálták. Szüleit Joseph Mengele küldte gázkamrába, de ő nővérével együtt túlélte a borzalmakat, és úgy döntött, megbocsát fogvatartóinak, és mindennap élvezi az életet. Évekkel a kiszabadulását követően egyetemre ment és pszichológusnak tanult, ma pedig többek között bántalmazott nőknek, poszttraumás stresszel, függőséggel vagy gyásszal küszködőknek segít. Edith Eva Eger könyve akkor is lebilincselő, ha úgy gondoljuk, nem küzdünk lelki problémákkal, és egyben rádöbbent arra is bennünket, hogy az élet legkeményebb pillanataiban is van remény.

Forrás: Libri Könyvkiadó Kft.

2. Szabó Magda - Az ajtó

Szabó Magda Az ajtó című regényét szintén a hatalmas rajongás miatt tologattam évekig az olvasmánylistámon, és milyen rosszul tettem. Amikor azonban kézbe vettem, két délután alatt végeztem vele - és hiába éreztem azt, hogy Szabó Magda világa ebben a művében is kicsit didaktikusan kétpólusú, mégis mindvégig lekötött. Sokakkal ellentétben számomra nem csupán Emerenc, de Magda alakja is szimpatikus volt, sőt talán az ő dilemmái átélhetőbbek is voltak, mint szolgálója/barátnője kemény, ellentmondást nem tűrő világa.

Az előítéleteim ellenére most már azt gondolom, Az ajtó akár kötelező olvasmány is lehetne, szerintem bárkihez képes szólni és egy percre nem válik unalmassá.

Forrás: Jaffa Kiadó és Kereskedelmi Kft.

3. Gerlóczy Márton - Elvonókúra

Gerlóczy Márton Elvonókúráját mindig felvettem és letettem a könyvesboltban, de sokszor bekerült a virtuális kosaramba is, hogy aztán megint kimaradjon. Talán a fülszöveg nem volt túl érdekes (de annyira persze igen, hogy mindig kacérkodjak a megvásárlás gondolatával), vagy mindig volt, amire jobban vágytam.

Ha nagy ívű cselekményre, hatalmas fordulatokra vágysz, akkor lehet, hogy ez nem a te könyved, ha viszont egy elképesztően jó stílusban megírt regényt vennél kézbe, akkor ne habozz, az Elvonókúra ilyen. Kritikusai közül van, akit a végletekig idegesített, mások imádták, ahogyan én is és Gerlóczy bekerült a kedvenc kortárs szerzőim közé.

Forrás: Scolar Kiadó

4. Légrády Gergely - Nélkülem Nélküled

Légrády Gergely Nélkülem - Nélküled könyve, ahogy a kiadó fogalmaz: "korunk mókuskerék-generációjáról szóló, megrázó írás". Miklós teljesítménykényszer alatt éli mindennapjait. Identitását munkájában betöltött pozíciója határozza meg, amelynek egy hirtelen jött, súlyos betegség vet véget. Az írásban egyrészt nyomon követhetjük a főszereplő életének széthullását, miután Alzheimert-kórt diagnosztizálnak nála és ugyanekkor felesége gondolataival és érzéseivel is megismerkedhetünk Miklós haláláig és azon túl is. Bár a téma komoly, a könyv könnyen olvasható, nem kell tőle félni.

Forrás: Jaffa Kiadó és Kereskedelmi Kft.

5. Walter Tevis - A vezércsel

Valamiképpen kakukktojás a listán Walter Tevis A vezércsel című regénye, ugyanis először a sorozattal ismerkedtem meg. A történet szerint Beth Harmon csendes, morózus és első pillantásra jelentéktelen nyolcéves kislány, akit édesanyja halála után árvaházba küldenek. Legfőbb társasága egy másik árva, és a gyermekotthon gondnoka, aki sakkozni tanítja. A sakk szép lassan Beth életének értelmévé válik, ám sakkellenfelein túl gyógyszer- és alkoholfüggőségével is meg kell küzdenie.

Bár a könyv általában mindig jobb, mint a belőle készült sorozat, ez esetben szerintem fordítva van. A sorozat főszerepét megformáló Anya Taylor-Joy játéka felejthetetlen, nem hiába rajong A vezércselért a fél világ. Ha tetszett a sorozat, szerintem a könyvet is kedvelni fogod, semmiképpen nem megy kárba a rá áldozott idő.

Forrás: Gabo Kiadó

Nyitókép: Shutterstock

Te szoktál olvasni?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.