természet Sir David Attenborough természettudós Dósa Eszter földrajz kalandok
Sir David Attenborough egy stabil pont mindannyiunk életében: gyerekkorunk óta láthatjuk őt a tv képernyőjén. Az ő műsorait nézve - közvetlen és laza stílusa miatt - úgy érzem, hogy én is ott vagyok vele az Antarktiszon, Madagaszkáron, vagy éppen Paraguayban.

Neki köszönhetjük az első színes tv adást, és ő volt az első természetfilmes, aki a civilizációtól elzárt helyen élő törzseket látogatott meg, hogy megmutassa a világ és az emberek sokszínűségét. Több mint tíz állat- és növényfajt neveztek el róla. Akad köztük egy parazita, mely egy mélytengeri halon él, a Nepenthes Attenboroughii pedig egy olyan óriási húsevő növény, ami képes megenni egy patkányt is. Apropó, patkányok! Ez az egyetlen állatfaj, amit szívből gyűlöl.

Népszerűsége ma is töretlen, Kínában olyan sokan töltötték le a Blue Planet II-t, hogy az országban akadozott miatta az internet. Noha magánélete szigorúan privát, természettudós kalandjairól és élete érdekességeiről végtelen hosszú listát lehetne írni.

És hogy mitől annyira menő?

Megmutatja, hogy nem csak a fiatalok lehetnek vagányak! David Attenborough az élő példa rá, hogy egyáltalán nem kell lenyugodni a korral. Habár egyidős II. Erzsébet királynővel, őt fiatalon tartja a természet iránti kíváncsisága és a világ megismerésének vágya. Azt tartják róla, hogy a legtöbbet utazott ember a földön - annyi kilométer van mögötte, amekkora távolsággal tízszer meg lehetne kerülni a bolygónkat.

Ráadásul halad is a korral: a járványhelyzet alatt a tudást nem csak természetfilmek formájában adja át: állatviselkedést és oceanográfiát tanít gyerekeknek a BBC új, online iskolai műsorában.

Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Lexie Appleby/Geisler-Fotopress

Ha valami a te utad, akkor előbb-utóbb úgyis összejön!

Sokáig azért nem került képernyőre, mert a főnöke szerint túl nagyok voltak a fogai. Egy véletlen sodorta a kamerák elé: 1954-ben a Zoo Quest című műsor vezetője lebetegedett, és ő ugrott be helyettesíteni. Innen már egyenes út vezetett a természetfilmek világába. Ez a műsor állította fel a sztenderdeket az élővilág filmezésének terén is, hogy megfelelő távolságból filmezzünk vadon élő állatokat.

Detektívnek sem utolsó!

Egyszer segített felgöngyölíteni egy gyilkossági ügyet: amikor a kertjét bővítették, a munkások egy emberi koponyát találtak ásás közben. A koponya tulajdonosát, egy 1879-ben elhunyt özvegyet, a saját házvezetője gyilkolta meg, aki a maradványokat gyerekekkel etette meg. A gyanúsítottat letartóztatták és kihallgatták, de a levágott fej soha nem került elő. Egészen 2011-ig.

Mindig képes megőrizni a higgadtságát, mint egy igazi angol úr.

A '80-as évek elején lezuhant egy hőlégballonnal Dél-Skócia felett. Egy váratlan pillanatban a ballon összecsuklott és visszazuhant a földre. Davidnek sikerült sérülések nélkül kimászni a roncsból, és elindult, hogy segítséget szerezzen. A megmentője, egy skót gazda, zsaroláshoz folyamodott: csak akkor mutatja meg, hogy hol a telefon, ha a természetfilmes boldog szülinapot kíván a lányának. Ráadásul úgy is harangozta be, hogy itt van David Attenborough, hőlégballonnal érkezett, hogy boldog szülinapot kívánjon neked!

Forrás: AFP/Peter Byrne

Megmutatja, hogy nem kell másokat utánozni.

Nincs autója, és soha nem szerzett jogosítványt. Saját bevallása szerint nem is érdekli az egész, és azt vallja, hogy ha nagyvárosban élsz, akkor a tömegközlekedés elvisz bárhová. Emellett nem érdeklik sem a minőségi borok, sem a híres, menő éttermek - nem szereti azokat a helyeket, ahol tömeg van.

Ha bármilyen állat lehetne, a lajhárt választaná, és ha szuperképességet kaphatna, akkor a repülésre szavazna.

Könnyen rávesz minket a digitális detoxra!

Noha lehet követni Twitteren és Instán is, ő maga e-mailt sem tud küldeni. Ha valaki szeretne tőle valamit, küldjön postai levelet vagy faxot - ez utóbbit megtanulta kezelni. Azt vallja, hogy a mai kor embere - különösen a fiatalok - soha nem élvezhetik a teljes szabadságot, amíg állandóan ott van náluk a mobiltelefon. Egyszerűen képtelenség rendesen elveszni!

Visszaemlékszik rá, amikor alig harminc évesen csak felült egy hajóra, és körbevitorlázta az indonéziai szigetvilágot. Senki nem tudta, hogy hol jár éppen, hiszen nem voltak mobiltelefonok. Teljesen igaza van abban, hogy a természetet csak úgy lehet élvezni, ha otthon hagyjuk a mobilt. Vagy legalábbis a táskánk mélyére rejtjük lenémítva, és nem vesszük elő.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.