emlékezés Houdini Lippai Flóra életút szabadulóművész évforduló
Szabadult már szibériai fogolyszállító vagonból, amerikai börtönből vagy épp egy hídról leugorva. Ráadásul igazi jófiú volt: egyszer édesanyjának megvett egy ruhát, ami Viktória királynőnek készült.

Harry Houdiniről a neve alapján nem egyértelmű, hogy a VII. kerületben látta meg a napvilágot. Nem mintha a pesti utcákról sok emléke lett volna, mindössze 4 éves volt, mikor a családjával Amerikába költözött. Ettől függetlenül, otthon általában magyarul beszéltek, így nem felejtette el az anyanyelvét.

Kezdetben „csak" a Kártya Királyának nevezték, ám a szabadulás ötlete sem váratott túl sokáig magára. Nem sokkal édesapja halála után, 18 évesen, pár barátjával megalapította az Öt Cent nevű cirkuszát, egy évvel később pedig már a szerelmét is feleségül vette. Bár már Amerikában is megbecsült művésznek számított, mindent egy lapra téve, Angliába ment szerencsét próbálni. Talán csak szerencséje volt, talán a menedzsere ráérzett valamire, de szinte egy csapásra a szigetország kedvence lett. Innen már csak egy lépésre volt a világhírnévtől.

Houdini édesanyjával és feleségével. Forrás: Wikipedia

Trükkjei akkoriban magasan a gagyi műanyagszagú bűvésztrükkök fölé emelkedtek. Már pályafutása elején is nevetve kiszabadult bármiféle zubbonyból, de a lakatok sem jelentettek számára különösebb kihívást. Hogy bebizonyítsa, nem kamu lakatokról volt szó, gyakran a közönség vitte magával a különféle zárakat - általában másodpercek alatt kiszabadult.

Nemcsak szívbajosnak, hanem szégyenlősnek sem mondhatta magát - produkciói közben (a hölgyek legnagyobb örömére) gyakran „elfelejtett" ruhát húzni. Az egyik legkülönlegesebb szabadulása talán éppen Oroszországban esett meg. Háttér-információként ezzel kapcsolatban két fontos dolgot érdemes megjegyezni: Houdini zsidó származású volt, és Oroszországban akkoriban ellenséges légkör uralkodott a helyi zsidósággal szemben.

Ennek ellenére Harry bevállalta, hogy megbilincselve, meztelenre vetkőzve kiszabaduljon egy szibériai fogolyszállító vagonból - 28 perc elég volt számára, hogy szabadon távozhasson (a kemény orosz tél bizonyára gyorsaságra sarkallta).

Forrás: Wikipedia

Egy évvel később, 1904-ben, már Londonban kápráztatta el a nagyérdeműt. A Birmingham Backsmith nevű cég öt évet töltött egy rendkívül bonyolult bilincs megalkotásával. A Hippodrome színházban mindenki tűkön ülve várta, hogy felsül-e (az addig minden körülmények között sikeresen kiszabaduló) művész. Végül egy óra múlva a bilincs már a földön hevert.

1905-re már kinőtte Európát, visszaköltözött az Amerikába. Itt egy szabad délutánján kiszabadult a washingtoni börtönből. A shownak persze pörögnie kellett, így Houdini amerikai turnéba kezdett, számait folyamatosan fejlesztette és látványosabbá tette. A bilincsek, kötelek, zubbonyok természetesen maradtak, de sokszor nagy magasságokban, fejjel lefelé lógva ijesztett rá közönségére. Egyik ilyen produkciója szerencsére film formájában is megmaradt - Houdini egy hídról leugorva szabadult ki a bilincseiből.

Bár már így is beírta magát a történelemkönyvekbe, Houdinit egy idő után elkezdte foglalkoztatni a repülés is. Az elsők között szerzett pilóta engedélyt, majd egy szép délutánon gondolt egyet, és vett magának egy kétfedeles repülőgépet. 1910-ben tett egy kisebb kört Ausztrália felett - ezzel ő lett az első ember, aki motoros géppel emelkedett a levegőbe a kontinens felett.

Forrás: Wikipedia

Belekóstolt a filmezésbe is, mellesleg az I. világháború alatt, arra tanította a fiatal katonákat, hogyan szabadulhatnak ki különböző bilincsekből. Majdnem négy percig képes volt visszatartani a lélegzetét - ez jól jött a víz alatti szabadulós mutatványaihoz.

Halálát egy meglehetősen szomorú és buta baleset okozta. Egy egyetemi órán Houdini erős hasizmaival dicsekedett. Az egyik hallgató (gondolván, hogy leteszteli a szabadulóművész igazát) behúzott egy jókora gyomrost Houdininek.Harry vakbele az ütés erejétől szétrobbant, majd pár nap múlva belehalt a sérülésbe.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Wikipedia/ AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.