tudós nők élettörténet Pálfy Dalma fizikus tény tudós Marie Curie
A Csernobil sorozat nagyon menő témává tette a radioaktivitást, de szerintem a legmenőbb ebben még mindig töretlenül Marie Curie. Ma van halálának 85. évfordulója - amit szinte biztosan a káros ionizáló sugárzás okozott...

Gondolom, a legtöbben nem az említett sorozatból jöttek rá, hogy radioaktív anyagokat nem jó móka fogdosni, de a Curie házaspár ezzel még nem volt tisztában. Marie szabad kézzel dolgozott, és a pipettába is szájjal szívta fel az anyagokat. Gyakran hordott radioaktív izotópokat a zsebében, és az ágya mellett is tartott egy kis rádiumot, mert szerette a fényét. Férjével nagyon élvezték, amikor a sötét dolgozószobába lépve megcsodálhatták a lombikok világító sziluettjét.

Szóval, ez volt az, amit Marie Curie nem tudott a radioaktivitásról - viszont 5+1 olyan dolog is van, amit te nem tudtál Marie Curie-ről.

Kitartóan és sikerrel ostromolta a tudományos üvegplafont.

Neme miatt eleinte sok akadályba ütközött: nem vették fel az egyetemre, és a Nobel-díj jelölésből is ki akarták hagyni. Végül ő lett az első nő, aki PhD címet kapott a Sorbonne-on, sőt, ő volt az egyetem első női professzora és tanszékvezetője is. Nemcsak az első nőnek ítélt Nobel-díj volt az övé, de ő volt a legelső ember, aki kettőt is kapott, ráadásul két különböző tudományágban. Sőt, nagyobbik lányával, Irène-nel, Nobel-díjas anya-lánya párost alkothatnának. Nőként abban is az első volt, hogy - 60 évvel a halála után - saját érdemei miatt temették a párizsi Panthéonba.

Forrás: AFPforum

A nehéz időkben Einstein bátorította!

1911-ben ő volt az egyetlen nő, akit meghívtak a rangos Solvay-konferenciára. A megelőző évben viszonya volt Paul Langevin fizikussal, aki ugyan elhagyta a feleségét, de hivatalosan még mindig házas volt. A konferencia alatt azonban a megcsalt asszony nyilvánosságra hozta a szerelmes leveleiket, ami Marie ellen fordította a közvéleményt.

A konferencia legfiatalabb résztvevőjét, a 32 éves Albert Einsteint felháborította, amit Curie-vel tesznek, ezért vigasztaló levélben így biztatta: "Ha a csőcselék továbbra is Önnel van elfoglalva, ne olvassa ezt a moslékot, hanem hagyja meg az olyan hüllőknek, akiknek fabrikálták azt!"

Az apja nem volt büszke rá...

Elszegényedett értelmiségi szülei különös hangsúlyt fektettek az oktatásra és a tanulmányi sikerekre, és lenézték az olyan haszontalan dolgokat, mint a társasági élet, külső megjelenés vagy bárminek az élvezete. Az apja mégsem volt soha megelégedve a lánya eredményeivel. A halálán volt, amikor Marie elújságolta neki, hogy sikerült izolálnia a polóniumot, de még erre is ezt mondta: "Milyen kár, hogy ennek a munkának csupán elméleti jelentősége van!" Mekkorát tévedett!

Forrás: AFPforum/ Roger-Viollet/© Albert Harlingue

Háborús hős volt!

Az első világháború kitörésekor fel kellett függesztenie a kutatásait. Hogy szaktudásával az ország érdekeit szolgálja, mozgatható radiografikus egységeket (kezdetleges röntgen gépeket) készített, és maga kezdte el azokat a csatatéren használni. Ezekkel a kis Curie-knek nevezett eszközökkel olyan sikeresen segítette a sebesült katonák ellátását, hogy a becslések szerint akár egymillió életet is megmenthetett. Mégis, amikor felajánlották neki a legmagasabb francia állami kitüntetést, a Francia Köztársaság Becsületrendjét, udvariasan visszautasította.

Sosem érdekelte a pénz.

A Curie házaspár rendkívül szerény körülmények között élt. Amikor Marie Párizsban kezdett tanulni, vajas kenyéren és teán kívül nem volt másra pénze, és sokszor elájult az éhségtől. Talán ezért volt az, hogy később a közös Nobel-díjuk honoráriumából a lakásuk felújítása mellett rászoruló diákokat segítettek. A kutatásaikat egy átalakított, rosszul szellőző és rendszeresen beázó fészerben végezték a férjével. Madame Curie menyasszonyi ruha helyett pedig egy sötétkék ruhát viselt, hogy azt később a laborban is hordhassa...

Találmányaikat direkt nem szabadalmaztatták, hogy feltétel nélkül a tudomány hasznára válhassanak. Így amikor a rádium népszerű és drága lett, Marie Curie nem tudta a további kutatásaihoz megvásárolni az anyagot, amit maga fedezett fel...

Forrás: AFPforum

+1 Jegyzetei és hamvai a mai napig sugároznak.

A magas radioaktivitás miatt máig veszélyesek a jegyzetei - sőt, még a szakácskönyve is. Ólommal bélelt dobozban tárolják őket a párizsi Nemzeti Könyvtárban, és mindenkinek védőöltözetet kell viselnie, aki bele akar tekinteni. Sírját is csaknem 3 centiméter ólom borítja, amióta a Panthéonban helyezték el.

Illyés Gyula jegyzeteiből megtudjuk, hogy Zsebők Zoltán röntgen professzor elmondása szerint a házaspár korábbi, sceaux-i sírját egy Geiger-Müller-számlálóval akkor is meg lehetett találni, ha a látogató nem olvasta a feliratokat.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.