illemtan viselkedés kibeszélő étterem magazin
Korábban már írtam az alapvető illemszabályokról, de van egy terep, ahol annyi a buktató, hogy érdemes külön cikket szentelni neki. Ez pedig az étterem. Ha nem akarsz kínos helyzetekbe keveredni, fusd át a listát.

Előtted van a jelenet, amikor Julia Roberts a Micsoda nő! - ben, elrepíti a csigát? Abba most ne is menjünk bele, hogy azt hogy kell enni, de a tipikus bakiktól azért megóvhatlak pár tanáccsal.

Asztalfoglalás

Ha menő étteremben akarsz enni, ahol sokan mások is, mindenképp foglalj asztalt! Hiába mész oda személyesen, ha teltház van, nem fognak beengedni, akárhogy méltatlankodsz. Tipp: az ideális hely, nem a toalett vagy a konyha bejáratánál található, erre kitérhetsz a foglalásodban.

Ha sikerült asztalt szerezned, akkor is érkezz pontosan.

Ha valamiért mégsem tudsz elmenni a vacsorára, tartsd tiszteletben az étterem dolgozóit és a többi várakozót azzal, hogy időben lemondod a foglalásodat.

Mit vegyél fel?

Ha igazán „puccos" helyre készülsz, nézz rá a honlapra, hogy van-e dresszkód.

Ha nincs, akkor bármilyen kicsit is csinosabb, elegánsabb ruhában mehetsz, a lényeg, hogy semmiképp se legyen koszos és takarjon, ahol kell. Rövidnadrág, haspóló, papucs, nagyon ciki.

Az érkezés

Mindig a férfi megy be elsőként az étterembe, ahogyan távozáskor is ő lép ki először az ajtón, tartva a hölgynek az ajtót.

Az asztalhoz - a személyzetet követve - a hölgy megy elöl, a férfi követi. Ha nincs foglalásotok, a hölgy választ asztalt.

Forrás: Thinkstock

A hölgy kabátját a férfi vagy a pincér segíti le, és távozáskor is ő segíti fel. (A székünk elfoglalásában is a férfiak segítenek. Szép gesztus, de tényleg ennyire törékenyek vagyunk?)

A táskádat sose tedd a földre vagy az asztalra. A széked támlájára (a tolvajok kedvence) vagy a pincértől kért plusz székre tedd inkább.

A mobilokat illik kikapcsolni vagy legalább lenémítani vacsora közben.

Az étkezés

Az étel és ital rendelése, mindig a férfi feladata, persze a nővel való előzetes egyeztetés után.

Lehetőség szerint, az étlapról válassz. Apró változtatásokat kérhetsz, de ne vidd túlzásba.

A borospoharat NE fogd meg a testénél, csak a száránál vagy a talpánál! (Így a kezünkkel nem melegítjük fel a bort és a pohár is tiszta marad.)

A palackozott bort mindig az asztalnál bontja fel a pincér, és az kezdi a kóstolást, aki megrendelte az italt.

Ivás előtt mindig töröld meg a szád, élénk színű ital esetén, ivás után is érdemes.

Ha papírszalvétát kapsz, azt a tányér mellett kell tartani, de elegáns éttermekben inkább damasztszalvétát adnak, amelyet félbehajtva az öledbe teríthetsz, hogy védd a ruhádat.

Az étkezést mindig a nő kezdi, csak utána foghatja meg a férfi az evőeszközöket.

Ne fotózd és posztold azt ételt, csak ha tényleg extrém az alkotás. Dicsekedni, amúgy sem illik. Ha tetszett a hely, ajánld inkább szóban!

Az evőeszközökkel kívülről befelé kell haladni. A felszolgáló olyan sorrendben teszi le őket, ahogyan az ételek következnek.

Úgy egyél, hogy a többieknek ne menjen el az étvágya. Ne csámcsogj, ne beszélj tele szájjal, ne csörömpölj, de ez úgyis alap.

Forrás: Shutterstock

Ha valami beleragadt a fogadba, a „fogpiszkálást" csakis egyedül, például mosdóban szabad intézni, akkor is, ha az asztalon van a fogvájó.

A csontról késsel-villával kell leszedni a húst. Nem, még a csirkét sem ajánlott kézzel megfogni.

Étkezés közben a könyököd végig legyen szorosan az oldalad mellett (tudod, a könyves trükk...) és sose könyökölj az asztalra.

Az evőeszközöket nem szabad megnyalni, lenyalni, még a kávéskanalat sem.

Ha befejezted az étkezést, a villát és a kést tedd egymás mellé, de ha még folytatnád később, akkor evőeszközöket keresztbe helyezd el a tányéron úgy, hogy a száraik feléd nézzenek.

Csak óvatosan, mert nem mindegy, hogy hagyod ott a tányérod! Ha a villát, majd a kést vízszintesen teszed egymásra, azt jelenti, elégedett vagy. Ha viszont a villa egyik résébe beleteszed a kést, azzal azt üzened, hogy nem ízlett az étel.

Ha befejezted az étkezést, a szalvétádat a tányér bal oldalára kell tenned, összegyűrve. Vigyázz, ha kisimítva teszed oda, azzal azt jelzed, hogy nem ízlett az étel!

A piszkos anyagiak

A számlát a férfinek illik rendezni. (Kivéve üzleti találkozó esetén.)

A számla rendezésénél légy diszkrét! A pincérnek elég egy bólintás vagy intés, de semmiképp ne kiabálj, pláne ne csettints neki.

Magyarországon, minimum 10 % borravalót illik adni, de ha különösen elégedett voltál, lehet persze többet is. Azért azt nézd meg, hogy a számlán nincs-e feltüntetve szervízdíj.

Ha bankkártyával fizetsz, előre mondd meg, mennyi borravalót adsz. Ha későn kapcsoltál, még mindig odaadhatod készpénzben.

A búcsú

Távozásnál a férfi vagy a pincér segíti fel a hölgyre a kabátot.

Az étteremből, úgy ahogy az elején is, a férfi megy ki elsőként és tartja a hölgynek az ajtót.

Hölgyeim, a meghívottnak illik megköszönnie az ebédet/vacsorát!

Egészségetekre!

Ismered az alapvető illemszabályokat? Ha nem vagy biztos benne, hogy ki, köszön kinek vagy, hogy milyen virágot illik vinni egy randira, olvasd el ezt is.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.