gyilkosság kibeszélő Pipás Pista
Rieger Pálné a kocsmában mindenkit túlivott, úgy verekedett, mint senki más, és úgy is dolgozott, mint két férfi. Ezért nem gondolta róla senki, hogy a ruha mögött egy női test rejtőzik.

Hogy megértsük Pipás Pista történetét, meg kell ismerkednünk a korral, amiben élt.

Az első világháború után vagyunk a dél-alföldi kis falvak zárt közösségében. Egymástól távol eső tanyákon élnek az elmaradott, indulataikat elfojtó, régi szokásoktól nehezen szabaduló emberek. Ide született Rieger Pálné, leánykori nevén Fődi Viktória.

Tizenkét éves korában cselédnek adták el a szülei. Akkor kezdett el pipázni - később így ragadt rá a Pipás név -, ott erőszakolta meg a gazda, aki kiházasította egy német cseléddel, Rieger Pállal, mivel a lány teherbe esett. A csecsemő árvaházba került. Pipás Pista örökölt egy tanyát a nagyszüleitől és odaköltözött. Általában napszámosként dolgozott, de előfordult, hogy fuvarosként kereste a betevőt, így rengeteg árut csempészve Szabadkáról Szegedre. Azért, hogy jövedelmét kiegészítse, alkalmanként a prostitúciót is bevállalta. Szívesen fogadott hadifoglyokat is, akik a Monarchia környékén voltak elszállásolva.

Rieger Pálné az a nő, aki Pipás Pistaként került be a köztudatba. Történt ugyanis, hogy ő lett a tanyavilág bérgyilkosa, aki férfiruhába öltözve élt, és járta az utcákat.

Az asszony általában kötéllel ölt. Úgy akasztotta fel áldozatait, hogy az öngyilkosságnak tűnjön. Első bérgyilkosságára Pampuskáné asszony kérte fel, aki sógora meggyilkolásával bízta meg, mert feleségének útban volt. Ezután sorra következtek a felkérések. Az elvégzett munkáért ételt, italt és pénzt kapott jutalmul. Megbízói pedig általában azok a feleségek voltak, akiknek a háború alatt egyedül kellett eltartaniuk magukat és családjukat, majd a háború végeztével visszakapták férjeiket, aminek nem annyira örültek, így felkeresték Pipás Pistát, aki pedig örömmel segített.

Pipás Pista, azaz Fődi Viktória Forrás: YouTube

Egy névtelen levél lett Pista veszte, amit a szegedi ügyészségre címeztek. A levél tartalma pedig rávilágított arra, hogy az eddig öngyilkosságoknak hitt halálesetek Pista kezén száradnak. Végül tanúskodott az első áldozatának rokona, aki elmesélte a bíróságon, hogy bérgyilkosa két birkáért és száz liter borért cserébe gyilkolt.

A történtek következményeként több testet is exhumáltak és kiderült, hogy az öngyilkosságnak hitt halálesetek valójában gyilkosságok, amiket úgy végzett el, hogy először az ülő áldozatot megfojtotta, majd felakasztotta, így elhitetve mindenkivel, hogy saját kezűleg vetettek véget az életüknek. Végül Pistát és a felbujtóit is bebörtönözték. Úgy gondolta, hogy nem ő a bűnös, hanem azok, akik felbérelték őt, hiszen neki semmi haszna nem volt a férfiak halálából, viszont a családtagoknak igen.

Érdekesség, hogy állítólag férfiként vették őrizetbe. A bírósági eljárás során pedig nem saját, hanem volt férje okmányaival tartották számon. Ezért bebörtönzése végül férfiként történt meg. Egy orvosi vizsgálaton derült ki, hogy ő igazából nő, amikor nem akart levetkőzni a rabtársai előtt.

Nyitókép: Wikipédia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.