irodalom Mészöly Miklós kibeszélő szerelem magazin kultúra Polcz Alaine házasság
Mészöly Miklós 101 éve ezen a napon, január 19-én született. Polcz Alaine-nel kötött házassága nem csak legendás és fél évszázadon át tartó volt, hanem sokan a mai napig emlegetik. Emlékezzünk meg róluk és a szerelmükről, annak minden magasságával és mélységével együtt.

„Sosem szerettem a szép embereket, féltem tőlük"

Mészöly Miklós és Polcz Alaine 1948-ban, a Darling kávéházban ismerkedtek meg. A 27 éves fiatal nő óriás kabátja hozzáért a férfi arcához. Egymásra néztek és érezték: dolguk van egymással. Alaine már a megismerkedésük estéjén olyan dolgokat tett, ami egyáltalán nem volt rá jellemző: vonakodás nélkül felment Mészöly lakására és együtt töltötték az éjszakát. Az író már akkor tudta, hogy Polcz Alaine lesz a felesége és másnap reggel arra kérte, hogy éljenek együtt és házasodjanak össze. A nő első házassága nehéz válással ért véget, így nagyon félt ismét elköteleződni.

Mészöly kitartó volt a lánykérést illetően és akkor sem tágított Polcz Alaine mellől, amikor kiújult a nő tuberkulózisa. Betegsége ledöntötte a nőt a lábáról és kérdéses volt, vajon túléli-e. Az író a legnehezebb időszakban is mellette volt: ápolta, főzött rá, valamint hitet és erőt adott neki minden egyes nap. Az írónő csak arra emlékszik vissza, hogy Mészöly mentette meg őt a halál torkából és az ő törődésének köszönheti az életét.

A megismerkedésüket követő évben, 1949-ben megtartották a polgári esküvőt. Nem csináltak nagy felhajtást, sőt, az anyakönyvvezető azt hitte, hogy aznap a tanúikat, Szilágyi Dezsőt és feleségét fogja összeadni. A szertartást alig bírták ki nevetés nélkül, végül férj és feleség lettek. Alaine a nászútjuk során ismerte meg férje gyermekkorát és azt, amiről az a könyveiben írt.

Másnak is megakadt a szeme a tehetséges írónőn

Akkoriban élénk társasági életet folytattak és számos neves író és költő fordult meg náluk: Nemes-Nagy Ágnes, aki jó barátnője volt Alaine-nek. Esterházy Péter, Nádas Péter és az Örkény házaspár is időzött náluk. Sőt, Weöres Sándor is, aki csak idős korában vallotta be, hogy szerelmes volt Polcz Alaine-be. A nő sosem vett észre semmit a költő szerelméből és valószínűleg ezért is tudtak évtizedekig jó barátságot ápolni.

Polcz Alaine Forrás: Facebook/Polcz Alaine

Polcz Alaine, a tökéletes írófeleség

Az Asszony a fronton című memoárjával nemcsak írónőként dedikálta magát, hanem a saját szakmájában, pszichológusként tekintélyes elismerésben részesült. Mészöly Miklós feleségeként negédesnek hatott a kapcsolatuk, de ha őszinték akarunk lenni, csak Polcz Alaine táplált igaz szerelmet a másik fél iránt.

Házasságukat igen viharosan élték, s egy közhellyel élve: leginkább a „se veled se nélküled" felállás jellemezte mindennapjaikat. Míg Alaine számára csakis Mészöly létezett, addig az író gyakorta folytatott viszonyt más nőkkel, sőt volt, hogy elköltözött az írónőtől. A ragaszkodás mégis erősebb volt és minden alkalommal visszakönyörögte magát.

Ugyanakkor az író leveiben folyvást utalt arra, hogy, amit neki lehet, az ne jusson a felesége eszébe: „remélem, egyedül vagy, és nem flörtölsz holmi férfiakkal".

Házasságukra árnyékot vetett, hogy Alaine-nek nem adatott meg a gyermekáldás, így talán ez is közrejátszott abban, hogy annyi gyarlóság és hűtlenség után is mindig Mészölyt választotta. Minden nehézség ellenére Polcz Alaine sosem mondott le szerelmükről és kitartott férje mellett a halál óráiban is. Sokan talán azt mondanák, hogy nem volt igaz szerelem az övék, azonban azt gondolom, nagyon kell szeretni a másikat ahhoz, hogy szemet hunyjunk számtalan hibája felett.

Mészöly Miklós 2001-ben hunyt el. Hat évvel később felesége a sírba is követte őt.

Nyitókép: Jelenkor Kiadó

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.