magazin kibeszélő görög istennő
Most, hogy betöltöttem a 30. életévemet, rájöttem, hogy egész idáig rossz vonaton utaztam - legalábbis, ami a karriert illeti. Rájöttem ugyanis, hogy görög istennőnek kellett volna születnem, vagy - ha ez már nem sikerült -, akkor minden követ meg kellett volna mozgatnom azért, hogy mostanra már az legyek. 

Hogy miért? Nos, egyszerűen azért, mert görög istennőnek lenni elképesztően menő. Sőt, az egyik legmenőbb dolog a világon. Ezt azóta tudom, mióta rákattantam a görög mitológiai sztorikra, és rájöttem, hogy ezekkel a "nőkkel" bizony nem lehet ujjat húzni. Ha felhúzzák magukat, kő kövön nem marad. Ez nekem nyilvánvalóan nagyon tetszik. Nézzünk három példát, azaz három olyan görög istennőt, akikre mérhetetlenül irigy vagyok.

Ha azt mondom, hogy "ÁLLJ!", akkor még a fű sem nőhet!

Akire én gondolok, az nem más, mint Démétér, akinek történetesen Hádésszal, az alvilág urával gyűlt meg a baja. Történt ugyanis, hogy Hádész beleszeretett az istennő lányába, Perszephonéba, és tekintve, hogy Hádész igen sivár lelki életet él, úgy gondolta: mással nem is fejezhetné ki jobban az érzéseit, csak úgy, ha elrabolja a lányt.

Démétér nyilvánvalóan szívrohamot kapott, és éjt nappallá téve kereste gyermekét, de hiába. Aztán persze elcsicseregték neki az alvilág madarai, hogy a lánya Hádésznál van fogsában, Démétér pedig a szuper képességét felhasználva befenyítette Zeuszt. Az alábbi ultimátummal kereste meg a főistent: amíg nem kapja vissza a lányát, a világ terméketlen marad.

Ez azért elég komoly fenyegetés egy olyan nőtől, aki mellékállásban a Földanya. Szóval, Déméter megparancsolta a fáknak, hogy ne gyümölcsözzenek, és megtiltotta minden növénynek a növekedést, stb.

Azonban Hádész sem volt hülye, és betéve ismerte az alvilág törvényeit, melyek közül egyet fel is használt annak érdekében, hogy maga mellett tudja Perszephonét. Ehhez nem is kellett mást tennie, csak ételt adni a lánynak, akinek nyilván lövése sem volt arról, hogy aki az alvilág étkéből eszik, az végérvényesen nem térhet vissza az élők sorába. Éppen ezért Perszephoné azóta is évi 3 hónapot Hádésszal tölt, Démétér pedig ebben a 3 hónapban tüntelőleg duzzog. Mi, emberek ezt úgy hívjuk, hogy téli időszak.

Egy istennő, aki úgy kivág az űrbe, hogy csak zörögsz!

Pallasz Athéné, vagyis Minerva többek között a lobbanékony természetéről volt híres. Ő tipikusan olyan, hogyha szar napja van, akkor mindenki másnak is az lesz, akivel csak találkozik. Erre tökéletes példa egy gyík története, ami pont rosszkor volt rossz helyen, ezért Minerva fogta, és egy mozdulattal kihajította a világűrbe. Igen, a VILÁGŰRBE!

Forrás: Electa/Leemage (Photo by leemage / Leemage via AFP

A szegény kis gyík nem tudott mit tenni, ráfagyott az égboltra, és így lett belőle Draco, azaz a Sárkány csillagkép megtestesítője.

Be kell valljam, hogy ez nekem roppantul szimpatikus. Lenne egy-két ember, akit szívesen Draco után küldenék az űrbe, bár, ha jobban belegondolok, nem feltétlen akarnám, hogy az ellenségeim arcképét lássam minden este a csillagos égbolton.

Az istennő, aki dühében megtermékenyítette önmagát

Héra kálváriája akkor kezdődött, amikor a férje, Zeusz ráunt a közös életre, és csajozni kezdett. Mondhatnánk, hogy 300 évnyi együttlét után talán belefér, hogy a főistennek új ingerekre volt szüksége, de mivel Héra vérig volt sértve, így egyáltalán nem hatotta meg, hogy három évszázada egy párt alkotnak. Mondjuk az is igaz, hogy Zeusz nem volt éppenséggel elegáns.

Kavart halandókkal és istennőkkel, senkire és semmire nem mondott nemet - kész csoda, hogy egy tölgyfának nem csinált gyereket -, így aztán tucatjával születtek "törvényen kívüli" gyermekei szerte a világon. Héra gondoskodott arról, hogy minden szeretőnek megkeserítse az életét, sőt, sokukat ki is végeztette. Zeusz azonban akkor húzta ki igazán a gyufát, amikor a saját gyomrában hordta ki kedvenc lányát, Pallasz Athénét, aki nyilvánvalóan nem Hérától származott.

A főisten ezzel a lépésével azt akarta alátámasztani, hogy felette senkinek sincs hatalma, sőt, rá még a szabályok sem vonatkoznak, hiszen még a gyermekáldáshoz sincs szüksége senkire önmagán kívül. Még Hérára sem. (Persze arról nem szólt a fáma, hogy Pallasz Athéné nem önszántából került az apja gyomrába, de ilyen apró részletektől most tekintsünk el.) A megtört feleség olyan mérhetetlen haragra gerjedt, hogy dühében egyes egyedül nemzett és hozott világra egy kisfiút, egész konkrétan Héphaisztoszt, a tűz és a kovács mesterségek istenét.

Ehhez képest nekem igen csekély képességeim vannak, már amennyiben az képességnek nevezhető, hogy külön tudom mozgatni a lábujjaimat és tökéletesen utánzom a delfinek hangját. Ha egyszer egy olyan világban fogunk élni, ahol a delfinszelídítőknek hatalom jár, akkor nagyon jó sorom lesz. Ám addig is, szeretnék tárgyalni valakivel, akitől illegálisan vásárolhatnék olyan szupererőt, mint amilyen a görög istennőknek van. Kedves díler, ha köztünk vagy, írj priviben. Köszi!

Te melyik görög istennő képességét tudnád elképzelni magadnak?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.