Molnár Ferenc: az író, akinek fél tucat színésznő is kevés volt a boldogsághoz

szerelem kibeszélő magazin Molnár Ferenc kultúra író
Molnár Ferenc, a világszinten ismert író élete regénybe illő fordulatokkal bírt. Mindenből kijutott neki, amire azt szokás mondani, hogy tipikus művész élete volt: depresszió, szenvedélyes kapcsolatok, bordélyházak, függőségek, s egy a megkísérelt öngyilkosság. Jöjjön a Pál utcai fiúk nárcisztikus írójának cseppet sem unalmas élete.

Molnár Ferenc, eredeti nevén Neumann Ferenc élete sikerre volt kódolva, mégis tett arról, hogy ne egy szokványos életútja legyen. Gondtalan fiatal éveit követően egy jól kigondolt formula szerint nemzetközi jogásznak készült Genfben, hogy egy elismert hivatásnak szentelje az életét, de jött a pálfordulat, és külföldről hazaérve újságírónak állt. A Budapesti Naplónál ismerkedett meg Ady Endrével, akivel először szoros barátságot ápolt egészen addig, míg a szívügyek bele nem szóltak a két művész kapcsolatába.

1906

Huszonkilenc éves, amikor megírja a Pál utcai fiúkat, a magyar irodalomtörténet egyik legjelentősebb ifjúsági regényét. Azonban, ez az év más miatt is jelentős: felesége lesz Vészi Margit. Kérdés, hogy Ady Endre miért orrolt jobban Molnár Ferencre: könnyen jött sikere tört borsot a költő orra alá vagy inkább az, hogy ő vette nőül szíve választottját?! Vészi Margit viszonozta Ady érzéseit, de szülői nyomásra végül nem fordulhatott komolyabbra a kapcsolatuk.

Margitnak a költő helyett az író, Molnár Ferenc jutott, de hiába féltették szülei Adytól, az íróval csak rosszabbul járt: fizikailag bántalmazta és fél évig tartó, rövid házasságuk alatt is folytatta csapongó életét.

Végül szétköltöztek és külön utakon folytatták tovább.

Szenvedélyes élete még csak ekkor kezdődött

Molnár Ferenc nemcsak íróként, hanem színházi munkái miatt is növekvő elismerésben részesült. Amint a botrányokkal övezett házassága zátonyra futott, máris hírbe hozták Varsányi Irén színésznővel. Bármelyik színésznő lett volna Irén helyében, ugyanis Molnár csakis rá tudott gondolni, azonban Irén először teljes vállszélességgel ellenállt a csábításnak.

Az író nem adta fel és megtalálta az utat Varsányi Irén szívéhez. Akkoriban a Liliom című darabot próbálták, amikor az ominózus levéljelenetében a kellékes a borítékba Molnár Ferenc valódi szerelmi vallomását helyezte, amelyet a színésznő felbontott és elolvasott a színpadon.

Varsányi Irén Forrás: Wikipédia

Hiába tápláltak egymás iránt mély érzéseket, a színésznő mégsem hagyta el a családját. Elválásuk mégsem ment könnyen: Varsányi Irén férjével még egy becsületbeli párbajra is sor került, majd a végső elválást az író sehogy sem tudta feldolgozni: öngyilkossági kísérlet gyanánt megmérgezte magát, majd néhány napig élet és halál között lebegett.

Végül egy harmadik színésznő mellett horgonyzott le?

Fedák Sári után élete végéig a nála húsz évvel fiatalabb Darvas Lili volt a felesége, azonban a bohém és szenvedélyes művészélet itt nem ért véget. Nem volt szokványos házasság: évente csak néhány hetet töltöttek együtt, ha pedig Budapesten jártak, akkor is mindig külön lakásban tértek nyugovóra.

Molnár Ferenc végül 1933-ban ismerkedett meg élete utolsó meghatározó nőjével, Bartha Vandával, aki először a gépírónője volt, majd a menedzsere, később a szeretője lett. A képlet itt sem volt egyszerű: harminc év volt közöttük a korkülönbség, ráadásul Vanda jó kapcsolatot ápolt az író feleségével. Mégis olyannyira fontos volt Molnár Ferencnek Vanda, hogy a végrendeletébe is beleírta a fiatal nőt.

Ekkor még nem láthatták előre vészjósló szavai súlyát. Úgy tűnt, a fiatal nő feldolgozta, hogy hátrahagyott rokonait kivégezték Auschwitzban, de múlhatatlan fájdalma miatt, 1947. augusztus 28-án öngyilkos lett: gyógyszerek és alkohol vetett véget életének.

„Vanda meghalt – életem fénye kialudt"- és valóban, Molnár Ferenc élete végéig képtelen volt beletörődni Vanda elvesztésébe. Hosszú hónapokig éjszakánként felkelt a megszokott időben és a gardróbszekrényében halott szeretője víziójával beszélgetett.

Teljesen befordult és feleségén kívül szinte senkivel sem tartotta a kapcsolatot. Öt évvel Vanda halála után, 1952. április 1-jén hunyt el rákban. Végső nyugalomra Darvas Lilinek köszönhetően, Bartha Vanda sírhelye mellett lelt.

Nyitókép: Wikipédia/Uher Ödön - Neumann-ház

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.