Georgiana Cavendish, akinek a szerelme azért tagadta meg a kapcsolatukat, hogy miniszterelnök lehessen

magazin kibeszélő hercegnő georgiana cavendish duchess of devonshire
Georgiana Cavendish, eredeti nevén Georgiana Spencer, Diana walesi hercegné ük-ük-ük-ük nagynénje volt, aki Londonban látta meg a napvilágot 1757-ben.

Devonshire hercegnéje, William Cavendish, azaz Devonshire ötödik hercegének volt az első felesége. Georgiana a kor ünnepelt szépsége, divatdiktátora, aki a politikai kampányairól is híres volt.

Georgiana családja mindig is előkelőnek számított a brit körökben, és olyan rokonokat tudhatott magáénak, mint Sarah és John Churchill, valamint Marlborough első hercegi párja. A fiatal lány csupán 17 éves volt, amikor hozzáment a nála 8 évvel idősebb William Cavendish-hez. Házasságukból összesen három gyermek született. A pár házassága tipikus érdekházasság volt, ami sosem működött jól Georgiana és William közt. A férj rendszeresen megcsalta feleségét. Ezt az egészet csak tetőzte, hogy a férfi a Georgianával közös fészekben, a london-i Devonshire palotában szállásolta el egyik szeretőjét, Lady Elizabeth Foster-t, és tőle született gyermekeit. Georgiana sokat vívódott a házasságában. Kezdetben sok bizonytalanság volt benne a frigyüket illetően, ám amikor rájött arra, hogy férjének szeretői vannak, és William ráadásul Georgiana egyik barátnőjével is viszonyt folytatott, így egy idő után már ő sem volt hűséges férjéhez.

Georgiana Cavendish lányával, Lady Georgiana Cavendish-sel (Little G) Forrás: Getty Images/The Print Collector

Georgiana szeretője nem más volt, mint a későbbi miniszterelnök, Charles Grey, akitől egy lánya is született. A gyermek az Eliza Courtney nevet kapta, de Georgiananak titokban kellett őt a világra hoznia és le kellett róla mondania, így a kislány az apja, Charles Grey családjában nőtt fel. Az édesanyja azonban nem szakította meg a kapcsolatot törvénytelen lányával, akivel állítólag haláláig tartotta a kapcsolatot.

Georgiana korának egyik legizalmasabb személyisége volt, aki szépségének köszönhetően mindig hamar a figyelem középpontjába került. Az előkelő társasági életben nagyvilági dámának számított, és extravagáns ízlésének köszönhetően a kor divatikonjává is vált. Georgiana igazán fényűző és pazarló életet élt. A politikai élet eszes résztvevőjévé vált, és határozottan kiállt a saját álláspontja mellett, odaadó édesanyja volt a gyermekeinek, és a köznép szívébe is hamar belopta magát.

Házasságában azonban sokat szenvedett, először férje hűtlensége miatt, majd amiatt, mert nem tudott kedvesével, Charles Grey-el lenni, és csak lopott pillanatok, órák jutottak nekik. Georgiana harcolt a szerelemért, de harca egy idő után kétségbeesett küzdelemmé vált. Szenvedélyes és elátkozott viszonya Grey grófjával hamar férje fülébe jutott, aki emiatt ultimátumot adott feleségének: választania kellett szerelme és gyermekei közt. Georgiana végül a gyerekeit választotta. William azonban továbbra is folytatta viszonyát Lady Bess Fosterrel, Georgiana legjobb barátnőjével, és Devonshire hercegének esze ágában sem volt megszakítani a kapcsolatot a nővel, így ez a szerelmi háromszög Georgiana haláláig így maradt.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.