magazin énekesnő kibeszélő Adele dalszöveg érzelmek
Ha bekapcsoljuk a rádiót, vagy elindítjuk a legfrissebb Spotify lejátszási listát, elég sokáig kell keresgélnünk ahhoz, hogy olyan számot találjunk, aminek dalszövege mély mondanivalóval rendelkezik.

Ez persze nem feltétlenül baj, nem kell, hogy minden zenéhez költemény szülessen. Vannak azonban olyan előadók, akik számára a tartalom nem játék. Adele, mint ilyen, napjaink egyik legsikeresebb előadója. Képes volt arra, hogy a 2018 óta hanyagolt Facebook oldalára nemrég kitett posztjával felrobbantsa az internetet. Mindez annak köszönhető, hogy Adele - a 16 éve tartó zenei karrierje alatt - mindig őszintén a világ elé tárja érzéseit, életének rejtett pillanataiba enged betekintést, a kitárulkozás pedig millióknak okoz katarzist.

Az énekesnő az elmúlt években hiába élt visszahúzódóan, két dologgal mégis a reflektorfénybe került: egyrészt a 2019-ben beadott válókeresetéről, másrészt látványos fogyásáról is cikkeztek az újságok. Habár ő maga nem sokat árult el eddig a történtekről, most megtöri a csendet és a november 19-én megjelenő, 30 címet viselő lemezével elmeséli, mi vezetett a váláshoz és hogyan élte meg az elmúlt közel négy évet.

Adele eddig kiadott három, valamint most érkező negyedik albumának is a szerelem a fő motívuma. Énekel csalódottságról, szakításról és gyászfolyamatról, az abból való felépülésről. A dalaival példát is mutat, mert kifejezi általuk, hogyan vagyunk képesek újrafogalmazni magunkat minden pofon után - és immár (újra) szingliként élni tovább. Ahogy az évek során az énekesnő egyre érettebb lett, egyre többet élt át, ahogy egyre több csalódás érte, úgy mélyültek, lettek rétegezettek a dalszövegei és váltak zene nélkül is értékes versekké.

A szerelem nagyon elcsépelt témának tűnhet, hiszen már a régebbi és az új dalok jelentős többsége is erről szól, az ismerkedés gondtalanságáról, a rózsaszín ködről, a felhőtlen boldogságról, meg persze a csalódásról, a szakítás utáni érzelmi viharokról, a néha feldolgozhatatlanul fájdalmas elválásról. Mégis a szerelem nyelve az, amit a világon mindenki megért. Ha boldogok vagyunk, egy jó dal csak megerősíthet ebben, ha viszont szomorúak, akkor segíthet átvészelni a nehéz időszakot. Adele dalai pedig kimondottan alkalmasak a terápiára.

Van, amihez meg kell érni. Lehet az egy film, egy könyv, egy színházi előadás, vagy egy dal, akkor tudjuk igazán értékelni, átélni és átérezni, amikor mi magunk is megtapasztaltuk azt, amit a szerző.

Amikor először, a megjelenése idején hallottam Adele legutóbbi lemezének, a 25-nek dalait, a gigantikus sikereket elérő Hello-t, nem szerettem, kis túlzással egy szavát sem értettem.

El kellett telnie három évnek, hogy véletlenül újra rátalálva már minden dalt magamra is érvényesnek érezzek. A sors furcsa fintora, hogy pont 25 éves koromban értettem meg, miről is énekel.

Egy szerelmi csalódás árnyékában zeneterápiával ért fel az, ahogy az elsőtől az utolsóig végighallgattam a dalokat. Ismerős nektek is az az érzés, amikor hirtelen megértitek, hogy egy addig sokszor hallott zeneszám miről is szól? Ilyen felismerés-sorozat volt nekem a 25. Segített elmélyülni a fájdalomban. Valljuk be, jó érzés néha alábukni a sötétségnek és kell is, hiszen csak utána tudunk megújulva talpra állni.

Lehet, hogy Adele számára is terápia mindaz, amit csinál. Naplóírás helyett ő dalban dolgozza fel az érzelmeit, de ezzel nem csak saját magának segít, hanem nekünk is, akik hasonló cipőben járunk. Soron következő albuma, a 30 első fecskéje az Easy On Me című dal, melyben egyszerre szól volt férjéhez, gyermekéhez és a rajongókhoz világszerte. Arra kér mindenkit, hogy legyenek vele megértőek, és soraiból az tűnik ki, hogy a nagy szerelem elvakította, a házasság talán korai volt, és ha több ideje lett volna átgondolni, vár még, vagy talán máshogy dönt.

Az Easy On Me megírásával Adele kiadta magából, ami a lelkét nyomta és a brit Vouge-nak adott interjújában elmondta, fél éven át nem is írt újabb dalt. Fia, a kilencéves Angelo hatására folytatta a munkát, ugyanis a gyermeke olyan kérdésekkel bombázta őt, amikre nem tudott válaszolni. Szemtől szemben, szavakkal nem. Talán mondhatom, mindenki számára úgy a legjobb, ha Adele az érzéseit dalba öntve mondja el.

Nyitókép: Instagram/Adele

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.