Báthory Erzsébet kibeszélő magazin
Ecsedi Báthory Erzsébet korának megosztó és azt meghaladó alakja. Rendkívüli asszony volt.

A nemesi családból származó grófnő a korszellemet meghaladó gondolkodásával és hatalmas vagyonával kivívta mind az emberek félelmét, mind pedig a vagyonát megszerezni kívánó, kapzsi nemesurak haragját. Az akkori nőideál képétől teljesen eltérő, erős egyénisége céltáblájává tette az ellene koholt vádaknak, melyek létjogosultságát a mai napig nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítani.

Az ellene felhozott vádak szerint kegyetlensége nem ismert határokat és a legszörnyűbb rémtettektől sem riadt vissza. Az 1729-ben megjelent Tragica Historia című könyv részletesen taglalja kínzásait, mely szerint szolgálólányait rendszeresen verte, tűkkel szúrkálta, tüzes fogóval tépte a húsukat, hideg vízzel leöntve a hóba lökte őket megfagyni, valamint, hogy a saját öregedését megállítsa, megölte őket, majd a lecsapolt vérükben fürdött.

Vajon mi áll a hátterében a róla állított borzalmaknak?

Férjével, Nádasdy Ferenccel, a rettegett, törökverő Fekete Béggel, a magyar rendi ellenzék vezéralakjával, aki az egyik legjelentősebb hadvezér is volt, harminc évig élt szerelmes házasságban.
A "Fekete bég" 1604. januárjában váratlanul meghalt, így Erzsébet egy hatalmas, stratégiai fontosságú birtokrendszer úrnője lett. Kálváriája ekkor vette kezdetét: komoly támadások céltáblájává válva egy politikai bűnügy közepén találta magát.

Özvegyen maradva, kemény kézzel, sikeresen irányította több százezer holdas birtokait, ezt viszont többen nem nézték jó szemmel.

A kor felfogásával ellentétben, jobbágyaival, cselédeivel jól bánt, kastélyában kórházat rendezett be és gyógyítással foglalkozott. A gyógynövények területén szerzett tudása felbecsülhetetlen értéket képviselt, rengeteg embert gyógyított ki a betegségből. Ez kapóra jött az ellene felhozott vádak során, amikor Európa szerte zajlottak a boszorkányperek és nők millióit kínozták meg, vagy égették el máglyán, elevenen. Birtokai megszerzése volt a cél, ezért ellenségei semmitől sem riadtak vissza, attól sem, hogy hamis vádak alapján egy életre és még azon túl is bemocskolják a nevét.

Báthory Erzsébet özvegyként a támadások célkeresztjébe került. Forrás: Wikimedia Commons

Legfőbb ellensége Thurzó György nádor volt, akinek nemcsak a hatalmas vagyonra fájt a foga, de egy, a családtól korábban elszenvedett, vélt sérelmét és meghiúsult udvarlási kudarcát is meg akarta torolni. 1610. decemberében váratlanul rajta ütött a csejtei várban tartózkodó Erzsébeten, letartóztatta, majd nyomozást és eljárást indított ellene.

Segítségére volt ebben a rémtettben a Habsburg-udvar is, hiszen a Báthory-Nádasdy vagyon olyan óriási volt, hogy gazdagabbak voltak, mint az akkor uralkodó Mátyás király, birtokaik a Vajdaságtól a Felvidékig terjedtek.

A folyamat több sebből is vérzett: senkitől nem sikerült terhelő vallomást nyerni, ezért belső szolgálóit, komornáit és szobalányait olyan brutális kínzásoknak vetették alá, hogy végül bármit aláírtak, amit eléjük tettek, csak véget érjenek a borzalmak.

Érdekes módon, a vallomásuk kicsikarása után mindet lefejezték, így élő tanúja nem maradt a hamis vallomásoknak. II. Mátyás több esetben is szót emelt Báthory Erzsébet érdekében, szabályos eljárást követelve, de sem tényleges tárgyalás nem volt, sem pedig egyértelmű ítélet nem született a szerencsétlenül járt asszony perében. A fennmaradt iratok szerint összesen öt embert sikerült rávenni arra, hogy úrnője ellen valljon, szolgálói az iránta érzett szeretetből és tiszteletből inkább tűrték a kínzásokat és választották a halált, mintsem ártsanak gyógyítójuknak.

Thurzó a csejtei várba falaztatta Báthory Erzsébetet, aki az itt töltött négy év során beleőrült az ellene felhozott vádakba, a férje elvesztésébe és a meghurcoltatásokba. Végül, 56 évesen, ebben a várban távozott az élők sorából.

Élete és halála elgondolkodtató és a mai napig komoly találgatásokra ad okot. Egy biztos: korát meghaladó szellemű, bátor és erős asszony volt, aki életét a gyógyításnak szentelte. Ez, és gazdagsága lett a veszte.

Nyitókép: Wikipédia/Csók istván festményének reprodukciója - Vasárnapi Újság

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.