magazin kibeszélő udvarlás régen és most udvarlási szokások
Talán minden szingli egyetért velem abban, hogy baromi nehéz manapság ismerkedni, főleg, ha már elmúltál 30 és nem akarsz állandóan a Tinderen lógni. „Bezzeg régen minden más volt" – mondaná a nagymamám, ha még élne és bár utálom a „bezzeg"-gel kezdődő mondatokat, ebben kivételesen igazat adnék neki.

Nem is azzal van a gond, hogy manapság nincs hol ismerkedni, inkább azzal, hogy a mai férfiak már nem szívesen kezdeményeznek személyesen. Pedig a legtöbb nőismerősöm egyetért abban, hogy nincs is jobb annál, mint amikor az utcán spontán odamegy hozzád egy férfi és megdicséri a ruhádat, a kisugárzásodat, akármit. Szerintem a mai nők kifejezetten értékelik ezeket a gesztusokat, leginkább azért, mert ritkák, mint a fehér holló.

Nem tudom, mikor tűnt el az a régi hagyomány a kultúránkból, hogy a férfiak udvaroltak a lányoknak, talán az internet megjelenésével vagy azzal, hogy a nők egyre türelmetlenebbek lettek és a kezükbe vették a dolgok irányítását. Mindenesetre azt gondolom, hogy a régi hagyományoknak megvolt a maguk romantikája, bár azért tegyük azt is hozzá, hogy a 20. század közepéig nem a szerelem volt az első számú szempont az ismerkedésnél, hanem a társadalmi normák, a társadalmi ranglétra és az anyagi helyzet. A család és a rokonság is nagyban beleszólt a párválasztásba, így nagy mázli kellett ahhoz, hogy egyezzenek a családi és egyéni érdekek.

A mi szabad világunkkal ellentétben régen csak a szigorú társadalmi normák betartásával ismerkedhetett egy fiú és egy lány. A fiúk az úgynevezett legényjáró napokon látogathatták meg a lányokat, melyek leginkább az aktuális munkáktól és a lány családjának egyéb elfoglaltságaitól függtek. Ha egy legény nem a megfelelő időben látogatott el a házhoz, még hagymát és fokhagymát is rejthettek a zsebébe. Először csak az udvaron fogadták, ahhoz már komoly szándékok voltak szükségesek, hogy valaki átléphesse a küszöböt.

Forrás: Fortepan

Az ajándékozás már akkoriban is divat volt, de a férfiak nem virágcsokorral vagy parfümmel állítottak be a kiszemelt leányzóhoz, hanem mángorlót, gereblyét, fonószéket vagy egy kis ládikát ajándékoztak neki. Az ajándékok nem feltétlenül az örömszerzésről szóltak, hanem azt a célt szolgálták, hogy a lány a tárgy használata közben is a fiúra gondoljon. Másrészt ezzel azt is szerették volna a fiúk felmérni, hogy a szimpátia mennyire kölcsönös. Ebben az időben ugyanis az volt a szokás, hogy a lány is adott cserébe egy apróságot, vagy ha nem volt ínyére a fiú közeledése, visszaadhatta az ajándékot - írja a pecsma.hu.

Maga az ismerkedés is szervezettebben zajlott, mint manapság: a falvakban többnapos rendezvényeket tartottak. Ezeknek közösségmegtartó ereje volt, de nagyszerű alkalmat biztosítottak arra is, hogy a fiatalok ismerkedjenek egymással. Együtt szórakoztak a környékbeli falvak lakói a bálokon és búcsúkban, miközben a szülők szigorú felügyelete alatt mindenki szemügyre vehette a közösség egyedülálló tagjait.

Kapcsolódó cikk: Miért nehéz a mai szingliknek? Egy idős néni válaszol

Persze mondhatjuk, hogy mi milyen szerencsések vagyunk, hiszen manapság azzal ismerkedünk, akivel akarunk és még a szüleink se szólhatnak bele a választásunkba. Ez igaz, viszont szerintem a túl nagy szabadság már az emberek agyára ment. A férfiak sokkal kevésbé hajlandóak küzdeni egy nőért, míg a nők kezdik átvenni a férfiak szerepét és rohannak a pasik után. Önzőek vagyunk, rögtön ítélkezünk és nincs türelmünk a másikat jobban megismerni. Úgyhogy szerintem az ideális valahol az arany középút lenne: ha még mindig lenne az udvarlásnak hagyománya, immár szabad keretek között.

Nyitókép: Shutterstock

Te szeretnéd, ha a mai férfiak is udvarolnának a nőknek?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.