Bőrruha, szájpecek, ostor - Az első híres BDSM modell tündöklése és bukása

A BDSM kifejezés az utóbbi években szinte teljesen beépült a mindennapi szóhasználatba. Míg régen csak suttogva ejtette ki valaki a domina szót, addig ma szinte teljesen természetes erről a témáról is véleményt cserélni. Ám senki ne higgye, hogy a szadomazo valami új, a 2000-es évekre jellemző elkorcsosulás.

Kezdjük is az elején: mi is az a BDSM? A BDSM egy olyan gyűjtőszó, ami egyszerre tartalmazza a Bondage & Discipline (kötözés-fegyelmezés), a Domination & Submission (dominancia-alávetettség) valamint a Sadism & Masochism (szadizmus-mazochizmus) szavakat. Tehát van itt minden, ami a konvencionális gondolkodás szerint bűnös és perverz, ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy  bár maga a kifejezés valóban a modern korban kapott szárnyra, a jelenség már nagyon régóta jelen van a történelemben. A korbácsolás vagy az erős nő alakja, aki uralkodik az emberek felett, több kultúrában is megjelent. A fájdalom és a szexualitás összekapcsolása pedig már az ókorban is tetten érhető volt, mind képzőművészeti alkotásokon, mind pedig az irodalomban. A középkort átható vallásosság persze nem igazán engedett teret az effajta vágyaknak, ám a XVIII. századi Sade márki írásai már kifejezetten a szadomazo irányvonalat képviselték – sőt neki köszönhető a szadista szó is.

Az egymást követő világháborúk szintén nagy hatást gyakoroltak a szexualitásra (is). A katonai öltözet, a bőrviselet, valamint a parancsnok-közlegény és a mindenható katona-kiszolgáltatott civil hierarchia, - ami sokáig a mindennapok részét képezte -, szintén előkészítette a BDSM robbanásszerű elterjedését. Ehhez pedig a kor „sötét angyala" is nagyban hozzájárult, Betty Page.

Bettie Page – az első híres, modernkori domina és BDSM modell

Bettie Mae Page 1923. április 22-én született és már a gyerekkora sem bizonyult leányálomnak. A család meglehetősen rossz anyagi körülmények között élt, az apja ráadásul börtönben is ült, tehát sem a felségnek, sem a hat testvérnek nem volt könnyű a helyzete. Ráadásul Bettie egyik interjújában azt is megvallotta, hogy az apja rendszeresen molesztálta, így nem meglepő, hogy a lány, amint tehette férjhez ment a jobb élet reményében. Házassága azonban az erőszakos férjjel nem tartott sokáig: 1947-ben felbontották a frigyet, Bettie pedig már elvált asszonyként költözött New Yorkba.

Page kifejezetten okos lány volt, a középiskolában is jól tanult, így először titkárnőként helyezkedet el, ám amikor a strandon sétálva egy amatőr fotós azt mondta neki, hogy szerinte remek pin-up girl válna belőle, a magas, csinos Bettie pályát váltott. Felfedezője, Jerry Tibbs (aki az amatőr fotózás mellett hivatásos rendőr volt) készítette róla az első képeket, sőt ő ajánlotta azt is, hogy a lány vágasson magának frufrut – ez lett később a védjegye, az ikonikus "bettie bangs".

Bettie karrierje nagyon gyorsan beindult és villámsebességgel száguldott. A pin-up képek mellett azonban egyéb felkéréseket is kapott. Itt már nem csupán szexin és ártatlanul pózolt, hanem fekete fehérneműben vagy bőrruhában, pálcával, ostorral a kézben mutatkozott, sőt a szájpecek, a kikötözés és mások elfenekelése is gyakran megjelent a képeken. A fotózások mellett hasonló témájú fétismozikban is gyakorta szerepelt, ahol egyszer a domina, máskor az alárendelt szerepébe bújt. Bettie-t hamarosan mindenki a „a rabság királynőjének" kezdte nevezni, s bár képei sosem voltak közönségesek illetve konkrétan szexuális aktust sem mutattak, mégis kifejezetten underground tartalomnak számítottak. Pedig a fotók és filmek egy részét kifejezetten megrendelésre készítették:
Sokszor nevettünk a kéréseken, amelyeket postán kaptunk, pedig nem egyszer bírók, ügyvédek, orvosok és magas beosztású személyek írták azokat.

Dicstelen vég, de örök hagyaték

Bettie Page hosszú éveken át keresett - speciális - modellként dolgozott, s bár számára nem volt vonzó ez a világ, remek pénzforrásnak bizonyult. Számos magazinban szerepelt, köztük a Playboyban is, ahol egyetlen Mikulás-sapkában pózolt.

Karrierjét akkor adta fel, amikor egy férfi BDSM közben meghalt – állítólag egy olyan szituációban, amit az egyik Bettie-ről készült kép ihletett. Ezután nem modellkedett többé, hanem inkább a vallás felé fordult, s bár szeretett volna misszionárius lenni, ez az álma nem teljesülhetett. Még kétszer ment férjhez, de egyik házassága sem volt boldog, így másodjára és harmadjára is elvált. Közben a mentális egészsége egyre romlott: eleinte depresszióval küzdött, majd skizofréniát diagnosztizáltak nála, s ennek következtében hosszas gyógykezelésre kötelezték.
A '90-es években ismét egyre többen kezdték felfedezni Bettie Page régi képeit, bár ekkor a figyelem nem a meztelen vagy a BDSM megjelenéseire irányult, hanem inkább a pin-up fotóira.

Page 2008. december 11-én, 85 évesen halt meg szívrohamban, s bár ő maga a Bibliát olvasgatva és tévézve töltötte utolsó éveit egy kis lakásban, hatása a mai napig érezhető. Ő volt az a lány, aki alapjaiban változtatta meg az emberek szemléletét a meztelenséggel és az erotikával kapcsolatban.