Egy nő a férfiak világában: Polgár Judit 11 évesen győzte le az első férfi ellenfelét

sakk kibeszélő magazin Polgár László nevelési módszer Polgár Judit gyermekkor győzelem
Polgár Juditról édesapja már születésekor tudta, hogy sakknagymester lesz. A család története egészen különleges: Polgár Lászlónak meggyőződése volt, hogy bármelyik gyermekből válhat zseni és ezt speciális nevelési módszerével alá is támasztotta.

Zsuzsa, Zsófia és Judit kicsi koruktól kezdve minden reggel részt vettek pingpong-, úszás- vagy kick-boksz-edzésen, majd a nap további részében édesapjuk és edzők segítségével sakkjátszmákra készültek. Iskolába nem jártak, pedagógus szüleik oktatták őket. Emiatt persze sok támadás érte a szülőket, de az édesapa biztos volt abban, hogy módszere sikerre viszi a lányokat.

Polgár László szerette volna bebizonyítani, hogy egy nő képes ugyanolyan szinten gondolkodni a sakkban, mint egy férfi. Bolondnak nézték emiatt, hisz akkoriban a női sakkozók nagyon el voltak maradva a férfimezőnytől. Az volt a felfogás, hogy a játékban levő óriási feszültség miatt a nők nem képesek a férfiak ellen versenyezni. Sokak megdöbbenésére Polgár Zsuzsa, a legidősebb lány volt az, aki 17 évesen, nőként elsőként kvalifikálta magát a férfi világbajnokjelöltek versenyébe, ezzel is utat taposva húgai számára.

Polgár Judit 5 évesen kezdett el sakkozni és 9 évesen nyerte meg első nemzetközi versenyét New York-ban, amit címlapon hozott le a New York Times. 11 évesen győzött le először egy nagymestert és 12 és 14 évesen korosztályos világbajnok lett a fiúk között. Mivel családjának az volt a célja, hogy a férfiak között is megállja a helyét, így nyílt és férfi versenyeken ült az asztalhoz.

A Polgár lányok és apjuk Polgár László Forrás: Sarieli Films

Akkoriban ez annyira ritka volt, hogy egyszer találkozott későbbi nagy riválisával, Garri Kaszparovval a női mosdóban. A férfi nem volt hozzászokva, hogy egy nő is részt vesz a versenyen.

Juditnak meg kellett küzdenie azért , hogy emberszámba vegyék. A TED-előadásán mesélte nevetve, hogy az egyik férfi nagymester odasúgta egy barátjának az egyik versenyen: - "Hát ez nem igaz, egy nővel játszom? Legközelebb egy kutyával?". Az első nagymester, akit legyőzött, csalódottságában a liftajtóba verte a fejét, míg egy másik szó nélkül elrohant. Nehezen dolgozta fel a férfi egójuk, hogy egy fiatal, törékeny nő legyőzi őket.

Judit testvéreivel együtt is versenyzett: 12 és 14 évesen nővéreivel, valamint Mádi Ildikóval egy csapatban a magyar sakktörténet első és második női olimpiai bajnok címét nyerték meg. Az 1988-as szaloniki sakkolimpiát követően a női világranglista élére állt, amit 26 éven át vezetett – ez a mai napig Guinness-rekord. 15 évesen minden idők legfiatalabb nagymestere lett, 2004-re az abszolút világranglistán a 8. helyig lépkedett előre, ami - főleg nőként - fantasztikus teljesítmény. A mai napig ő az egyetlen nő, aki bejutott a top10 helyezett közé.

Polgár Judit a női világranglista élére állt, amit 26 éven át vezetett – ez a mai napig Guinness-rekord. Forrás: polgarjudit.hu

Karrierje egyik csúcspontja azonban az volt, amikor legyőzte Garri Kaszparovot, a világ első számú játékosát. A férfit, aki évekkel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy „majdnem lehetetlen", hogy ők valaha fognak egymás ellen játszani.

Juditnak a 2014-es tromsői sakkolimpia volt az utolsó versenye profi sakkozóként, akkor fejezte be az élsportot. 2000-ben élete új fordulatot vett: feleségül ment Dr. Font Gusztáv állatorvoshoz és két gyermeke is született. Ő már nem követte édesapja nevelési elveit, hagyományos módon nőtt fel két lánya. Számára az volt a fontos, hogy több nyelven beszéljenek és világot lássanak, valamint toleranciát és elfogadást tanuljanak. Minden idők legjobb női játékosa azóta se távolodott el a sakktól: a 2012-ben életre hívott Polgár Judit Sakk Alapítványra, oktatási programjaira és a sakk népszerűsítésére koncentrál.

Nyitókép: polgarjudit.hu

Kapcsolódó cikk: Sophie Germain, akit a matematika hozott igazán lázba
Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.