magazin kibeszélő lidércnyomás rémálom szívmegállás Rejtélyes halálesetek
A sötét utcán rohanok. Érzem, ahogy a verejték végigcsorog a hátamon. A szívverésem szapora, a lélegzetem néha kihagy, annyira zihálok. Jeges rémület szorítja a szívemet, szinte fizikailag fáj. Az utca végére érek... de, hiszen ez nem is utca, hanem egy háztető! Üldöznek, ugranom kell...

Felállok a lapos tető peremére és lenézek a mélybe, ahol színes, apró, elsuhanó pöttyökként világítanak az autók. Hány emelet magasan lehetek? Nem akarok ugrani, de muszáj... jön... Nem látom, csak érzem. Behunyom a szemeimet és dőlni kezdek előre. Tudom, hogy pillanatok múlva zuhanni kezdek.

Csatakosra izzadtan ébredek, a kezem a magasba lendül, mintha kapaszkodót keresnék zuhanás közben. De nem zuhanok, az ágyban fekszem, a kivetítős óra 2.13-at mutat. Csak álmodtam. Csak egy rémálom volt. A szívem még mindig hevesen ver, a torkom és a szám szárazak. Olyan valóságosnak tűnt...

Eszembe jut a Rémálom az Elm utcában című film és arra gondolok, vajon lehetséges valóban belehalni egy lidérces álomba?

Képzelet vagy valóság?

A rémálmom képei lassan elhalványulnak, már nem is tudom ki elől menekültem, de az irtózatos félelem velem marad még napokig. Nekem pedig továbbra is Freddy Krueger jár a fejemben, így elhatározom, hogy rákeresek a neten. Furcsa dolgokat találok. Lehet, hogy az Elm utcai história nem is teljesen kitaláció?

Az első, amire rálelek egy érdekes eset, illetve esetek sorozata, amikor fiatal férfiak egyszerűen nem ébredtek fel többé.

Röpke 10 év alatt 231 ilyen esetet regisztráltak a délkelet-ázsiai államokban. Az áldozatok átlagosan 20-40 év közötti férfiak voltak, akik semmilyen alapbetegséggel nem rendelkeztek. Egyszerűen egyik este lefeküdtek aludni és másnap reggelre meghaltak.


A másik különös történet pedig magához a '80-as évek horrorfilmjéhez kötődik: a Rémálom az Elm utcában-t valós események ihlették. Wes Craven – a story kitalálója – ugyanis egy újságot olvasva kapott ihletet. A cikk egy Kambodzsából az USA területére menekülő családról szólt. A házaspár gyermekét - a Vörös Khmer rémuralma alatt átélt traumák következtében - lidérces álmok gyötörték. A kisfiút álmában egy szörnyeteg üldözte, amitől annyira félt, hogy néha napokig nem aludt. Egyik este, amikor mégis elnyomta az álom,

a szülők sikítozásra ébredtek, ám, mire berohantak a gyermekhez, az már halott volt.

Forrás: Shutterstock

Az ázsiai férfiak esetében az orvosok a halált azzal magyarázták, hogy a túlórák miatti kimerültség, a rossz munkafeltételek, a lakhelyük szennyezettsége és a szellőztetés hiánya okozhatta a tragédiákat, hiszen mindegyiküknél légzési elégtelenség alakult ki a halál beállta előtt. És a kisfiúnál?

Ráadásul a filippínók körében létezik egy mondabeli alak, az úgynevezett 'batibat', aki ráül a fiatal férfiak mellkasára és megfojtja őket álmukban. Hát nem fura?

A tudomány magyarázata

Természetesen a rejtélyes halálesetek az orvosokat is érdekelték, hiszen

bármiféle szervi elváltozás nélkül viszonylag sokan nem ébredtek fel az utolsó álmukból.

Az éjszaka során bekövetkező hirtelen halált végül a Brugada-szindróma számlájára írták, amit 1992-ben fogadtak el klinikai kórképként.

A Brugada-szindróma hátterében egy genetikai elváltozás áll, egy öröklődő elektromos eltérés a szívben,

aminek következtében a szívműködés egy ideig normális, majd váratlanul, minden előzmény nélkül a szív egyszerűen megáll. A szívleállás általában éjszaka történik, mivel az alvás során lassabb a szívműködés - a beteg pedig soha többé nem ébred fel. A vizsgálatok során felmerült az a lehetőség is, hogy esetleg a rémálmok által okozott stressz miatt áll meg a szív, ám erre a szakemberek nem találtak elégséges bizonyítékot...

A váratlan éjszakai halál - bárhogyan is nézzük - elég rejtélyes. Fiatal, egészséges férfiak százai estek áldozatul, de a kambodzsai kisfiún kívül több gyereket is regisztráltak az esetek felkutatása közben. Elektromos eltérés a szívben vagy egy ősi boszorkány, a batibat, esetleg valami más okozza a fura haláleseteket? Ki tudja...

A szív különös dolog, akár darabjaira is törhet a bánattól: Valóban darabjaira törhet a szíved a bánattól - a Takotsubo-szindróma

Ráadásul az álmaink is sokszor mély traumákról árulkodnak: Utánad sír álmában a férjem

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.