divat kibeszélő divattervező Chanel magazin Karl Lagerfeld szemüveg macska Fendi blogbejegyzés fashion
A divat ikonok élettörténetére mindannyian kíváncsiak vagyunk, hiszen utánozhatatlan és megismételhetetlen örökérvényű kincset hoztak létre a divatfanatikusok számára.

Karl Lagerfeld, aki az arcképével tette magát híressé az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb alakja volt a divatszakmában. A legtöbb divattervezőre Istenként tekintünk, és az általuk tervezett ruhákra, cipőkre és kiegészítőkre a legtöbb divatguru nem egy átlagos darabként, sokkal inkább egy múlhatatlan ereklyeként gondol - és ha sikerül beszereznie, féltve őrzi a gardrób szentélyének a mélyén.

Karl Lagerfeld nem mindennapi stílusát semmi mással nem tudjuk összekeverni. Lagerfeld ugyanis olyan darabokat álmodott meg, amiket nem az aláírásával, hanem a saját képmásával díszített. Természetesen karrierje elején még senki sem mászkált hatalmas Karl arccal díszített papucsban és pólóban, de már az első divatbemutatójával is beírta magát a divatvilág nagykönyvébe, ahol már a védjegyévé vált fekete napszemüvegben jelent meg.

A divattervezőről elég meglátni egyetlen skiccet, azonnal tudni fogjuk, hogy az ő arca néz vissza ránk. A makulátlan hófehér copfba fogott haja, a már említette fekete napszemüveg, a nyakkendő, és a kesztyű, valamit az állandó fekete-fehér outfit maga lett a márka lelke és esszenciája.

Karl, már kisgyermekként is különc, magának való kisfiú volt, aki imádott a csendes szobájába elvonulni és órákon át olvasgatni. Már akkor is csak a divatlapok kötötték le a figyelmét, sőt olyannyira meghatározta a mindennapjait, hogyha nem tetszett neki az, ahogy az osztálytársai öltözködnek, akkor kendőzetlenül megmondta a véleményét. Ezen szokásait maximálisan megőrizte felnőtt éveire is, nem csak egyedi öltözködése, de szókimondó stílusa miatt is nagyon megosztó személyiség volt. Csak kevesen tudják, de Karl Otto Lagerfeldt néven született 1933-ban, Hamburgban. Egy hegedűművész, és egy jómódú tejgyáros gyermekeként látta meg a napvilágot.

Forrás: Getty Images/WireImage/Antonio De Moraes Barros Filho

Egészen fiatal volt, amikor eldöntötte, hogy ő bizony híres divattervező lesz. Ettől a pillanattól kezdve nevét csak Karl Lagerfeld-ként „t"-betű nélkül írta, mert úgy vélte, hogy így sokkal menőbb, keresettebb és eladhatóbb lesz a saját márkája. Sokan ekkor még nem hittek benne, de hamar kiderült, hogy az Isten is a divatszakmába teremtette. Sikert sikerre halmozott, és amellett, hogy éveken át dolgozott a Chanel kreatív igazgatójaként, számtalan világmárkának tervezett egyedi kollekciókat.

Tizenévesen a divat egyik fővárosába, Párizsba költözött, ahol beküldte divatrajzait egy versenyre, majd meg is nyerte azt. Ekkor találkozott először Yves Saint Laurent-tel, aki a másik győztese volt a pályázatnak. Szinte azonnal hatalmas barátok lettek, majd az évek múlásával egymás riválisaivá váltak.

Karl karriere tulajdonképpen ennek a rajzversenynek köszönhetően vette kezdetét. Hamarosan munkát kapott Pierre Balmainnál, de olyan nagy márkáknak is tervezett, mint Fendi, Chloé, vagy Jean Patou.

Ám az igazi ismertséget az 1972-ben megálmodott és piacra dobott fekete-fehér aszimmetrikus kollekciója hozta meg. Ezzel az ötletével olyan nagy port kavart, hogy nem sokkal később a Chanel egyik részlegvezetőjének kérték fel. Ez az együttműködés egész életén át elkísérte, hiszen 1985-től a haláláig a Chanel kreatív igazgatója volt.

Nemhiába nevezik a titokzatos Lagerfeldnek: a magánéletéről szinte soha nem beszélt. Azt azonban biztosan lehet róla tudni, hogy egyetlen szerelme Jacques Bascher modell volt, akit 1989-ben veszített el. A hírek szerint a modell AIDS-ben halt meg.

A nő halála után soha többet nem mutatkozott mással, de tagadhatatlan, hogy cicája lett a leghűbb társa és a múzsája is. A Chuopette névre hallgató birman macskát egy francia modelltől kapta ajándékba, és a gazdájával együtt ő is hatalmas sztár lett, számtalan ruhadarabon együtt szerepelnek.

Forrás: Karl Lagerfeld

A legenda 2019 februárjában, 85 éves korában, egy gyors lefolyású betegség után vesztette életét.

Makra Lídia

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.