Ezért köss piros fonalat a bal csuklódra a Kabbala szerint

A zsidóságot egy megfoghatatlan különleges misztérium lengi körül. A természetfelettivel, az Ábrahám, Izsák és Jákob Istenével való kapcsolatuk egyedi és utánozhatatlan, hiszen ők a kiválasztott nép.

A Tóra a számtalan szabállyal és törvénnyel látja el vallásos zsidókat, hiszen a vallást és annak pontosan betartott gyakorlását taglalja. Ám ezen kívül létezik egy másik könyv is, ami nagyon fontos szerepet tölt be a zsidók életében. Ez pedig nem más, mint a Kabbala.

A kabbala szó szerinti jelentése az, hogy hagyomány. Egészen pontosan egy misztikus filozófiáról van szó, ami a zsidó vallással pontosan egyidős.

Mint tudjuk maga a zsidó vallás a Biblia első öt könyvén, azaz a Tórán alapszik. Ám a zsidó vallásban a Tórának és a Bibliának a gyakorlati és vallási értelmezésén túl van egy misztikusabb kissé elvont értelmezése is. Ennek az a célja, hogy ne csupán azzal foglalkozunk, hogy mit és hogyan kell csinálni, a vallásos mindennapokban hanem azzal is, hogy ezeknek a dolgoknak, milyen misztikus és filozófiai magyarázatai vannak.

A Kabbala nagyon sokáig rejtett tudomány volt, csak a beavatottak tanulmányozhattak, és adhatták át mások számára. Ez azért is kellett, hogy így legyen, mert olyan nyelven íródott, amit a legtöbb ember vagy egyáltalán nem tudott értelmezni, vagy nagy valószínűséggel félreértett volna.

A Kabbala egy olyan tan, amely a zsidóság misztikus mivoltával foglalkozik. A benne olvasható tanítások a végtelen és örökkévaló Teremtő és az általa teremtett halandó világ és a gyarló ember kapcsolatáról oszt meg ezoterikus tanításokat. Tehát a Kabbala nem vallás, hanem egyfajta szellemi tanítás, amely segít feltárni azt az univerzumot, ami csak a szellemi szemeinkkel látható.

Vannak, akik úgy vélik, hogy a kabbalisták egy boszorkánysággal foglalkozó szekta tagjai. De ez nem igaz! Hiszen a Kabbala egy ókori eredetű misztikus zsidó tudomány, egy olyan titkos bölcsesség, aminek a segítségével nem csak Istenhez kerülhetünk közelebb, hanem önmagunkhoz is. Amíg a Tóra a vallási útmutató addig a Kabbala használati útmutatót ad ahhoz, hogy könnyen átvészeljük a mindennapi nehézségeket, és a saját sorsunk teljes irányítójává váljunk.

Forrás: Shutterstock

Azok, akik a gyakorlati kabbalában tényleg elmélyülnek, rövid időn belül észreveszik és megtapasztalják, hogy a fizikai való mögött van egy talán sokkal valóságosabb szellemi világ is. Ebben a magasabb tudatállapotban pedig képesek a fizikai korlátaikat is levetkőzni magukról, és a látható helyett a láthatatlanra helyezik a fókuszt.

Mint, minden misztikus világgal foglalkozó irányzatban a kabbalistáknak is vannak olyan rituáléik és talizmánjaik, amik segítenek a mindennapi működésben, segítséget nyújtanak a hétköznapokban felmerülő problémákban. Ilyen segítő lehet például a bal csuklóra kötött piros fonal is. Ám ez sokkal több, mint egy talizmán. A kabbalisták abban hisznek, hogy a fonal megvédi annak viselőjét az irigységtől, a rosszindulattól, a bíráskodástól és a féltékenységtől.

Csak kevesen tudják, de a védelmező szalag korábban nem piros, hanem fehér színű volt. Azért választották a fehéret, mert ez a szín veri vissza a leginkább a fényt, a Kabbalában pedig hatalmas jelentősége van a fehér színnek és a napfények is.

A fény Isten energiáját szimbolizálja és azzal, hogy a fehér szín visszatükrözi ezt a ragyogást másoknak is képes lesz továbbadni ezt az isteni erőt. Ráadásul a fehér szín a maszkulin, a férfi a másokkal megosztó energiát is képviseli, vele szemben a vörös éppen a másik pólust a feminin, a női, azaz a befogadó energiát testesíti meg.

Makra Lídia

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek