Ekkor kötelező a Tóra szerint a férjnek szeretkezni a feleségével

A vallásos zsidó nők életében elmaradhatatlan havi program a rituális fürdőhely meglátogatása a menstruáció elmúlása utáni hetedik napon.

Ezzel nem csak a vérzés utáni testüket, de a lelküket is megtisztítják, és a ciklus új, tiszta szakaszába lépnek. Ez a mozzanat elengedhetetlen ahhoz, hogy szexuális életet élhessenek a férjükkel.

A zsidó kultúra számtalan olyan több évezredre visszanyúló motívummal rendelkezik, amiket a vallásos zsidó családok ma is komolyan betartanak. Napjainkban is több zsidó vallási irányzatot különböztetünk meg. Hiszen léteznek az ortodox, unortodox, hászid, neo-ortodox, reform, konzervatív és a rekonstrukcionista vallási irányzatok. Valamint az úgynevezett világi életet élő humanista judaisták.
A vallásos zsidóság minden irányzata olyan szigorú szabály rendszereket követ, aminek a betartása a kívülállók számára teljesen elképzelhetetlen.

Ilyen a mikve, azaz a rituális fürdőhely használata is.

Magyarországon, is több működő mikve található, hiszen ez egy nagyon fontos része a vallásos nők zsidó nők életének. A rituális fürdő a tisztaságot és a megtisztulást szimbolizálja. A tisztaság/tisztátalanság egyébként is egy központi téma a zsidó emberek életében. A mikve a zsidó kultúrában a szentséget és a tisztaságot hordozza, leginkább az ortodoxok életében kap nagy jelentőséget. Mivel az alámerülés Istentől kapott parancsolat minden ortodox nő köteles havonta egyszer alámerülni a tisztító medencében.

Ez nem csupán egy fürdő, hanem egy olyan vallási intézmény is, ahol a megtisztulás rituáléja szigorú szabályrendszerekhez kötött. A mike testesíti meg leginkább a szimbolikus határok, időszakok, rituálék fontosságát.

Forrás: Shutterstock

A zsidó nők tisztasága és tisztátalansága óriási szerepet kap a kultúrában, hiszen egy vallásos zsidó nő számára a mikve egyet jelent a házasság tisztaságának, és az intimitásának a megőrzésével. A mikve használata csak a menstruáló nők számára megengedett, de ők is csak meghatározott napokon tehetik be a lábukat a medencébe. A menstruáció utolsó napja után, ami egy átlagos ciklus esetében öt napot ölel fel, még hét napot várni kell a teljes tisztulásig. Majd ha letelt a hét nap rituálisan alá kell merülniük a mikve tisztító vizében, hogy elhagyja őket a vér tisztátalansága. A Tóra szavai szerint ezen a napon a férjnek kötelező szeretkeznie a kedvesével.

„Minden ember köteles gondoskodni felesége szükségleteiről azon az éjszakán, mikor az tisztulási fürdőjét veszi, és amely a maga útra való indulását megelőzi, ha nem valamely vallási parancskötelesség teljesítése céljából utazik."

Nagyon fontos megemlíteni, hogy a mikve medencéje nem a higiéniai fürdés helyett van. A vízbe csak alapos tisztálkodás után tiszta testtel szabad alámerülni, erre külön zuhanyzók és tisztálkodási termékek állnak a nők rendelkezésére. A merülés előtt még egy úgynevezett kísérőnek is meg kell néznie, hogy van-e bármilyen olyan elváltozás a testen, ami nem tehetné lehetővé a rituális fürdőt. Ha például a körmök mérete nem megfelelő, vagy bármilyen szennyeződés marad a testen, akkor nem használható a medence. De nagyon nagy hangsúlyt kap a fogak, a fül és a köldök tisztasága is.

A teljes alámerülésben viszont senki sem segíthet a megtisztulni vágyónak, hiszen ha valaki hozzáér, a merülő testhez az már nem tisztulhat meg teljesen, mivel egy idegen kéz is hozzáért, valamint az érintés helyét nem tisztíthatja meg a medence vize.

A rituális fürdő használta abban is segíti a zsidó nőket és asszonyokat, hogy a saját nőiségüket kiteljesedve tudják megélni.

    Ezek is érdekelhetnek