depresszió szexszimbólum kibeszélő magazin Marilyn Monroe gyermekkor
Egyszer valakitől azt hallottam, hogy akinek nincs valamilyen Marilyn Monroe-s mintával megáldott ruhadarabja vagy lakberendezési tárgya, az nem is igazi nő. Nos, őszintén, ha egy tragikus sorsú nőt akarok nézegetni, inkább Frida Kahlótválasztom, nem egy egész életében komplexusokkal küzdő, ki- és felhasznált nőt, mint amilyen Marilyn volt.

Többen úgy tekintenek rá, mint nem túl tehetséges színésznőre, aki kihasználta külsejét, hogy elérje a hollywoodi álmot, amiért bármire képes volt. Én úgy látom, Marilyn saját életének áldozata lett, egy belül törékeny és bizonytalan nő, aki csupán biztonságra és szeretetre vágyott.

Norma Jeane Mortenson, vagy ahogy a legtöbben ismerik Marilyn Monroe, az 1950-es évek legnagyobb szexszimbóluma volt, de sokan még egészen a mai napig annak tartják. Élete azonban korántsem volt olyan csodás, mint az a filmjeiről és a fotóiról tükröződik.

Traumatizált gyermekkora előrevetítette tragikus életét.

Marilyn Monroe Los Angelesben született 1926. június elsején. Jó lenne azt írni, hogy tökéletes család várta, de sajnos ez korántsem lenne igaz. Édesanyja Gladys Pearl Baker 15 évesen ment férjhez először, két gyermeket szült, egy lányt és egy fiút. Később elvált, férje másik államba költözött, de magával vitte a gyerekeket is. Gladys nem igazán tartotta velük a kapcsolatot, Marilyn nővéréről például csak 12 évesen szerzett tudomást, és felnőttként találkozott vele először. Ezután az anya újra férjhez ment, majd annak a kapcsolatnak is vége lett, még mielőtt Marilyn Monroe megfogant volna. Arra, hogy ki volt Gladys harmadik gyermekének apja, nincs megdönthetetlen bizonyíték, tehát Marilyn úgy élt, hogy bizonytalan volt édesapja kilétében.

Az egyedülálló, mentálisan instabil anya – akinél később paranoid skizofréniát állapítottak meg - nem igazán tudta, vagy épp akarta gondját viselni lányának, így nem sokkal születését követően Marilyn megkezdte a nevelőszülők, az anyja és az árvaházak közti vesszőfutását. Épp azt vették el tőle, ami minden kisgyermek egészséges személyiségfejlődéséhez a legfontosabb, a biztonságot.

Az egyik nevelőapja molesztálta is, nem csoda hát, hogy ahogy alkalma nyílt rá, a későbbi ikon az egyetlen legális menekülő utat választotta szorult helyzetéből: 16 évesen férjhez ment, amivel elkezdődött a saját élete.

Forrás: Richard C. Miller

Karrierje fotómodellként indult: még gyári munkásnőként készült róla az első fotósorozat, majd gyorsan felívelt pályafutása, mint Pin-up girl. Első filmes szerepét is emiatt kapta meg, 20 évesen írta alá első szerződését, amivel megkezdte Norma Jean totális lerombolását, és egy álszemélyiség felvételét.

Nevét megváltoztatta - érdekes módon édesanyja leánykori nevét vette fel (Monroe), keresztnevét menedzsere választotta -, haját befestette, és két plasztikai műtét során orrán és állán is igazítottak. A képlékeny fiatal nőből Marilyn Monroe vált, aki szexi, magabiztos és sikeres volt, mindenki imádta, nők és férfiak egyaránt bálványozták, de eközben az instabil és komplexusokkal küzdő Norma Jean belülről emésztette.

Marilyn depresszióval, szorongással, hangulatingadozással küzdött, élete pedig rendkívül fiatalon, 36 évesen ért véget gyógyszer-túladagolás következtében.

Ahogy életében, úgy halála után is csupán a Marilyn Monroe-jelenséget látunk benne, egy ikont, egy szimbólumot, nem pedig egy gyermeket, akinek szomorú élete már fogantatásakor megpecsételődött.

Nyitókép: shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.