Egyetlen nőt szeretett csupán az a Salvador Dalí, aki halott testvére reinkarnációjának hitte magát

szerelem kibeszélő Salvador Dalí magazin Gala házasság
Az abszolút egyedi látásmódú, szürrealista katalán-spanyol festőművész, Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech épp ma született 117 éve.

Salvador Dalí bizarr életére és művészetére egyaránt magyarázatot ad gyermekkora. Élt ugyanis egy másik Salvador Dalí is, aki 22 hónapos korában, egy gyomorfertőzés következtében elhunyt. Utána született meg az ismert alkotó, bátyja halála után épp kilenc hónappal később. Szülei „joggal" hitték, hogy ő előző fiuk reinkarnációja, amit az 5 éves kis Dalíval meg is osztottak, testvére sírjánál állva. Nem nehéz kitalálni, hogy ez milyen hatással lehetett rá.

Első igazi múzsája saját húga, Anna Maria volt, akit 1924-től kezdett el festeni. Leginkább az ablak előtt állva vagy ülve szerette festeni. 1925-ben, az első önálló kiállításán a legtöbb látogató figyelmét, köztük Pablo Picassóét is a Lány az ablakban című képe keltette fel, amin szintén húga látható, szemérmesen erotikus módon ábrázolva.

Salvador Dalít édesanyja vélhetően nem fiúnak várta, kiskorában ugyanis gyakran viselkedett vele úgy, mintha lány lenne, és lánykaruhákba is előszeretettel öltöztette.

Ez a nemhez igazodás korszakában komoly károkat okozott Salvador Dalí személyiségében. Bár mindössze 17 éves volt, amikor édesanyja elhunyt, emlékéhez sokszor agresszíven, elutasítóan viszonyult.

Talán a kiskorában ért hatások miatt, Salvador Dalí sosem a tipikus női ideált kereste, inkább az androgün kinézet vonzotta.

Életében nem igazán volt helye komoly kapcsolatnak, idejét és energiáját a művészetbe ölte. 1929-ben, 25 évesen mégis rátalált az a bizonyos örökké tartó és határtalan szerelem. A hölgy Elena Ivanovna Diakonova volt, ismertebb nevén Gala, Paul Eluard francia szürrealista költő felesége. Az ifjú festőt ez a tény azonban nem lombozta le.

Salvador Dalí és Gala Forrás: AFP

Gala és Eluard nyitott házasságban élt, már-már a poliamoria határát érintve – ezt igazolja az is, hogy korábban három éven át éltek Max Ernst festővel együtt hármasban. Salvador Dalí és a nála tíz évvel idősebb Gala perzselő szerelmének útjában tehát mégsem álltak szilárd korlátok. A kapcsolat olyan szorossá vált, hogy Gala elvált a költőtől, és 1934-ben hozzáment Dalíhoz – bár tény, hogy volt férjével továbbra is folytatott szexuális viszonyt.

Kapcsolatuk ugyan korántsem volt hagyományosnak nevezhető - bohém életmódjukat egyikük se adta fel -, szerelmük, és az egymás iránt érzett tiszteletük és csodálatuk mégis irigylésre méltó házasságot eredményezett.


Gala lett Dalí új múzsája, aki nem csupán modellként, de menedzsereként is segítette – egyesek szerint irányította - a festőművészt. Kapcsolatuk a művész oldaláról egyértelműen a partnerségről és a rajongásról szólt, jól mutatja ezt az is, hogy gyakorta írta alá festményeit mindkettőjük nevével. Gala is társaként tekintett Dalíra, mégis voltak az életüknek olyan mozzanatai, melyben ő, mint domináns fél mutatkozott meg. Történt például, hogy Salvador Dalí 1968-ban vett egy spanyol kastélyt feleségének, aki azonban csak úgy volt hajlandó azt elfogadni, hogy az ő írásos engedélyéhez köthette férje látogatásait.

Házasságuknak Gala, 1982-ben bekövetkezett halála vetett véget, de szerelmük ezt is túlélte. Dalí felesége temetését követően átköltözött a púboli kastélyban, hogy ugyanabban a városban, Gálához közel lehessen. Furcsa mód ez a döntése majdnem a végzetét okozta, mivel két évvel később tűz ütött ki a kastélyban. Égési sérülései ellenére a festő még öt évig élt, 1989-ben hunyt el.

Nyitókép: AFP

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.