Költészet Napja kibeszélő magazin költő József Attila
József Attila nevét mindenki ismeri, aki életében olvasott már magyar verset. Ő az, akit nem lehet kikerülni, munkásságával bizony gyakran feszegette a határokat. 116 éve született a tragikus sorsú költő, akiről most összegyűjtöttünk pár érdekességet, amiket nem valószínű, hogy tudtál róla.

Az egyik leghíresebb magyar költő sorsa már gyermekkorában megpecsételődött. Két nővére volt, Jolán és Etelka, születése előtt pedig három testvére meghalt. Attila csupán három éves volt, amikor apja elhagyta a családot, mosónő édesanyja pedig egyedül képtelen volt még a minimumot is megadni gyermekeinek.

Minden évben április 11-én ünnepeljük a magyar költészet napját, ezen a napon született ugyanis 1905-ben József Attila.

József Attila mindössze 5 éves volt, amikor Etelkával nevelőszülőkhöz került Öcsödre. A parasztgazdánál dolgozniuk kellett az ellátásért és a szállásért, de anyja hiánya és a fizikai munka mellett volt egy sokkal nagyobb trauma, ami érte a fiatal fiút. A gazda ugyanis kijelentette, olyan név, hogy Attila egyszerűen nem létezik, ezért két éven keresztül, amíg újra vissza nem került anyjához, Pistának szólították. Identitásában ez nagyon komoly zavarokat idézett elő.

József Attila és Etelka Forrás: Wikipédia/Homonnai Nándor - Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium József Attila összes fényképe

Halála a mai napig megosztja az embereket, egyesek úgy tartják, hogy véletlenül esett a vonat elé Balatonszárszón, többen viszont öngyilkosságra gondolnak. Ezt a felvetést erősíti az is, hogy József Attila élete során bizonyítottan összesen tízszer próbált öngyilkos lenni, hol gyógyszerekkel, hol gázzal. 9 évesen kísérelte meg az elsőt, miután nagyobbik nővérével, Jolánnak összeveszett. Lúgkővel akart végezni magával, de szerencsére összekeverte a keményítővel, így nem halt meg.

Édesanyjánál méhrákot állapítottak meg 1914-ben, munkaképtelenné vált. A gyerekeknek dolgozniuk kellett, hogy a család fenn tudjon maradni. József Attila mindenféle munkát elvállalt, hogy segíteni tudjon, közben pedig iskolába is járt.

Jolán férjhez ment, gyereket szült, a két kisebb testvére pedig otthonba került, de onnan Attila megszökött. Hányattatott sorsuk 1919-ben változott meg, amikor édesanyjuk belehalt a betegségbe. Ekkor Jolán már túl volt egy fél-váláson, gyermekét elvesztette, és újból házasodott. Makai Ödön ügyvéd és felesége magukhoz vették Etelt és Attilát, ám a férfi nem szándékozott elismerni rokonságát a két tinédzserrel. Etelt, mint szolgálólányát, Attilát pedig az ő testvéreként mutatta be mindenkinek. Ehhez mérten a cselédszobában laktak ketten, sógorukat „doktor úrnak", nővérüket pedig Lucie-nek kellett hívniuk – mivel Makai ezen az álnéven vette el Jolánt, mivel a válását csak évekkel később sikerült érvényesíteni.

József Attila igazán a költészetében tudott kiteljesedni, azonban gyermek és fiatalkora verseiben sem hagyta nyugodni. Költeményei többsége összezavarta az akkori embereket. 19 évesen bíróság elé kellett állnia a Lázadó Krisztus című verse miatt, a vád istengyalázás volt. Először 8 hónapos fogházbüntetésre ítélték, de később felmentették. A perről sokat írt a sajtó, ezzel került be a neve a köztudatba.

Terápiára is járt, aminek egyik eleme a „paca-tesztnek" is nevezett Rorschach-teszt volt. A 10 képet átlagosan fél óra alatt elemezték ki a páciensek, József Attila azonban 2 óra alatt mindössze az ötödik képig jutott, annyi minden fogalmazódott meg benne egy-egy „paca" kapcsán. Ami különösen érdekes, hogy a piros színű képektől irtózott, nem volt hajlandó róluk beszélni.

József Attila reménytelenül romantikus alkat volt, felnőttként szinte nem volt olyan nap, hogy épp ne lett volna halálosan szerelmes valakibe. A nők azonban nem igazán vették komolyan, férfi minta nélkül nehezen boldogult. Feltehetően anyakomplexusa miatt inkább olyan valakire vágyott, aki óvja, oltalmazza őt, de ha talált is ilyet, mégsem tudott mit kezdeni ezekkel az érzésekkel.

József Attila életének 32 éve alatt sosem lelt rá sem a biztonságra, sem a feltétel nélküli szeretettre, megbecsülésre, amit igazán önmagának köszönhetett. Gyermekkori traumáit sosem volt képes feldolgozni, emiatt pedig bezárt lelkében élt magányosan, fájdalommal, meg nem értetten.

Nyitókép: Wikipédia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.