magazin Elizabeth Taylor kibeszélő Kleopátra film érdekesség Liz Taylor
Elizabeth Taylor a XX. század egyik ikonikus amerikai színésznője, aki elnyerte az Oscar-díjat, a Golden Globe-díjat, az Amerikai Filmintézet beválasztotta minden idők legnagyobb színészlegendái közé, ráadásul nyolcszor állt oltár elé, ebből kétszer Richard Burtonnel.

Liz Taylor élete meglehetősen mozgalmasnak mondható, hiszen rengeteg filmben szerepelt, számos díjat megnyert és magánéletére sem foghatja rá senki, hogy unalmas volt. Én kifejezetten szerettem a színésznőt, aki 2011. március 23-án, 79 éves korában hunyt el, és aki számos filmklasszikusban szerepelt egészen gyerekkorától kezdve. Halálának 10. évfordulójára most az egyik legikonikusabb filmjéről, a Kleopátráról hozok tíz érdekességet.

  1. Kleopátra szerepéért Liznek 1 millió dolláros honoráriumot kínált a 20th Century Fox filmvállalat, amely akkoriban rekordnak számított.

  2. A felvételek megkezdése előtt Taylor lebetegedett, ennek köszönhetően pedig több mint 6 hónapot csúszott a forgatás, amely dollármilliókba került a Fox-nak.

  3. Antonius szerepét eredetileg a Ben Hurból is ismert Stephen Boyd kapta, ám a csúszások miatt végül ő elhagyta a stábot, így lett Antonius karaktere Richard Burtoné.

  4. Liz Taylor és Richard Burton a forgatáson szeretett egymásba, s mivel mindketten házasok voltak, igen nagy port kavart a viszonyuk.

  5. Taylor és Burton kapcsolata kedvezően hatott a film premierjére és az azt követő időszakra, az emberek tódultak a mozikba, hogy lássák a két botrányos színészt, ennek ellenére az áttörő siker elmaradt és csak évekkel később hozta vissza a film a forgatás horribilis költségeit.

  6. Taylor és Burton szerelme szinte legendássá vált, 1964-ben össze is házasodtak és a frigy 10 évig tartott. Ezt követően elváltak, de 1975-ben ismét oltár elé álltak. A második házasság azonban mindössze 1 évig tartott.
    Forrás: AFP
  7. Bár nagyon várta Elizabeth Taylor, hogy a Kleopátra után ismét Oscarra jelöljék, ez nem történt meg. A Julius Caesart játszó angol Rex Harrison azonban megkapta a jelölést, igaz a díjat már nem.

  8. A filmhez iszonyú mennyiségű jelmezt készítettek: több tízezer ruhát és cipőt, amelyek akkoriban több mint 190.000 dollárnyi kiadást jelentettek. Kleopátra egy különleges, méregdrága aranyruhát is viselt a forgatás során.

  9. A Kleopátra forgatási költségei 44 millió dollárra rúgtak, ami a mai árfolyamra átszámolva nagyjából 13 milliárd forint. Mindez a '60-as években, igazi gigamega összegnek számított.

  10. Nem elég, hogy Taylor 1 milliós gázsit kapott Kleopátra szerepéért, de még a bevétel 10%-át is zsebre tehette, így hozzávetőlegesen 7 millió dollárt keresett ezzel az egy filmmel.

Nyitókép: AFP

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.