Lehetséges, hogy Hasfelmetsző Jack igazából nő volt (18+)

1888, London sötét utcái, ahol prostituáltak lámpafénytől távoli sikátorokban űzik a legősibb szakmát, hogy megkeressék azt a pénzt, amiből következő éjszaka ki tudják fizetni a szakadt szobájukat. Az utcákat azonban járja egy ember is, aki nem pár perces örömet keres, hanem egy nőt, akit brutális módon kivégezhet. Ő Hasfelmetsző Jack, az a sorozatgyilkos, akinek kilétéről még ma is folynak a találgatások.

Jack the Ripper történetét megírták, megfilmesítették, dokumentumfilmek dolgozták fel, de a mai napig homály fedi a kilétét.

1888 és 1891 között összesen tizenegy prostituáltat öltek meg igen brutális módon London Whitechapel negyedében. A gyilkosság nem volt ritka akkoriban, főként az örömlányok körében, ám a módszer, amivel kivégezték és halálukban meggyalázták a nőket, már túlment a londoniak tűréshatárán. Bár ebben az időszakban ugye tizenegy egymáshoz hasonló gyilkosság történt, ebből mindössze öt nő halálát tudták „rábizonyítani" Hasfelmetsző Jackre.

Módszere: áldozatai torkát elvágta, majd post mortem, azaz haláluk után megvágta az arcukat, felnyitotta a hasukat, majd kimetszett belső- és nemi szerveket. Ezek közül volt, amit magával vitt, mivel nem találták meg az áldozat közelében.

 

Ki volt Hasfelmetsző Jack?  

Soha, senki se látta a hírhedt sorozatgyilkost, kilétéről mégis számos pletyka keringett akkoriban. Többen úgy tartották, hogy Hasfelmetsző nem más, mint Viktória királynő unokája, Albert Viktor, aki egy prostituálttól szifiliszt kapott, majd emiatti dühét gyilkolásban vezette le.
A gyilkosságok után ejtett vágások, és a szervek elhelyezkedésének ismerete azonban a nyomozókat olyan gyanúsított irányába terelték, aki jártas lehetett az anatómiában, esetleg orvos, orvostanhallgató, de felmerült, hogy talán hentes az elkövető.

Ezen a vonalon haladva felmerült Robert D'Onston Stephenson neve is, aki amellett, hogy orvos volt, egyesek szerint fekete mágiával is foglalkozott. Az öt gyilkosság helyszíneit London térképén összekötve ugyanis egy okkultista jelkép rajzolódott ki, egy lefelé fordított kereszt.

Robert D'Onston StephensonForrás: Wikipedia

A mai találgatások ugyanakkor egy hentesre mutatnak, akinek felesége a rendőröknek is beszámolt, hogy férje viselkedése megváltozott, és épp a gyilkosságok éjszakáján ment el otthonról, és csak későn ért haza. Arról, hogy mit csinált, merre járt ezekben az órákban, nem volt hajlandó beszélni.

Ám, nem mindenki gondolta, hogy a gyilkos férfi volt. A híres skót író, Sir Arthur Conan Doyle úgy vélte, Hasfelmetsző egy nő, aki magát bábának álcázva férkőzhetett a prostituáltak közelébe, akik egy pillanatig se gondolták, hogy gyilkosukkal állnak szembe. A nyomozás során csupán egyetlen nőt hallgattak ki, mint lehetséges elkövetőt. Ő Mary Pearcey volt, aki szeretője feleségét és kislányát gyilkolta meg. A rendőrök azonban nem találtak arra utaló bizonyítékokat, hogy Mary-nek akár egy esethez is köze lehetett.

Hasfelmetsző Jack egyre brutálisabb módon csonkította meg áldozatait, érezhető volt, hogy magabiztosabbá vált, nagyobb figyelmet fordított a csonkítási műveletekre is. Utolsó áldozatát, Mary Jane Kelly-t a saját ágyában találták meg, torka egészen a gerincéig fel volt vágva, és gyakorlatilag az összes hasi szervét kivették, a szíve pedig eltűnt. Vannak azonban olyan vélekedések, melyek ezt nem Hasfelmetsző tettének tulajdonítják. Ő mindig az utcán hagyta áldozatait, ez a fajta brutalitás pedig olyasvalakire utalt, aki érzelmileg kötődhetett a meggyilkolt nőhöz.

FBI, Quantico, Gyilkos elmék, Mindhunter... a profilozás elméleti és gyakorlati tudományát ezekhez a címszavakhoz kötjük, pedig sokan úgy tartják, az első profilozót Jack the Rippernek köszönheti a kriminológia. Az ügyben ugyanis Thomas Bond sebészt kérték fel, hogy a bizonyítékok és bűnjelek vizsgálatával jellemzést adjon az elkövetőről. Így gyakorlatilag ő volt az első bűnügyi profilozó.
Az elkövetőt hosszú ideig „whitechapeli gyilkosnak" nevezték, egészen addig, amíg egyik nap levél érkezett a nyomozókhoz, amiben a gyilkos magát Hasfelmetsző Jackként nevezte meg.

Kiléte talány marad, de alakja pont ezért lesz érdekes és egyben rémisztő örökké.

Nyitókép: Wikipedia

    Ezt olvastad már?