Amikor a műteremben és hálószobában is ugyanaz a teremtő szenvedély uralkodik

szerelem kibeszélő magazin Bory-vár blogbejegyzés házasság Bory Jenő
Gyakran azt gondoljuk, hogy a hercegek és hercegnők, csak a mesében léteznek, ám ez nem igaz. A Bory-vár története, egy olyan romantikus mese, amely akár egy Disney klasszikusként megállná a helyét.

Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy olyan művész, aki még életében felépítette a saját emlékművét és ezzel együtt, a saját múzeumát is. Ezt az építészt, Bory Jenőnek hívták. A férfi 1912-ben talált rá a Mária-völgy paradicsomba illő egy holdnyi kis területére. A telken addig gyümölcsfákat és szőlőket termesztettek, a présházban a szőlőből bort készítettek, a friss borokat pedig egy hatalmas borospincében tárolták.

Az építész megvásárolta a birtokot, és elsőként lakássá, és műteremmé alakított a kis présházat. A műterem azért is volt kiemelten fontos, mert ott nem csak ő készíthette el csodálatos szobrait, de felesége festményeinek is otthont adott. Jenő, már ekkor tudta, hogy erre a gyönyörű vidékre egyszer egy lélegzetelállító kastélyt épít majd, ám tervének megvalósításával megvárta az első világháború végét. A nehéz időszak után, amikor már elegendő vagyona volt ahhoz, hogy belevágjon a munkába elkezdődött az építkezés, ami 41 évig tartott.

Az 1934-ben elkészült várnak, mindenhonnan a csodájára jártak. A kíváncsi látogatókat maga Bory Jenő vezette körbe, és hosszasan mesélt nekik az épület stílusjegyeiről. A palotának néhány hét alatt az egész országban híre ment. Bory Jenő, saját kezével építette a várat, ezért saját műalkotásának tekintette azt, amely évről évre egyre szebb lett, folyamatosan terjeszkedett, és számos díszítménnyel gyarapodott.

Bory-vár Forrás: Shutterstock

A vár, két eszmei centrumon nyugszik, elsősorban a hitvesi szeretet kápolnáján és a csodaszép műtermen, mindkettő egyértelműen Jenő és szerelme mesébe illő kapcsolatát szimbolizálja. Hiszen az elkészült palota a házaspár közös műalkotása is, amellyel egyszerre emeltek emléket a művészi álmaiknak, és a földöntúli szerelmüknek is. A várat és annak a kertjét Jenő szobraival és felesége csodaszép festményeivel díszítették fel. A palota legnagyobb különlegessége, hogy külső és belső tereiben a legváratlanabb helyen sokatmondó motívumok tűnnek fel.

Üvegfestmények, és mozaik őrzik a Bory házaspár nem mindennapi szerelmét. Hiszen ezek a felbukkanó mintázatok nem a rajzasztalon és a papírlapon születtek, hanem az alkotási vágy pillanatában a helyszínen jöttek világra. Művészetbe zárt szerelmi vallomások, amelyekkel az épület falára rajzolva vagy a betonba vésve hagytak egymásnak romantikus üzeneteket. Ettől romantikusabbat talán senki sem álmodhat magának. Bory Jenő ezzel a várral olyan nászajándékot adott a párjának, ami haláluk után is megidézi őket, és azt a szeretetet és tiszteletet is, amit egymás iránt éreztek. Hiszen nemcsak házastársai voltak egymásnak, hanem alkotótársai is.

A műterem és a hálószoba ugyanolyan szerelemmel és teremtő szenvedéllyel teli hely volt a lakásukban. Bory Jenő nem csak építész és szobrász volt, hanem kőműves is, aki egészen haláláig építette, csinosította a gyönyörű alkotását. A palotában hét torony, harminc kisebb és nagyobb szoba, és három műterem is megtalálható. A szobrokkal, festményekkel díszített vár olyan akár egy elvarázsolt sziget, amit az odalátogatók csak fájó szívvel tudnak maguk mögött hagyni.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.