Így váltak a szolgálólányokból ünnepelt dívák

Az elmúlt hetekben megtanultam, hogy a gésákról – jelenségként és mesterségkén is – nagyon megoszlanak a vélemények. Akad, akinek kifejezetten lesújtó a nézete róluk, mások inkább a művészt látják bennük, mintsem könnyűvérű nőcskéket.

Több írásom is született már a témában. Az elsőben magáról a gésákról írtam és meglepett milyen sokan kifejezték ezzel kapcsolatos véleményüket. Később a gésa kultúrát övező kifejezéseknek is szenteltem egy írást, a sok komment pedig ihletet adott, hogy magáról a prostitúcióról, illetve a nők tárgyiasításáról is szülessen egy cikk. Ennek a végén feltettem egy kérdést, azaz hogy készüljön-e egy újabb írás a témakörben, méghozzá a maikókról. Ti megszavaztátok. Én megírtam.

Kik is a maikók

A maiko szó jelentése „táncoló gyermek", és leginkább a gésatanonc kifejezéssel lehetne körülírni. A maikók tehát olyan lányok, akik gésának tanulnak. A XVIII. század környékén még sokszor előfordult, hogy a lénygyermekeket eladta a rokonság, így kerültek az okijákba, ahol előbb szolgálóként dolgoztak, majd ha az okaszan – az okija tulaja – úgy döntött, megkezdhették a tanulmányaikat, hogy évek múltán gésává válhassanak.

Éveken át tartó tanulás

Egy maikónak hosszú éveken át kellett tanulnia, annak érdekében, hogy valóban kifinomult és művelt gésa válhasson belőle és a képzés során különféle fázisokon kellett keresztülmennie:


Sikomi: a maikó először sikomiként, azaz szolgálóként kezdte az életét az okijában. Ezen a tanulási fokon a tanonc elsajátította, milyen a helyes viselkedés, beszéd, ugyanakkor házimunkát is végeznie kellett valamint eljárni a gésa iskolába, ahol táncot, zenét tanult.

Minarai: a második szint, a minari volt, ami azt jelenti „megfigyelés útján tanulni". Ekkor a maikó mellé kijelöltek egy onészánt, azaz nővért, akinek az volt a feladata, hogy mentorálja a növendéket. Ez általában egy pár hónapos időszakot takart, amelynek végén már a maikó megkapta a jellegzetes fehér arcfestést, a haját feltűzték és részt vehetett az első gésamulatságon is.

Forrás: Shutterstock


Miszedasi: a minarai időszakot a miszedasi, azaz a maikóként való debütálás zárta. Ez egy olyan formális esemény volt, amelyen a maiko gyönyörű sminkben, speciális frizurában és ruhában végigjárta a teaházakat - onészánja kíséretében - és hivatalosan is bemutatkozott.

Szan-szan-kudo: a miszedasi alkalmával került sor a szan-szan-kudóra is, amely nem más, mint a rituális szakéivás. Ennek keretén belül a maiko és „nővére" szertartásosan szövetséget kötöttek - testvérekké váltak - a gésavilág kötelékén belül. Ekkor kapta meg a maikó új nevét is.

Midzuage: a midzuage az a szertartás, amelynek köszönhetően a maikó gésává vált. Ahhoz, hogy egy tanonc teljes értékű gésa lehessen el kellett veszítenie a szüzességét. Ha a maikónak volt dannája – pártfogója -, akkor a megtiszteltetés őt érte. Ha nem, akkor pedig – a kijelölt férfiak közül – az vehette el a maikó szüzességét, aki a legtöbb pénzt ígérte érte.

Szakkou: az utolsó lépcsőfok, mielőtt egy maikóból gésa vált a szakkou volt. Az egyhónapos időszakban megváltozott a maikó frizurája, a hajába különleges díszeket tűztek, a ruháját pedig szigorú szabályok szerint kellett viselnie. A fogait feketére festette és előadta azt a különleges táncot, amelyet kifejezetten erre az alkalomra tanult. Az utolsó este, pontban éjfélkor egy szertartás keretein belül pedig megtörtént a maikó „felnőtté avatása".

Erikae: az erikae ceremónia alkalmával a maikóból geikóvá előlépett lány ismét végigjárta a teaházakat a tulajdonosok jóindulatát kérve és megismételte a Szan-szan-kudo szertartást. Ezt követően pedig megkezdhette valódi gésa életet.

Modern maikók

Manapság a gésamesterség ugyanolyan munka, mint bármi más, a nők pedig önszántukból jelentkeznek a képzésre. Ma, ha valamelyik japán lány gésa szeretne lenni, jelentkeznie kell a Gésa Szövetségnél és az sem árt, ha ismer valakit, aki bejáratos ebbe a zárt világba. Amennyiben egy gésaház tulaja úgy dönt, felveszi a jelentkezőt, a lány beköltözhet az okijába és megkezdheti a tanulmányait. A modern világban a legtöbben a közép- vagy felsőfokú tanulmányaikat követően nyújtják be a kérelmüket, de akadnak olyanok is, akik már 16 évesen eldöntik, gésák szeretnének lenni – ez egyébként az alsó korhatár. Akik 20-21 éves korukat követően lépnek be a közösségbe, általában már nem lesznek maikók, ők egy rövid képzés után azonnal gésaként debütálnak. Természetesen, akik végigmennek a maikók tanulási fázisain, sokkal nagyobb tekintélynek örvendenek. A gésák szexuális élete – akárcsak más japán nőké – csak rájuk tartozik, hivatásukhoz nem tartozik hozzá, hogy megosszák az ágyukat a vendégekkel. Azzal fekszenek le, akivel akarnak...

Kép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?