női jogok kibeszélő felnőtt magazin feminizmus erőszak feminista gyerekházasság
A feminista mozgalmaknak számos, ma már természetes jogot köszönhetünk, mi nők. Ilyen a választójog, a felsőoktatásban való továbbtanulás, a nadrágviselés vagy épp az önrendelkezési jog. Vannak azonban olyan országok, ahol a nők még mindig másodrangú állampolgárnak, vagy még annak sem számítanak, és bár életük a mi szemünkkel nézve borzalmas, ők természetesnek veszik a női léttel járó szenvedést.

A feministák Európában azért harcolnak, hogy azonos munkáért ugyanolyan bér illessen minket, mint a férfiakat. Eközben viszont olybá' tűnik, megfeledkeztek nők millióiról, akiket úgy adnak-vesznek, mint a lovakat, akiket brutális csonkításokkal fosztanak meg az élvezetes szexualitásuktól, és akiket gyakorlatilag apjuk, férjük tárgyként kezel.

6 ország, ahol a nőknek a mai napig borzalmas az életük

Gyerekházasság – Nigéria

Teljesen természetes, ha egy nigériai kislányt gyermekként adnak férjhez, és 14-15 éves korukra már anyák. Férjeik általában 20-30 évvel idősebbek. Az ilyen gyermekházasságok java részében a fiatal lányok gyakran válnak erőszak áldozatául, méghozzá hitvesük révén, akik nem ismerik a „nem" szót.

Kiszolgáltatottság – Jemen

A jemeni nők több mint kétharmada sosem járt iskolába, így se írni, se olvasni nem tudnak. A gyermekházasságok itt is gyakoriak, a 10 év körüli feleségeket pedig férjeik kényük kedve szerint használhatják, hiszen családon belül a törvény nem ismeri el a nemi erőszak tényét. Sőt, a nők férjük engedélye nélkül még az utcára sem léphetnek, tehát abszolút az uralom felettük.

Aisha 19 éves, kétszer elvált. Először 12 évesen ment férjhez Forrás: Controluce/AFP/Loulou D'aki

Csonkítás – Egyiptom

Sok afrikai országhoz hasonlóan, itt is természetes, hogy a fiatal lányok hűségét, tisztaságát úgy szerzik meg, hogy megcsonkítják a nemi szervüket. Bár Egyiptomban ezt 2007 óta törvény tiltja, a kisebb városokban a mai napig végeznek ilyen barbár műtéteket. Ráadásul az egyiptomi nők 99 százalékát éri élete során szexuális zaklatás.

Prostitúció – Thaiföld

Thaiföldről szinte mindenkinek a prostitúció jut az eszébe, aminek nem a vagyon utáni olthatatlan vágy az oka. Mivel ebben az országban rendkívül rossz a nyugdíj- és társadalombiztosítási rendszer, szüleik és nagyszüleik miatt sok nő kényszerül arra, hogy a testét árulja, mivel ezzel tudnak annyi pénzt összeszedni, ami elég a családnak. Hozzávetőleg 2,8 millió nő, köztük sok fiatalkorú él prostitúcióból.

Thaiföldön sok nő kényszerül arra, hogy a testét árulja Forrás: AFP/DELOCHE / BSIP/Deloche

Munka és erőszak – Kongó

A 90-es évek háborúi nehéz fizikai munkára késztették a nőket, mivel rengeteg férfi veszett oda a harcokban - és azok közül, akik hazatértek, csak kevesen tudtak újra munkába állni. A nők többsége 50 kilós csomagokat szállítanak olyan utakon, melyeken még állat se tudna átkelni. Hiába nőtt fel azóta egy új generáció, a nők továbbra is gyakran kénytelenek ilyen nehéz munkát végezni. A családfenntartó szereppel azonban nem jártak jogok. A nők kiszolgáltatottak, naponta körülbelül 1200 nőt erőszakolnak meg.

Halálos ítélet – India

Hatalmas a nyomás az indiai nőkön, hogy fiút szüljenek. Így a kisebb településeken, az esetek nagytöbbségében, amint megtudják, hogy lányt hordanak a szívük alatt, vagy orvosi vagy házi módszerekkel abortálják őket. Ott, ahol csak a szüléskor derül ki a pici neme, újszülöttként végeznek velük. Azok a lány babák se mondhatóak túlzottan szerencsésnek, akik mégis valahogy túlélik: minden 34. percben megerőszakolnak, minden 93. percben pedig megölnek egy nőt.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.