Mindent vagy semmit - Nem tagadom, a túlzások embere vagyok

Akik ismernek, pontosan tudják, hogy a mértékletesség soha nem volt a fő erényem. Persze van ebben jó is, mert tényleg iszonyú elszántan tudom belevetni magamat dolgokba, de életem legjobb időszakai mégiscsak azok, amikor meg tudom húzni a határokat, legyen bármiről is szó. 

Mindez most nem valamiféle káros szenvedély kapcsán jutott eszembe, hanem akkor, amikor megnyitottam az egyik internetes könyv-webáruház oldalát, és elkezdtem bőszen megpakolni a virtuális kosaramat. Most azonban mielőtt elküldtem volna a nyilvánvalóan több tízezer forintos megrendelést, megálltam egy pillanatra, és visszaemlékeztem, hogy éppen pár hete fogadtam meg, hogy először a polcomon lévő könyveket olvasom el. 

Ahhoz azonban, hogy igazán sokkolódjak, szembesülésként megnyitottam a legnagyobb ismert könyves oldalt, amely pontosan számontartja, mennyi könyvet szereztem be és olvastam el az elmúlt évben. A statisztikám szerint 169 új könyvem lett 2020-ban és 88-at sikerült elolvasnom, tehát körülbelül a felét, és ekkor még nem beszéltem a már korábban megszerzett könyvekről, amelyek közül jó néhány szintén olvasásra vagy újraolvasásra vár. 

Forrás: Shutterstock

Ekkor döntöttem úgy, immár másodszor, hogy nem küldöm el a megrendelést, és nem veszek idén dömpingszerűen könyvet. 

Persze, tudom, hogy sokkal rosszabb dolgokra is költhetném a pénzemet és az olvasás tényleg az egyik legszuperebb hobbi, a túlzás ebben az esetben is túlzás és semmiképpen nem könyvelhető el pozitív viselkedésként. 

Pláne, hogy egyébként az élet minden területén képes vagyok a szélsőségekig elmenni. Amíg más kellemesen heti 2-3 alkalmat edz, ám azt kitartóan, és képes vagyok hónapokig heti 5 alkalommal lemenni a terembe, aztán hogy utána hetekig felé se nézzek. Sokan képesek a kiegyensúlyozott étkezésre is, én vagy habzsolok vagy diétázok - na de idén ez is másképp lesz. Legalábbis így tervezem. 

Azért azt elárulom, hogy a mai online edzésem után leszaladok a könyvesboltba egy könyvért, amit már rég kinéztem magamnak, hazafelé pedig beugrok a boltba két zacskó salátáért. 

Pápai Beatrix

Ezek is érdekelhetnek