magazin René Magritte szürrealista festő szürrealizmus festmény
A kalapos ember, akinek arcát egy alma takarja. Talán a legtöbbünk számára erről a leírásról azonnal beugrik a belga festőművész egyik leghíresebb képe. Merülj el velem a szürrealizmus érdekes, ám kézzelfoghatóan soha meg nem érthető világában.

1898 novemberében született a szürrealista festészet egyik legjelentősebb képviselője, René Magritte. Ő az, aki egyetlen egyszerű festménnyel - melyen egy tárgy és egy rövid szöveg áll – mutatja be nem csupán a szürrealizmus velejét, de az egész festészet, művészet valóját.

Zseni vagy csupán ráérzett a lényegre? Hagyok egy kis időt, hogy alaposan szemügyre vehesd A képek árulása című festményét. Annak, aki nem tudna franciául – mint jómagam -, itt a szöveg fordítása: „Ez nem egy pipa".

René Magritte a színekkel úgy játszott, mintha valódi pipát látnánk a képen. Nincs benne semmi absztrakt, semmi a valóságtól eltérő. Mégis azt írta alá, hogy ez nem egy pipa. Ezzel a szöveggel hatalmas feszültséget kelt, hiszen látunk valamit, amit maga az alkotót cáfol meg. Érthetetlen? Az ellentmondást pártiak érthetetlenek.

"Ha az álom az ébrenlét fordítottja, az ébrenlét is az álom fordítottja" - René Magritte.

A pipát a kezünkbe vehetjük, megtölthetjük dohánnyal, a szánkba vehetjük és megszívva füstölög. A képen lévő pipával ezeket nem lehet megtenni, mivel az nem egy pipa, csak annak a festett mása, vázlata. Tehát Magritte ezzel ragadta meg a szürrealista festészet lényegét, ami nem a valóság, csak annak látszó vízió, és mint ilyen, soha meg nem érthető. Tehát az ismerős ismeretlenné válik.

René Magritte: A képek árulása Forrás: René Magritte
Paul Gauguin: öntörvényű művész vagy pedofil sz*ralak?

Mi jut eszedbe Paul Gauguin-ről? Ugye, hogy elsőre a festészet és Tahiti! Ám élete ennél sokkalta kuszább volt, motivációi és tettei pedig erkölcsileg igencsak megkérdőjelezhetőek. Olvasd tovább!

Forrás: AFP/Austrian Archives (AA) / Imagno / picturedesk.com/Austrian Archives (Aa)

Miért tette ezt?

A szürrealizmus a francia „sur réalisme" kifejezésből ered, ami realitáson túlit, valóság felettit jelent. André Breton, a szürrealista mozgalom megalapítója így fogalmaz:

A mozgalom kialakulásának indikátora az első világháború borzalmai elől való menekülés, a világon megjelenő embertelenség elleni tiltakozás volt. Eszköze az irodalomban és a képzőművészetben a fantáziába, az álmokba való elvonulás, az elképzelhetetlenül valós víziók irreális világának feltárása. Nem a szépséget akarták megjeleníteni, számukra nem ezt jelentette az esztétika. Helyette a nyomasztó, a félelmetes, a bizarr és a groteszk felé fordultak. Gondolj csak például egy Dalí képre - aki Magritte-hez hasonlóan a szürrealizmus azon ágához tartozott, ami fényképszerűen és naturalisztikusan megalkotott abszurd víziókból állt –, és egyből érteni fogod, miben is volt az ő művészetük más.

Magritte tehát a lehető legegyszerűbben fogta meg – elsősorban – az ő szürrealista alkotóművészetének lényegét egy olyan festménnyel, melyen egy akkoriban gyakori használati tárgy és egy mondat áll. Számomra ez maga a zsenialitás, mivel ezzel a szürrealizmuson túl, gyakorlatilag az összes művész összes alkotására vonatkozó kinyilatkoztatást tett.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock.com

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.