irodalom magazin mese eszmefuttatás kultúra könyvek olvasás regény
Kisgyerekként imádtam, ha az anyukám az ágyam szélére ülve esti mesét olvasott. Érdekes, hogy az ezt követő időszakban mégsem lelkesedtem a könyvekért és nem égett bennem a vágy, hogy magam is elkalandozzak meseországba. Néhány évvel később beköszöntött a kamaszkor, amely ezen a téren is változásokat hozott, én pedig egy könyvtárban találtam magamat, lányregényektől körülvéve.

A mese világával kezdődött

Óvodásként és kisiskolásként rengeteget olvasott nekem az anyukám. Imádtam Benedek Elek meséit, de a Grimm testvérek és Andersen történetei is lenyűgöztek. Sokszor gondolkodtam a hallottakon, például A fenyőfa című írás kifejezetten megérintett - az egyik évben meg is sirattam a saját karácsonyfánkat miatta.

Vidám, tanulságos és szomorú mesék váltogatták egymást esténként a gyerekszobában, míg elég idős nem lettem ahhoz, hogy egyedül olvassak.

Ehhez azonban sokáig nem fűlött a fogam. Talán azért, mert a mesékből már kinőttem, ám még nem találtam meg azt a témakört, amely igazán magával ragadott volna.
A változást a Két Lotti című kötelező olvasmány hozta, amely egy egymástól elszakított ikerpár történetét mesélte el. Innentől kezdve pedig nem volt megállás.

Lányregények bűvöletében

A legjobb barátnőmmel beiratkoztunk a könyvtárba és hétről hétre újabb adag olvasnivalót hurcoltunk haza. Mai napig emlékszem, mennyire imádtam a Váratlan utazás köteteit vagy Anne Shirley történetét. Képes voltam egy egész hétvégére beletemetkezni valamelyikbe és csak akkor kibújni a lapok közül, ha már a szüleim ingerülten követelték, hogy üljek az asztalhoz ebédelni. Egyszerűen beszippantott a történet, s képtelen voltam elszakadni tőle. Amikor végeztem az aktuális kötettel, alig vártam, hogy elrohanhassak a könyvtárba és kivehessem a következőt. Ha pedig éppen másnál volt, teljesen kiakadtam.

Szinte elvonási tünetek törtek rám: a sírás kerülgetett, mérhetetlen frusztráció, ingerültség és düh lett rajtam úrrá,

hogy legalább egy hetet kell várnom a folytatásra, de lehet, hogy többet is. Rajongásomat csak fokozta, hogy tévésorozat is készült mindkét történetből, amelyeket lelkesen néztem hétről hétre, sőt a mai napig ott ragadok, ha valamelyik csatornán éppen belefutok az ismétlésbe.

Kaland és romantika

A kiskamaszból lassan igazi kamasz lett, ezzel együtt pedig kinőttem Avonlea történeteit is. A könyvek iránti rajongásom azonban nem csillapodott, csak új fejezet nyílt meg benne, méghozzá a szerelmes történeteké. Ha a szüleim eddig azt hitték, fokozhatatlan a könyvek iránti érdeklődésem, hát tévedtek. A középiskolás éveim alatt szerintem több szerelmes regényt olvastam, mint bárki. Néha egyszerre többet is párhuzamosan, mert egyszerűen nem tudtam választani. Minél romantikusabb, minél kalandosabb volt a cselekmény, annál jobban érdekelt, a szépirodalomi műfaj pedig egyáltalán nem volt feltétel, így szinte faltam a „ponyvákat". Jöhetett hősszerelmes kalóz, harcias amazon, elesett várkisasszony, de a korabeli történeteket sem vetettem meg.

Forrás: Shutterstock

Ebből az időszakból mégis a legemlékezetesebb olvasmányként az Elfújta a szél maradt meg bennem. Ezért a storyért legalább annyira rajongtam tizenöt-tizenhat évesen, mint általánosban a Váratlan utazásért. Elolvastam egyszer, kétszer, háromszor... sokszor, de a filmet is legalább ezerszer láttam.

Az Elfújta a szélnél annyira rosszul éreztem magam, amikor végeztem vele, hogy azonnal nekiálltam előröl,

majd amikor megláttam a könyvtárban, hogy megírták a folytatását Scarlett címmel – sőt, később újabb kötetek is napvilágot láttak -, teljes eufória lett rajtam urrá. Persze az eredetit meg sem közelítették már a későbbi történetek, de hiánypótlásnak jó volt, míg ki nem hunyt bennem a Scarlett O'Hara élete iránti érdeklődés tüze.

Kényszer és csömör

Mire ez bekövetkezett, már túljutottam az érettségin, és megkezdődött a csömörig fokozott olvasási kényszer a főiskolán. Persze az általánosban és a gimiben is megszabták a kötelező olvasmányokat, de azok mellett vígan tudtam lapozgatni az általam választott könyveket. A felsőoktatásban azonban nem ismertek tréfát, akadt olyan félév, amikor húsznál is több kötelezőn kellett átrágnunk magunkat és ez csak a beugrót képezte a tantárgy vizsgájához.
Nem meglepő, hogy

mire végeztem itt a tanulmányaimmal, enyhe olvasási undor vett rajtam erőt, amely néhány évig masszívan tartotta is magát.

Szerencsére ez a trauma a kiheverhetőek közé tartozott, így fokozatosan visszakúszott az életembe az irodalom. Fura módon azokat a könyveket kezdtem újraolvasni, amelyeket a főiskolán kötelezővé tettek, ám a feldolgozhatatlan mennyiség miatt, valójában csak mindegyiket átfutotta az ember, de elmélyülni, megélni, átérezni nem volt már idő a történeteket.

Hamvaiból feltámadó főnix

A húszas éveim végén tehát hamvaiból feltámadó főnixként kapott új erőre az olvasási kedvem, amelynek fókuszában immár a lélek sötét bugyraiban vájkáló, meghökkentő vagy éppen elborzasztó storyk álltak, olyanok, mint például a Sinistra körzet, A kő hull apadó kútba vagy a Virágos katona. Hazudnék, ha azt mondanám, csak a magasabb irodalmat lapozgattam ebben az időben, így bevallom, hogy olyan megosztó írás is a kezembe került, mint A szürke ötven árnyalata, de hát ki lehet hagyni egy olyan regényt, amely évekig lázban tartja a társadalmat?
A lelkesedésem a mai napig tart, bár korántsem forgatok annyi könyvet a kezemben, mint amennyit szeretnék, sőt inkább az a jellemző, hogy elkezdek valamit, majd hónapokig nem haladok egy oldalt sem, a könyvek szeretete azonban töretlen a szívemben.

Manapság mindenki az interneten lóg és szinte egybeforrtunk a telefonunkkal,

tabletünkkel, laptopunkkal – én sem vagyok kivétel! Lapozás helyett görgetünk, a betűk és szavak olvasása helyett pedig szinte már csak a képeket nézegetjük.
Mégis hiszek a könyvek erejében, legyen az papír alapú vagy digitális. Hiszek benne, hogy a történetek, a regények építik a jellemet, formálják a személyiséget, összefüggéseket tárnak fel, gondolatokat ébresztenek, és emellett szórakoztatnak is. Olvassunk hát sokan, sokat, sokfélét, hiszen - a legkisebbektől kezdve a legidősebbekig - mindenki megtalálhatja a neki leginkább tetsző, őt magával ragadó történeteket.

Te mit szoktál olvasni?

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.