pszichológus shemagazin Feldmár András idézetek születésnap
Feldmár András matematikus, pszichológus és pszichoterapeuta ma lett 80 éves. Ő az, akinek csodás képessége van az emberi psziché és működés egyszerű, mégis végtelenül bonyolult megértetésére.

Feldmár Andrással másfél éve „ismerkedtem meg". A legnagyobb videó megosztón 100 adást megélt kérdés-válasz jellegű Heti agymosó című sorozata révén. Hihetetlenül fesztelenül beszél a legdurvább traumákról is, de az ember egy pillanatig sem érzi, hogy elbagatellizálná a problémákat.

Ő maga is úgy fogalmaz, hogy nem szabad címkéket magunkra aggatnunk, ahogy egyetlen pszichológusnak se lenne szabad ilyet tennie. Minden ember más háttérrel, más jellemmel rendelkezik, senki élete sem hozható párhuzamba másokéval. Az egyedi esetek pedig egyedi megoldást igényelnek.

Nem fél kimondani, ha valami el lett rontva, és nem hárít, felfogásában és „tanításaiban" az egyén felelőssége saját sorsa alakulása szempontjából hangsúlyosan megjelenik.

Ösztönző, oltalmazó, megértő és elfogadó. Különös gondolkodó ő, akinek gyermek- és fiatal felnőttkori traumái olyan felismeréshez vezették, melyeket értőn hallgatva sokat tanulhatunk az önismeretről, a változás és változtatás lehetőségeiről és az akaratról.

Feldmár András nem varázsló, mégis a szavai valami mélyről jövő bölcsességet rejtenek magukban. Az én életem újrakezdésében rengeteget segített, akkor is, amikor nem értettem egyet vele. Gondolkodásra késztet. Nem vele járjuk az utunkat, csak találkozunk vele bizonyos szakaszain.
Ma lett 80 éves, mi pedig néhány idézetével ünnepeljük meg Feldmár András születésnapját.

„Hallgasd meg, hogy mit mond a szíved. Vannak olyan vágyaink, amiket belénk injekcióztak, amiket más akart, hogy mi vágyjunk. Sok olyan vágyunk volt, amire valaki azt mondta, nem jók, és száműztük őket valahova messzire. A szívünk pontosan tudja, hogy mit akarunk, és mit nem akarunk. Ha az egysejtű organizmusok tudják, mit akarnak, akkor te is tudod!"

„A trauma tulajdonképpen nem az, ami történt veled, a trauma az, hogy soha senkivel nem tudtál erről beszélni. Az az élmény megfagyott."

„A gyerekeknek arra van szükségük, hogy megtapasztalják a szüleik szabadságát, boldogságát és jó közérzetét Csak ez adhat zöld jelzést nekik, hogy ők maguk is lehetnek boldogok, szabadok, és érezhetik jól magukat."

„A kapcsolat mindig csoda kell, hogy legyen. Nem megszokás. Miért? Mert ha az ember függeni kezd a szeretőjétől való összhangtól, és függőségi állapotba kerül, akkor ez a belső egyetértés veszélyezteti a belső igazságot."

„Azért vagyunk itt, mert az őseink győztek. Mindig a győztesek élnek. Ha az őseink vesztettek volna, akkor mi nem ülhetnénk itt. Tehát, nem szabad finnyásnak lenni, az emberek vérengző állatok. Ezért óriási csoda, hogy nem bántjuk egymást folyton."

„Ha túl nagy feladat az, amit meg kell tennem önmagamhoz képest, akkor szorongok. Ha túl kevés, akkor unatkozom. A flow a szorongás és az unalom közt az a pici út, ahol se nem szorongok, se nem unatkozom; ez a boldogság."

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.