festészet Festők, múzsák, szerelmek Wéber Krisztina szenvedély művészettörténet
A modern művészeket hajtotta az alkotás kényszere, de már nem voltak a mecénásukhoz kötve, így a szélrózsa minden irányába szétszéledhettek.

Művészi érzékük természetesen közvetlen környezetük és az otthonuk megválasztásakor is kitűnt. Mert, ahogy Goethétől tudhatjuk: "Az ember annyira szorosan kapcsolódik az otthonához, hogy az mindent megmutat nekünk a lakóiról is." Lássuk, kiről mit árult el!

Paul Cézanne háza és műterme

A francia posztimpresszionista festő, Paul Cézanne igen jómódú polgári családba született. Szinte egész életében rá volt utalva a szülői apanázsra, hogy fent tudja tartani magát a francia fővárosban. Ihletet azonban főként szülőhelyén, Aix-en-Provence-ban merített. Egész életében nagyon ragaszkodott a tájhoz, ahol felnőtt.

Tudta, hogy sokkal jobban tud a vidéki környezetben alkotni, ezért vásárolt magának egy csinos parasztházat az erdőben, és világos műteremmé alakította. Számos jelentős festményét alkotta itt. Sajnos csak szűk öt évig élvezhette a környezet és az otthon nyújtotta örömöket, mert 67 évesen meghalt. Ma már az épület nyitva áll a látogatók előtt.

Forrás: Wikipedia

Carl és Karin Larsson kicsi kunyhója

A svéd szecessziós művész szerény körülmények között nőtt fel, így nagy lehetőség volt számára, hogy egy ösztöndíjjal Párizsba utazhatott. A francia fővárosban ismerkedett meg a svéd festőnövendékkel,Karinnal, akit nem sokkal később feleségül is vett. Hazatértük után a szülőktől egy kis házat kaptak ajándékba, amit folyamatosan csinosítottak és bővítettek.

Ebben a varázslatos mézeskalács házikóban nevelték fel hét gyermeküket, fogadták baráti körüket és művésztársaságukat. A belső tér főként a feleség tehetségét és keze munkáját dicséri. Egyszerűségével, praktikusságával és hangulatos enteriőrjével igazán tetszetős.

Forrás: Wikipedia

Frida Kahlo, Casa Azul - a kék ház

Frida édesapja építette Mexikóváros egyik hangulatos elővárosában a híres kék házat, ami megannyi különös történésnek és turbulens érzelmi viharnak volt néma szemtanúja. A festőnő itt szembesült férje, Diego Rivera állandó hűtlenségével, és itt kompenzálta a férfi tetteit a saját afférjaival. Itt szenvedte meg és élte túl betegségeit és vetéléseinek sorát, de itt alkotta meg legjelentősebb műveit is. A művésznő halála után múzeum lett a ház.

Forrás: AFP/Omar Torres

Claude Monet háza

Claude Monet művészete és a normandiai Givernyben lévő birtok kertjének buja növényzete nagyon szorosan összefonódik. 43 évig - egészen a haláláig - élt és dolgozott a festő a maga alakította Paradicsomban. A ragyogóan napos műteremből rálátott csodaszép kertjére, amit a legszebb mesterművének tartott. Nem élt mindig ilyen fényűző körülmények között, hosszú évekig keserű nyomorban tengette napjait. Miután művészetét már elismerték, anyagi helyzete egyik napról a másikra megváltozott.

Ekkor vette meg a vidéki házat, majd átépítette. Hamarosan alkalmazottak sora, többek között hat kertész, sofőr, szakácsnő, mosónő és két szobalány segítette a család életét. Szükség is volt erre, hiszen második feleségével Alice-szal nyolc gyereket neveltek.

Forrás: Wikipedia

Georgia O'Keeffe vályogháza

Amikor Georgia O'Keeffe - a modern amerikai festészet egyik legelismertebb alkotója - New York-i életéből kizökkenve ellátogatott Új-Mexikóba, azonnal beleszeretett a lenyűgöző tájba. Az akkor már sikeres művész vásárolt magának a sivatagban egy vályogházat, és ott rendezte be az otthonát. A spártai körülményeket hamarosan a művészet oázisává változtatta. A vályog épület bája és a lélegzetelállító kilátás ma is ámulatba ejti az odalátogatókat.

Forrás: Wikipedia

Rippl Rónai József Róma villája

"Én csak akkor vagyok szomorú, ha nincs pénzem" - mondogatta a mindig jókedélyű Rippl. Miután hazatért Magyarországra, nemigen kellett szomorkodnia: meglehetős jómódban élhetett. Párizsi modelljével - későbbi feleségével -, Lazarinnal költözött haza. Ez idő tájt már meglehetősen sikeres volt, és eladott képeinek árán könnyedén meg tudta venni szülővárosában a Róma villát és a hozzá tartozó birtokot. Szalonjuk a magyar irodalmi és művészeti élet találkozóhelye lett. Kisebb-nagyobb kitérők után a művész itt is halt meg 66 éves korában.

Forrás: Wikipedia

Gabriele Münter - Vaszilij Kandinszkij

A festőien szép bajor Alpokalján található egy mesébe illő, kicsi, de annál varázslatosabb házikó. Itt élt és alkotott Vaszilij Kandinszkij, szerelmével, Gabriele Münterrel. A helybeliek az orosz származású festőről Russenhausnak (orosz háznak) nevezték el az épületet, melynek valamennyi részét maga a művészpár alakította át. A lépcsőkorláttól kezdve a bútorokig maguk díszítettek mindent, vidám és kedves motívumokkal.

Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Christine Koenig

Sőt, a kert is az ő gondos kezük munkáját dicséri. Bár Kandinszkij az I. világháború után már nem tért ide vissza, a múzeummá alakított kis lakban ma is láthatóak ezek a munkáik, és a modern művészet egyik megálmodójának jó néhány ereklyéje is.

Még több cikk Krisztinától!

Ha idáig eljutottál, már biztos rajongsz Krisztina stílusáért, és nem bírod visszafogni magad, hogy még többet olvass tőle. Megértjük, és segítünk is neked. Az írói oldalán rengeteg írása vár rád.

Forrás: Hirling Bálint

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.