Virtuális séta Párizsban, 10 csodás festmény segítségével

Mostanság sokáig nem tudtunk utazni, de ez nem ok arra, hogy akár jelentős műalkotásokon keresztül ne kaphassunk ízelítőt például Párizsból. Ha ezeken a festményeken szemléljük a várost, egy kicsit olyan, mintha a múltban járnánk egy időkapszulával...

1. A Louvre

Kevés olyan híres épülete van Párizsnak, mint a Louvre, és egyik sem nyújt ennyi mindent a művészet kedvelőinek. A 12. században erődítménynek épült, amit az évszázadok alatt folyamatosan alakítottak. Végül Napóleon uralkodása során lett Franciaország legjelentősebb kincseit őrző múzeuma. A világ minden szegletéből milliók keresik fel évente, hogy láthassák kivételes gyűjteményét.

A kép alkotója Pissarro impresszionista festő volt, aki talán egy kicsit háttérbe szorult a barátai mellett, pedig a lenyűgözően lágy tájképei szívbemarkolóan szépek. Párizs modern, nyüzsgő életének bemutatása is életművének része. Ezen a festményén a Louvre látható a Tuileriák kertje felől.

Forrás: Wikipedia
Tudtad?
A párizsi művészek nagy többsége, többek között az impresszionisták és a posztimpresszionisták is megtagadták, hogy az Eiffel-toronyról festményt készítsenek, mert haszontalannak és rondának találták.

2. A Tuileriák kertje

Egy csodaszép pihenőpark a Louvre közvetlen közelében. Édouard Manet, a kép festője, többek között arról vált ismertté, hogy saját korában eléggé sokkolta a közönségét, kiemelkedő művészetével pedig a modern művészek generációit inspirálta. Ezen a festményén a modern Párizs városi életét mutatja be, ahol az emberek egy szabadtéri koncertet élveznek.

Forrás: Wikipedia/The National Gallery, London/Edouard Manet

3. A Voltaire rakpart

Párizs egyik nagyon hangulatos utcája, ami a meghitten családias könyvkereskedéseiről híres. A festmény előterében a könyvkereskedők standjai látszanak. Childe Hassam amerikai impresszionista festő volt, aki gyönyörű tájképei és elegáns portréi mellett főleg a francia főváros varázslatos hangulatát örökítette meg.

Forrás: Wikipedia

4. A Champs-Élysées

Ki ne hallott volna a világ talán leghíresebb sugárútjáról, ahol a Föld legnevesebb üzletei sorakoznak? Mondhatjuk nyugodtan, hogy itt található a shoppingolók Mekkája. Ez az út a Louvre-nál kezdődik, és az ikonikus Diadalívig tart. A Diadalívet az ókori római győzelmi kapuk mintájára építették, és Napóleon katonai győzelmeinek dicsőségét hirdeti. 

Forrás: Wikipedia

 A francia művész Jean-Georges Béraud nagyon szívesen festette meg a gyönyörű fővárosban sétálgató, tevékenykedő párizsiakat. Ezen a képen is felbukkan egy divatáruslány, aki éppen az eladott kalapokat viszi házhoz, ami akkoriban mindennapos jelenet volt, de ma már keresve sem láthatunk ilyet.

5. A Pont Neuf

Párizs legrégebbi Szajna-hídja. A 16. század végén építették, és a mai napig az egyik legkedveltebb látványosság a Notre Dame katedrális közelében. Ismét Camille Pissarro impresszionista festő csodálatosan szép képét láthatjuk, ami jól mutatja az öreg híd mozgalmas sétánnyá alakulását és az életteli párizsi nyüzsgést.

Forrás: Wikipedia

6. A Boulevard Haussmann

A Haussmann sugárút a bevásárlási lehetőségeiről, de névadójáról is méltán híres. Haussmann báró a ma ismert Párizs megálmodója és megvalósítója volt. III. Napóleon megbízására a teljes óvárost újjá alakította. Lebontatta a régi épületeket, széles utakat építtetett, modernizálta az infrastruktúrát, és ezzel egy modern metropoliszt hozott létre.

Gustave Caillebotte francia művész inkább az impresszionisták támogatójaként ismert, mint festőként. A gazdag fiatalembernek ugyanis nem volt szüksége rá, hogy eladja a képeit, így csak nagyon kevesen tudtak arról, hogy fest. Csak impresszionista barátai - elsősorban Renoir - tettek meg mindent a halála után, hogy mindenki számára ismertté váljon a művészete. Ezt a festményt a művész saját lakásának erkélyéről festette.

Forrás: Wikipedia

7. Az Opéra Garnier

Az operaházat a 19. század közepén építették, és jól illeszkedett Haussmann báró elképzeléseibe. Csodaszép mintapéldája a kor historizáló eklektikus építészetének, amiben a klasszicizmus, a reneszánsz és a barokk elemei is megtalálhatók. Az amerikai művész, Frank Boggs éppen az Opéra Garnier megnyitójának napján érkezett Párizsba. A csodaszép operaház élethű ábrázolásán jól látható, hogy a látvány mennyire lenyűgözte az Ohióból ideérkezett fiatalembert.

Forrás: Wikipedia

8. A Place Pigalle

Egy ismert tér Párizs művésznegyedében, a Montmartre-on. Itt található a festményekről jól ismert Moulin Rouge és a Moulin de la Galette is. Az olasz Giovanni Boldini korának egyik legnépszerűbb portréfestője volt. Nyilván jól ismerte ezt a környéket, mivel az itteni kávéházak a művészélet kedvelt találkozási pontjai voltak. Ám elegáns portréinak szereplői bizonyosan az előkelőbb negyedeket kedvelték.

Forrás: Wikipedia

9. A Luxembourg-kert

A Luxembourg-kertet Medici Mária francia királyné tervezte a 17. században, az általa építtetett új rezidenciához. Csodaszép virágaival, szökőkútjaival, tavacskáival és szoborparkjával szintén kedvelt helye a nyugalomra vágyóknak. Maurice Brazil Prendergast amerikai posztimpresszionista festő nagyon hangulatosan jeleníti meg a park színes hangulatát.

Forrás: Wikipedia

10. Montmartre

Maurice Utrillo francia festőt - aki egyébként a könnyelmű festőmodellből híres festővé vált Suzanne Valadonnak a fia - nyugodtan nevezhetjük Párizs festőjének, mert szinte minden sarkát megörökítette a városnak. Amik közül a Montmartre csodaszép épülete sem volt kivétel.

Forrás: AFPforum
Forrás: Shutterstock
Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk. :)

Nyitókép: AFPforum

Ezek is érdekelhetnek