Csukás István végleg elment - mégis örökre velünk marad!

Szomorú ez a nap. Ismét egy olyan ember hagyta itt a világot, aki jobban ismerte a gyerekek lelkét bárkinél. Süsü, a sárkány, Pom Pom és Mirr-murr kitalálója örökre elment. Összeszorul a torkom, hogy le kell írnom: búcsúzunk tőled, Csukás István.

Ki ne izgult volna lélegzetvisszafojtva, mikor elűzték Süsüt a testvérei? Ki ne érzett volna együtt a magányos sárkánnyal, ki nem nevette halálra magát a Sárkányfűárus figuráján? Mesélni sokféleképpen lehet, de így csak ő tudott. Nem csak a gyerekek szívébe férkőztek be a főhősei emberi esendőségükkel, felnőttként sem tudtad kivonni magad a hatásuk alól. Nem csoda, hiszen ő maga is ilyen volt: jóságos tekintetű, az emberinél is emberibb, akinek egész lényéből szeretet áradt. 

Forrás: Polyak Attila/Origo

Negyven évvel ezelőtt éppúgy megtalálta történeteivel a gyerekek lelkét, mint most, pedig a változó világban mindennél nehezebb örökérvényűnek lenni. Neki sikerült. Talán, mert az első pillanattól az utolsóig szívből csinálta, amit csinált. "Ezt a vágyat senki sem érti, Se gyerek, se nő, se férfi. Senki, senki itt a világon, Mi is az én titkos nagy álmom" - énekelte Süsü, aki legjobban arra vágyott, hogy befogadják. Hogy a kitalálója mire vágyhatott a legjobban? Azt hiszem, arra, hogy meséljen. És ezt mindennél jobban csinálta.

Forrás: Wikipedia

"A mese örök. A mese pedig azért örök, mert a közönsége is örök. Amíg gyerekek vannak, addig mese is lesz, és a gyerekek sem változnak lényegesen, alapállásuk örök. Mert mi a gyerek viszonya a világhoz? Meg akarja ismerni, és meg akarja hódítani, és ebben segít többek között a mese is" - mondta egyszer. Talán nem véletlen, hogy ugyanazon a napon született, mint Hans ChristianAndersen. Jön még vajon utánuk olyan, aki örök klasszikus marad?

Azt hiszem, ha megkérdezhetnénk, azt akarná, hogy egy meséjével emlékezzenek meg róla otthon a családok. Nálunk biztosan így lesz. Hiszen a sztorik, a mondatok, a figurák ugyanannyit jelentenek a férjemnek és nekem, mint a fiunknak. Mert ha viccesen azt mondom a suli előtt: "Picur, megvárhatlak?", nevetve jön rá a válasz...

Forrás: Wikipedia

Nem "csak" Kossuth-díjas költő és író volt, és a Nemzet Művésze. Ennél jóval több. Kicsit mintha minden gyerek barátja lett volna. Azt mondta: "Nem tehetek arról, hogy megszülettem, és nem tehetek arról, hogy meghalok. Ami a kettő között van, arról tehetek. Ez az én szabadságom, ha úgy tetszik, öröklétem." Köszönjük, amit a kettő között kaptunk.

Nyugodj békében, Csukás István.

Forrás: Szabó Gábor
Még több cikk Gretától!
Ha idáig eljutottál, már biztos rajongsz Greta stílusáért, és nem bírod visszafogni magad, hogy ne olvass tőle még többet. Megértjük, és segítünk is neked. Az írói oldalán rengeteg írása vár rád.

Nyitókép: Origo

    Ezt olvastad már?