Mengele: Dudorászva küldte halálba az embereket

Neve eggyé vált a gonoszsággal, a kegyetlenséggel. Ő lett a pszichopata orvos tipikus alakja, az elképzelehetetlenségig szörnyű kísérletei olyan gyomorforgató művekhez adtak ihletet, mint például Az emberi százlábú.

A náci orvosok munkája szégyen az orvostudományra. Kezdeti feladatuk az volt, hogy a fajelméletet, az árja faj felsőbbrendűségét orvosi eredményekkel igazolják, és megakadályozzák a náci ideológia szerint a társadalomra káros emberek szaporodását. Ez a felfogás szerint nem az egyént, hanem az egész népet kellett gyógyítaniuk és megszabadítaniuk az alsóbbrendűektől.

Így először a testi és szellemi fogyatékosokat, a munkaképteleneket kezdték sterilizálni, majd a zsidókat és más kisebbségeket is. Volt, aki érzéstelenítés nélkül maró folyadékokat fecskendezett a nők petevezetékébe, más szintén érzéstelenítés nélkül kioperálta a nők méhét, petefészkét, vagy a férfiak heréjét.

A sterilizálás mellett úgynevezett faji eutanázia programokat is folytattak. Ez nem jelentett mást, mint embercsoportok tömeges meggyilkolását. Az ideológia egész egyszerűen megfosztotta ezeket az embereket az emberi mivoltuktól. Annak érdekében, hogy senkinek ne legyenek humanista kételyei, elhitették róluk, hogy ők a társadalmat fertőző kórság. Ez az ideológia írta felül a hippokratészi esküt a náci orvosokban is.

Forrás: AFPforum

Mengelét saját kérésére vezényelték Auschwitzba, hogy azt kutassa, hogyan születhetne minél több árja ikergyermek. Erre még pénzt is kapott egy berlini intézettől. Az SS orvosok a haláltáborokban egyáltalán nem foglalkoztak gyógyítással, a betegeken orvosi végzettséggel rendelkező más foglyok próbáltak csak meg segíteni. Az SS orvosok emberkísérletekkel foglalkoztak. A foglyokon próbálták ki a katonai felszerelések biztonságát, a fegyverek által okozott sérüléseket, és hogy mennyi idő alatt okozzák a sebesült halálát.

Mengele folyamatosan a tökéletes faj létrehozásán dolgozott. Ennek érdekében például ikreken kísérletezett a szemszín megváltoztatásával, vagy azzal, hogy - összevarrva az ereiket - mesterségesen sziámi ikreket hozzon létre. Ha az ikerpár egyik tagja meghalt, a másikat is megölette, hogy összehasonlítsa a szerveiket.

Forrás: Wikipedia

De Mengele nem csak fizikailag kínozta a foglyokat. A rámpákon maga szelektálta a beérkezőket, a gyerekeket, időseket és munkaképteleneket opera áriákat dúdolva küldte azonnal a halálba. Kegyetlen hazugságokkal próbálta elaltatni a gyanakvásukat. Többeknek azt mondta, hogy idős szüleik autóval mennek tovább, amíg a fiatalok gyalogolnak.

Edith Eva Eger is említi Mengelét A döntés című könyvében. A rámpán az orvos megkérdezte tőle, hogy az édesanyja vagy a nővére áll-e mellette. A naiv, 16 éves lány nem értette a kérdés célját, és őszintén válaszolt, ezért különböző irányba küldték őket.

Mengele ennyit mondott: "Nagyon hamar viszont fogod látni az anyádat, csak zuhanyozni megy." Miután megtudta, hogy a lány deportálása előtt balett-táncos volt, utasította, hogy táncoljon neki. Eger évtizedekig nem tudta magának megbocsátani édesanyja halálát.

Már maga a tábori "ökológia" kegyetlen volt. Mielőtt nagyobb transzport érkezett, Mengele először a kórházakban szelektált, majd a munkaképes foglyok közül küldte a halálba a gyengébbeket. Az egészségesen érkező rabok miatt ugyanis romlottak a már régebb óta borzalmas körülmények között élők esélyei egy újabb szelektáláskor.

Forrás: AFPforum

Ezért a raboknak a maguk érdekében abban kellett volna reménykedniük, hogy minél több beérkezőt küldjenek a vagonokból a gázkamrákba. Ráadásul akik életben maradtak, pont annak az orvosnak az önkényes döntésének köszönhették a saját életüket, aki a halálba taszította a szeretteiket. Így a táborok működési mechanizmusa mentálisan is folyamatos brutalitással kínozta foglyait.

Akármennyi szörnyűséget követett el, Mengele sohasem felelt bűneiért. Apja pénze és befolyása segítette, hogy Dél-Amerikába szökhessen. A bujkálással töltött évtizedeiről nem sokat tudunk, de az biztos, hogy megingathatatlan maradt embertelenségében, és sohasem merült fel benne, hogy bármit rosszul tett volna.

Fia, Rolf Mengele, évekkel apja halála után mondta el, hogy egy alkalommal meglátogatta idős apját, hogy számonkérje rajta a borzalmas bűnöket. Szeretett volna egy emberi reakciót kicsikarni belőle, ám ő a legkisebb jelét sem mutatta semmilyen megbánásnak.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: AFPforum

    Ezt olvastad már?