emlékezés mese Walt Disney életút rajzfilm Mickey egér
Képzeljük el, hogy nincs többé Mickey egeres pizsama, Elsa baba a Jégvarázsból vagy Donald kacsás tolltartó! A mesék világa olyan lenne Walt Disney nélkül, mint a sótlan húsleves.

Nyugodtan mondhatjuk: semmihez sem fogható, amit Pinokkió, Hamupipőke és Bambi képernyőre álmodója a világnak adott.

A legboldogabb hely a földön

1955 nyarán nyitotta meg kapuit a világ leghíresebb parkja, Disneyland. Az eseményt élőben közvetítette a televízió. A közel 30 ezer embernek csak a fele volt meghívva, a többiek hamis jeggyel jutottak be, vagy egyszerűen átmásztak a kerítésen.Ronald Reagan - még színészi minőségében - házigazda volt az eseményen, amely fekete vasárnapba torkollott.

Őrült meleg és borzalmas dugó volt aznap, ráadásul sztrájkoltak a helyi vízszerelők, így Disney-nek választania kellett a működő szökőkutak és a vécék között... Mivel az utóbbit választotta, később sokan kritizálták, hogy ilyen cinikus módon próbált üdítőt sózni a látogatókra. A hangulatot csak fokozta a frissen öntött aszfalt, ami olyan puha volt, hogy a magassarkúk sorra süllyedtek el benne.

Forrás: AFPforum

A park mégis azonnali sikert hozott. Talán maga Walt Disney sem gondolta, hogy ez lesz az álomból, ami egy kellemes szombaton született meg a fejében: egy padról nézte lányait a körhintán, és közben egy olyan helyet látott maga előtt, ahol szülők és gyerekek együtt mókáznak.

Disneyland azonban nem csupán csillogó szemű gyerekek vágyainak netovábbja, hanem alkotójának megtestesült álma is volt. Minden játék, minden figura egy-egy történet volt a mágusról, aki 4 évesen rajzolt először egy lovat. A tizenévesről, aki testvérével hajnali fél ötkor kelt, hogy suli előtt és után újságot hordjon. A középiskolásról, aki éjszaka illusztrátori tanfolyamot végzett, majd 16 évesen otthagyta az iskolát, és hamis születési bizonyítvánnyal csatlakozott a fronton a Vöröskereszthez. Arról a férfiról, aki egy hollywoodi garázsban megrajzolta Alice-t Csodaországban, majd kezei között életre keltek gyerekkorunk kedvenc hősei.

A mítoszgyáros titkai

Kevés hírességet övez annyi legenda, mint Disney-t, aki egy önéletrajzi könyv szerint nem csupán depressziós, hanem bunkó, magányos és antiszemita volt. Megszállottsága miatt olyan stúdióról álmodott, ahonnan nem akarnak hazamenni az emberek. Bár megvalósította tervét, egy idő után a folyton túlórázó, alulfizetett dolgozói fellázadtak, Walt pedig kommunista befolyásra gyanakodott.

Épp zajlott a második világháború, ezért a producer is részt vett a kormánynak gyártott propagandafilmek készítésében. Így történhetett meg, hogy Donald kacsa komoly harcot vívott a nácik ellen.

Bármilyen nézetet is vallott, a Bolondos dallamok megjelenése után gyakorlatilag mindenki vele akart dolgozni. Olyan új művészeti nyelvet hozott létre, amely mágnesként vonzotta az alkotókat. Sikerült elérnie, hogy a rajzfilm figurák emberi érzelmeket fejezzenek ki: milliók zokogtak a moziban, amikor Hófehérke meghalt.

Forrás: AFPforum

Magánéleti tragédiák

Ő maga azonban nem élte meg fájdalmait nyilvánosan, pedig akadt belőlük elég. Apjával meglehetősen viharos volt a kapcsolata, mert úgy érezte, igazából sosem volt rá büszke. Felesége vetélése után idegösszeomlást kapott, de Lilian aztán megajándékozta egy kislánnyal, egy másikat pedig örökbe fogadtak.

Az igazán nagy tragédia azonban édesanyja elvesztése volt. A testvérével házat vettek a szüleiknek az ötvenedik házassági évfordulójukra, közel a Disney-stúdióhoz. Ám egy szörnyű baleset során szénmonoxid-mérgezést szenvedett a házaspár, amit az anya nem élt túl. Walt soha nem beszélt a balesetről.

Mortimer vagy Mickey?

Kevesen tudják, hogy Disney első híres figurája Oswald, a szerencsés nyúl volt, akinek a jogait sajnálatosan ellopták. Ennek köszönhetjük viszont a világ legismertebb mesehősét, az eredetileg Mortimer névre hallgató Mickey egeret, akinek húsz évig maga Walt kölcsönözte a hangját.

Forrás: AFPforum

Amikor bejelentette, hogy egész estés Disney-filmet fog készíteni, mindenki rémes ötletnek tartotta a dolgot. Állhatatossága és optimizmusa azonban ezúttal is őt igazolta: a Hófehérke 1937-ben az év legsikeresebb filmje lett. 59 Oscar-jelöléséből 22-őt váltott díjra.

Bár makacsul tartja magát a közhiedelem, hogy Waltot halála után hibernálták, valójában elhamvasztották. A Disney-örökség viszont halhatatlan...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.