122 évig élt a világ legvagányabb nénije, vagy csaló volt?

Cigaretta, marhahús, csokoládé és bor - a dietetikusok szerint nem éppen ez az ideális lista a hosszú élethez, a 122 évesen elhunyt Jeanne Calment mégis ezekre esküdött. Már ha valóban eddig élt...

Felmerült ugyanis a gyanú, hogy csaló volt. A rekorder francia asszony élete vajon tényleg hazugságra épült?

100 évesen még biciklizett!

A kutatók nagyon bánták, hogy halála után nem boncolták fel, élete során viszont rengeteg adatot gyűjtöttek róla. "Isten bizonyára elfelejtkezett rólam" - így viccelődött életkoráról a provence-i asszony, aki saját unokáját is túlélte. Állítólag tinédzserként Vincent van Gogh-nak adott el festővásznat apja boltjában. Úgy emlékszik a festőre, mint aki "bűnronda volt, szörnyű természetű és alkohol szagú".

46 évig volt házas - nyilván ez is segített a magas kor elérésében, ahogy a fizikai aktivitás is. Úszott, teniszezett, 85 évesen kezdett vívni, százévesen pedig még bringára ült. Otthonba is csupán 109 éves korában költözött. A genetikája ugyancsak előnyös volt, hiszen szülei, nagyszülei összesen 477 évet éltek. Ez az érték a mezei halandóknál átlagosan 289 körül szokott lenni.

Az idősek otthonában Jeanne irigylésre méltó napi rutint alakított ki: a reggelt imádsággal, majd tejeskávéval és kétszersülttel indította. Tornázott, utána egyedül mosakodott. Arcápolási szokásaitól valószínűleg sikítófrászt kapnának a dél-koreai nők: olívaolajat és egy kis púdert használt. Ebédre leginkább marhát evett, amit szigorúan desszert követett. Az emésztés elősegítésére cigarettát és egy kis portóit vetett be a provence-i néni... Ezután megejtett egy kis sziesztát a karosszékben, majd meglátogatta otthonbeli szomszédait. A pletyizést gyors vacsora és zenehallgatás követte, a napot pedig egy cigarettával zárta.

Forrás: Origo

A kételkedők

Az 1875-ben született asszony rekordja több szempontból felkeltette a tudóstársadalom figyelmét. A legnagyobb port egy orosz gerontológus, Valery Novoselov és egy matematikus, Nikolay Zak feltételezése verte fel, akik szerint Calment 1934-ben halt meg. A lánya, Yvonne hunyt el 1997-ben, aki felvette anyja személyiségét, hogy megússza az örökösödési adót. Állításaikat tudományos szaklapban publikálták, ahol kijelentették: a dokumentációk, fotók és interjúk alapján lehetetlen, hogy valaki 122 évig éljen.

Az oroszok akkor kezdtek gyanakodni, amikor meglátták, hogy Calment milyen formában van. Bőrének, izmainak állapota túlságosan eltért a "kortársakétól", simán felült, demenciának pedig semmi jele nem volt. Amellett, hogy az asszony jól aludt és emésztett, a vizsgálatok még 118 éves korában sem mutattak ki előrehaladott neurológiai elváltozást vagy egyéb betegséget.

Forrás: Origo

A bizonyítékok

Egy másik, belga és francia kutatókból álló csapat is közzétette tanulmányát, közülük többen is hitelesen igazolták, hogy valóban Calment tartja a Guinness-rekordot. A szakértők ugyanúgy elővettek minden demográfiai elemzést, matematikai hipotézist, a régió történelmi adatait, valamint az interjúkat, amelyekkel ízekre szedték az oroszok összeesküvés-elméletét.

Mint mondták, a statisztikai valószínűtlensége ennek a magas életkornak nem jelenti azt, hogy lehetetlen volna. A fizikai adatokon túlmenően a kutatók kiemelték: egyfelől Calment olyan kérdésekre tudott válaszolni az interjúk során, amelyekre lánya nem tudott volna. Másfelől kizárták, hogy egy egész város benne lett volna a személyiségcseréről szóló összeesküvésben.

A mindig mosolygó Jeanne 120. születésnapja előtt azt mondta: várom a halált... és az újságírókat. Akkor nem tudta, hogy az előzőre még két évig kell várnia.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: AFPforum

    Ezt olvastad már?