átverés Nagy X. Viktória legidősebb ember Jeanne Calment
Cigaretta, marhahús, csokoládé és bor - a dietetikusok szerint nem éppen ez az ideális lista a hosszú élethez, a 122 évesen elhunyt Jeanne Calment mégis ezekre esküdött. Már ha valóban eddig élt...

Felmerült ugyanis a gyanú, hogy csaló volt. A rekorder francia asszony élete vajon tényleg hazugságra épült?

100 évesen még biciklizett!

A kutatók nagyon bánták, hogy halála után nem boncolták fel, élete során viszont rengeteg adatot gyűjtöttek róla. "Isten bizonyára elfelejtkezett rólam" - így viccelődött életkoráról a provence-i asszony, aki saját unokáját is túlélte. Állítólag tinédzserként Vincent van Gogh-nak adott el festővásznat apja boltjában. Úgy emlékszik a festőre, mint aki "bűnronda volt, szörnyű természetű és alkohol szagú".

46 évig volt házas - nyilván ez is segített a magas kor elérésében, ahogy a fizikai aktivitás is. Úszott, teniszezett, 85 évesen kezdett vívni, százévesen pedig még bringára ült. Otthonba is csupán 109 éves korában költözött. A genetikája ugyancsak előnyös volt, hiszen szülei, nagyszülei összesen 477 évet éltek. Ez az érték a mezei halandóknál átlagosan 289 körül szokott lenni.

Az idősek otthonában Jeanne irigylésre méltó napi rutint alakított ki: a reggelt imádsággal, majd tejeskávéval és kétszersülttel indította. Tornázott, utána egyedül mosakodott. Arcápolási szokásaitól valószínűleg sikítófrászt kapnának a dél-koreai nők: olívaolajat és egy kis púdert használt. Ebédre leginkább marhát evett, amit szigorúan desszert követett. Az emésztés elősegítésére cigarettát és egy kis portóit vetett be a provence-i néni... Ezután megejtett egy kis sziesztát a karosszékben, majd meglátogatta otthonbeli szomszédait. A pletyizést gyors vacsora és zenehallgatás követte, a napot pedig egy cigarettával zárta.

Forrás: Origo

A kételkedők

Az 1875-ben született asszony rekordja több szempontból felkeltette a tudóstársadalom figyelmét. A legnagyobb port egy orosz gerontológus, Valery Novoselov és egy matematikus, Nikolay Zak feltételezése verte fel, akik szerint Calment 1934-ben halt meg. A lánya, Yvonne hunyt el 1997-ben, aki felvette anyja személyiségét, hogy megússza az örökösödési adót. Állításaikat tudományos szaklapban publikálták, ahol kijelentették: a dokumentációk, fotók és interjúk alapján lehetetlen, hogy valaki 122 évig éljen.

Az oroszok akkor kezdtek gyanakodni, amikor meglátták, hogy Calment milyen formában van. Bőrének, izmainak állapota túlságosan eltért a "kortársakétól", simán felült, demenciának pedig semmi jele nem volt. Amellett, hogy az asszony jól aludt és emésztett, a vizsgálatok még 118 éves korában sem mutattak ki előrehaladott neurológiai elváltozást vagy egyéb betegséget.

Forrás: Origo

A bizonyítékok

Egy másik, belga és francia kutatókból álló csapat is közzétette tanulmányát, közülük többen is hitelesen igazolták, hogy valóban Calment tartja a Guinness-rekordot. A szakértők ugyanúgy elővettek minden demográfiai elemzést, matematikai hipotézist, a régió történelmi adatait, valamint az interjúkat, amelyekkel ízekre szedték az oroszok összeesküvés-elméletét.

Mint mondták, a statisztikai valószínűtlensége ennek a magas életkornak nem jelenti azt, hogy lehetetlen volna. A fizikai adatokon túlmenően a kutatók kiemelték: egyfelől Calment olyan kérdésekre tudott válaszolni az interjúk során, amelyekre lánya nem tudott volna. Másfelől kizárták, hogy egy egész város benne lett volna a személyiségcseréről szóló összeesküvésben.

A mindig mosolygó Jeanne 120. születésnapja előtt azt mondta: várom a halált... és az újságírókat. Akkor nem tudta, hogy az előzőre még két évig kell várnia.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.