Houdini a ruháitól is megszabadult, nem csak a láncaitól...

Szabadult már szibériai fogolyszállító vagonból, amerikai börtönből vagy épp egy hídról leugorva. Ráadásul igazi jófiú volt: egyszer édesanyjának megvett egy ruhát, ami Viktória királynőnek készült.

Harry Houdiniről a neve alapján nem egyértelmű, hogy a VII. kerületben látta meg a napvilágot. Nem mintha a pesti utcákról sok emléke lett volna, mindössze 4 éves volt, mikor a családjával Amerikába költözött. Ettől függetlenül, otthon általában magyarul beszéltek, így nem felejtette el az anyanyelvét.

Kezdetben „csak" a Kártya Királyának nevezték, ám a szabadulás ötlete sem váratott túl sokáig magára. Nem sokkal édesapja halála után, 18 évesen, pár barátjával megalapította az Öt Cent nevű cirkuszát, egy évvel később pedig már a szerelmét is feleségül vette. Bár már Amerikában is megbecsült művésznek számított, mindent egy lapra téve, Angliába ment szerencsét próbálni. Talán csak szerencséje volt, talán a menedzsere ráérzett valamire, de szinte egy csapásra a szigetország kedvence lett. Innen már csak egy lépésre volt a világhírnévtől.

Houdini édesanyjával és feleségével.Forrás: Wikipedia

Trükkjei akkoriban magasan a gagyi műanyagszagú bűvésztrükkök fölé emelkedtek. Már pályafutása elején is nevetve kiszabadult bármiféle zubbonyból, de a lakatok sem jelentettek számára különösebb kihívást. Hogy bebizonyítsa, nem kamu lakatokról volt szó, gyakran a közönség vitte magával a különféle zárakat - általában másodpercek alatt kiszabadult.

Nemcsak szívbajosnak, hanem szégyenlősnek sem mondhatta magát - produkciói közben (a hölgyek legnagyobb örömére) gyakran „elfelejtett" ruhát húzni. Az egyik legkülönlegesebb szabadulása talán éppen Oroszországban esett meg. Háttér-információként ezzel kapcsolatban két fontos dolgot érdemes megjegyezni: Houdini zsidó származású volt, és Oroszországban akkoriban ellenséges légkör uralkodott a helyi zsidósággal szemben.

Ennek ellenére Harry bevállalta, hogy megbilincselve, meztelenre vetkőzve kiszabaduljon egy szibériai fogolyszállító vagonból - 28 perc elég volt számára, hogy szabadon távozhasson (a kemény orosz tél bizonyára gyorsaságra sarkallta).

Forrás: Wikipedia

Egy évvel később, 1904-ben, már Londonban kápráztatta el a nagyérdeműt. A Birmingham Backsmith nevű cég öt évet töltött egy rendkívül bonyolult bilincs megalkotásával. A Hippodrome színházban mindenki tűkön ülve várta, hogy felsül-e (az addig minden körülmények között sikeresen kiszabaduló) művész. Végül egy óra múlva a bilincs már a földön hevert.

1905-re már kinőtte Európát, visszaköltözött az Amerikába. Itt egy szabad délutánján kiszabadult a washingtoni börtönből. A shownak persze pörögnie kellett, így Houdini amerikai turnéba kezdett, számait folyamatosan fejlesztette és látványosabbá tette. A bilincsek, kötelek, zubbonyok természetesen maradtak, de sokszor nagy magasságokban, fejjel lefelé lógva ijesztett rá közönségére. Egyik ilyen produkciója szerencsére film formájában is megmaradt - Houdini egy hídról leugorva szabadult ki a bilincseiből.

Bár már így is beírta magát a történelemkönyvekbe, Houdinit egy idő után elkezdte foglalkoztatni a repülés is. Az elsők között szerzett pilóta engedélyt, majd egy szép délutánon gondolt egyet, és vett magának egy kétfedeles repülőgépet. 1910-ben tett egy kisebb kört Ausztrália felett - ezzel ő lett az első ember, aki motoros géppel emelkedett a levegőbe a kontinens felett.

Forrás: Wikipedia

Belekóstolt a filmezésbe is, mellesleg az I. világháború alatt, arra tanította a fiatal katonákat, hogyan szabadulhatnak ki különböző bilincsekből. Majdnem négy percig képes volt visszatartani a lélegzetét - ez jól jött a víz alatti szabadulós mutatványaihoz.

Halálát egy meglehetősen szomorú és buta baleset okozta. Egy egyetemi órán Houdini erős hasizmaival dicsekedett. Az egyik hallgató (gondolván, hogy leteszteli a szabadulóművész igazát) behúzott egy jókora gyomrost Houdininek.Harry vakbele az ütés erejétől szétrobbant, majd pár nap múlva belehalt a sérülésbe.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Wikipedia/ AFPforum

    Ezek is érdekelhetnek