9+1 érdekes tény Dalí "Az emlékezet állandósága" című képéről

Nyugodtan mondhatjuk, hogy az excentrikus spanyol festő legismertebb műve ez a festmény. Biztos vagyok benne, hogy mindenki azonnal maga elé tudja képzelni, de vajon alaposan megnéztük, mindent tudunk róla?

1. A művész a képet hallucináció közben festette 1931-ben. Azonban el kell oszlatnom az elterjedt feltételezést, miszerint Dalí drog hatása alatt alkotott, a festő soha nem élt drogokkal. Nemes egyszerűséggel ezt így kommentálta: "Nem drogozom, én magam vagyok a drog." Ő találta fel azt a szürrealista technikát, amit a paranoiakritika módszerének nevezett el. 

Forrás: AFP

Eszerint az alkotáshoz paranoiás állapotba kell kerülni, amit ő hosszan tartó fejenállással ért el, állította, hogy így egészen más szemszögből látja a világot. Azt hiszem, nem meglepő az a tény, hogy Dalí jó barátságban volt Sigmund Freuddal, akinek az elméletei nagy hatással voltak művészetére.

2. Freud viszonozta Dalí csodálatát. A pszichoanalízis atyja egyáltalán nem volt a szürrealisták rajongója, az volt róluk a véleménye, hogy túl tudatosan alkotják műveiket, és egy szót sem értenek meg az ő teóriáiból. Dalí kivétel volt. Freud később ezt nyilatkozta: "Hajlamos voltam a szürrealistákat komplett bolondoknak tartani, de ez a fiatal spanyol, egyenes és elszánt tekintetével, megkérdőjelezhetetlen mesterségbeli tudásával megváltoztatta a véleményemet."

3. Azt hihetnénk, hogy egy hatalmas vászonra festette ezt a képet, de valójában sokkal kisebb, mint azt gondolnánk: csak 24x33 cm nagyságú. Az eredeti kép a New York-i Modern Művészetek Múzeumában látható.

Forrás: Wikipedia

Dalí hat évesen kezdett festeni, az igazán nagy áttörést azonban ez a szürrealista alkotás hozta meg számára, amit egy New York-i kiállítás alkalmával a közönség és a szakma is nagy lelkesedéssel fogadott.

5. A kiállítás után egy ismeretlen mecénás vásárolta meg a művet, és a New York-i Modern Művészetek Múzeumának ajándékozta. Így egy anonim adományozónak köszönhetően maradt New Yorkban.

6. Jó néhány művészettörténész állítja, hogy Einstein elméletei is befolyásolták Dalít a kép megalkotásában: a tér és idő relativitásának a tudatalatti szimbólumainak tartják ezeket a szétfolyó órákat.

7. Persze Dalínak erre egészen más magyarázata volt, azt nyilatkozta, hogy a szétfolyó órák valódi múzsája egy napon megolvadt camembert sajt volt. Mivel Dalí a saját személyét műveinek kiterjesztéseként tekintette, ennek a válasznak az igazságtartalmát legalább annyira kétségbe lehet vonni, mint a művészettörténészek okoskodását.

Azonban, ahogyan Dalí ábrázolja az óra nyúlását és szétfolyását, nagyon pontosan utal arra a sokat hangoztatott meggyőződésére, miszerint az idő múlása végzetes pusztítást eredményez mindenen és mindenkin. A modern művészetnek többek között ez is a szépsége, hogy hagy némi lehetőséget a képzeletnek is, mindenki a maga módján értelmezheti.

8. A háttérben látható táj gyermekkora emlékeiből származik. Dalí hazája, Katalónia, nagy hatással volt a munkáira. Családja háza Cadaques és a Pani hegy közelében volt, és ez a vidék újra és újra arra inspirálta, hogy megjelenítse a képein.

Forrás:AFPforum/ hemis.fr/FRILET Patrick / hemis.fr/Frilet Patrick

9. A képnek húsz év kihagyás után folytatása is született. Ennek a festménynek a kompozícióját használta fel egy újabb művéhez, aminek Az emlékezet állandóságának felbomlása címet adta. A festmény azt ábrázolja, hogy a korábbi munkájának lassú, harmonikus hanyatlása miként gyorsul fel és oszlik atomjaira.

Forrás: Origo

+1 Vajon feltűnik az emberi arcmás a képen? A festmény közepén látható egy petyhüdt, szétfolyó arc hatalmas szempillákkal, ami akár Dalít is ábrázolhatná, mivel a művész imádta magát - és feleségét, Galát - különböző helyzetekben megjeleníteni a festményein. Dalí saját maga volt művészetének kedvenc tárgya. "Minden reggel arra a mámoros örömre ébredek, hogy Salvador Dalí vagyok" - mondta.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: AFPforum

    Ezt olvastad már?