Beyoncé: Combfixben és mély dekoltázzsal is lehet valaki feminista!

Pár hónappal ezelőtt egy gigantikus Beyoncé szoborfejet állítottak ki a berlini Mercedes-Benz Arénában. Ez azért nem semmi. Az énekesnő, aki éppen ma lett 38 éves, szinte mindent elért, amit ennyi idősen csak kívánni lehet - talán még többet is.

Boldog házasság, három gyermek, a zenei karrier mellett saját divatmárka és parfüm, 23 Grammy-díj és közel 100 milliárd forintnyi saját vagyon. Állítólag olyan kisugárzása van - pláne a színpadon -, amit egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni. 

Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A rajongói szerint az énekhangja tökéletes, a stílusa kifinomult, és már többször is megválasztották a világ legszebb nőjének. Amikor pedig azt mondtam erre, hogy szerintem sok nő van, aki szebb nála, akkor megkaptam, hogy irigy kutya vagyok.

Egy helyes, laza, kedvesnek tűnő énekesnő - én ennyit látok benne. Vezetés közben dudorászom néha a slágereit, iskolás koromban pedig örültem a Survivornak, ha leadták, de soha nem került a figyelmem középpontjába a nő. A kitartó rajongás viszont, ami körülveszi, mostanra már engem is elgondolkodtatott. Mi lehet a nagy Beyoncé-titok?

Oké, vannak tök jó számai, de hát más énekesnőnek is. Több szerepet is betölt egyszerre: feleség, anya, dolgozó nő, üzletasszony és művész. Mindent, amit elért, azt - a tehetsége mellett - a kemény munkának köszönheti, emiatt is van két évtizede a csúcson. Csakhogy minden nő többféle szerepet tölt be egyszerre, és mindannyian keményen dolgozunk. A családja is mesés, bár bevallom, hogy a férje nem az esetem... Szerencsére nem nekem kell, hogy tetsszen.

Böngészem az internetet, nézem Beyoncé fényképeit. Combfix meg fűző, mély dekoltázs. Iszonyú nőies a megjelenése. Az egyik teltházas fellépése hátterében egy gigászi FEMINISM felirat van, ő meg ott áll elöl, talpig szexisben.

Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Rainer Jensen

Azt mondja, hogy feminista, a maga sajátos, egyedi módján - és ezzel egy komplett mozgalmat és irányzatot indított útjára. Erre már felkapom a fejem. Végre valaki, aki a feminizmus alatt nem azt érti, hogy megmutassuk: érünk annyit, mint egy férfi. (Aztán vergődik a fúróval meg a nehéz szatyrokkal, és közben hajtogatja, hogy ő erős, független nő. Mert elfelejti, hogy az egyenlőség az nem egyformaságot jelent).

Az is tetszik, hogy - akármennyire is szuperhíres és sikeres - állítólag őt is megcsalták már, mégsem hajtogatja habzó szájjal, hogy gyűlöli az összes férfit. Pedig nem szorulna rá a pasikra. Megvannak a saját kis dollármilliói, és attól sem kellene félnie, hogy pártában marad. De a feminizmusa bőven megfér amellett, hogy odaadó, szexis feleség és anya. Úgy gondolja, nem kell egyik szerepet sem feladni a másikért. Nincs értelme dühösen azt szajkózni, hogy annyira van szükségünk férfira, mint halnak a biciklire.

A feminizmus az énekesnő szerint egyáltalán nem a férfiak kirekesztéséről szól, hanem arról, hogy az egyenlő bánásmódban hiszünk. Hiszen nem mi vagyunk egyformák, mint férfi és nő - hanem a különbözőségünk tudatában is egyforma bánásmód és jogok illetnek meg minket, mint emberi lényeket.

Forrás: AFPforum/Agency/NurPhoto/Image Press Agency

Ha Beyoncéra nézünk, azt a fajta modern feminista vonalat látjuk, ami szöges ellentétben áll az összehúzott szájú, férfigyűlölő nő sztereotípiával. Soha nem állította be a pasikat szexközpontú primitív lényeknek, inkább a női szexualitás megélését hirdeti - partnerrel éppúgy, mint szólóban.

Szerintem ő tényleg nem az a típus, aki kiakad, ha utánafütyül egy betonozó munkás, hanem inkább bóknak veszi. Mert az, aki ilyen önbizalommal áll ki tízezrek elé combfixben, az tutira büszke a nőiességére, és nem fél megmutatni akkor sem, ha nem egy nádszálkarcsú húszéves modell, hanem már érett nő. Nem fújol a magazinok címlapján bemutatott szép nőkre, hanem ő is címlapra kerül. Tisztában van vele, hogy a lágyság, a szépség, a nőiesség előny, nem hátrány. Nem kell férfiakká és férfiassá válnunk attól, hogy a feminizmusban hiszünk.

Ha nem is értem ezt az őrült népszerűséget és rajongást, ami körüllengi, az biztos, hogy a hírnevet hasznos dologra használja fel. Kicsit átformálja a feminizmust olyanná, amilyennek valójában lennie kéne - ettől pedig én is egyre jobban bírom.

Boldog születésnapot, Beyoncé!

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: AFPforum

    Ezt olvastad már?