Maria Montessori: 15 évig titkolta a fia elől, hogy ő az édesanyja!

Maria Montessori neve hallatán mindenkinek rögtön a pedagógia, esetleg a pszichológia ugrik be - ami érthető is a nevét viselő Montessori-módszer okán. Ám az olasz orvos, pedagógus és pszichológus élete okozhat néhány meglepetést!

Az első olasz diplomás nő

Szülei mindig is támogatták Mariát a tanulásban, ami a 19. század végén elég merész gondolatnak minősült. Ám szerencsére beigazolódtak a hozzá fűzött remények, és nemcsak, hogy középiskolába járt, hanem műszaki tanulmányokat folytatott - ugyanis abban az időben mérnök szeretett volna lenni. Később a szülei valamelyest próbálták terelgetni, hogy olyan szakmát válasszon, ami nők számára is elérhető - legyen például tanár.

De ő akkor sem hallgatott rájuk: addigra már elhatározta, hogy orvos lesz. Az 1800-as évek végén ez is elég nagy kihívásnak számított, amit mi sem mutat jobban, mint hogy ő volt az első olasz nő, aki olasz egyetemen szerzett diplomát.

Forrás: Wikipedia

A nők jogaiért harcolt!

Az orvosi egyetemen töltött éveit eléggé megnehezítették a férfi kollégák előítéletei. Na meg az is, hogy a boncolásokat egyedül kellett végeznie - ugyanis az nem volt megengedett, hogy ezeket férfiak és nők együtt tegyék... Így talán nem meglepő, hogy örömmel igent mondott a berlini Nemzetközi Kongresszus a Nők Jogaiért meghívására, ahol előadást is tartott arról, hogy a nők igenis egyenlő bért érdemelnének a férfiakkal. (Ekkor még nem volt 30 éves sem!)

Casa dei Bambini

A Montessori-módszer egy mondhatni véletlen esemény miatt jött létre. Orvosként Mariának feladata volt az elmegyógyintézetek látogatása is, ahol sérült gyermekekkel is találkozott. Egyik vizitje alkalmával a gyerekek gondozója elmesélte neki, hogy a kicsik hogyan söprik le a morzsákat a földre evés után, és ez indította el a gondolatait. Rájött, hogy a gyermekeknek rettentő nagy szüksége van szenzoros stimulációra (amikor érzékszervekre hatva késztetünk valakit cselekvésre) és a kezükkel végezhető tevékenységekre.

Illetve azt is megállapította, hogy ezek hiánya nagyban hozzájárul visszamaradott állapotukhoz. Ezt rengeteg kutatómunka és elmélet kidolgozása követte, majd a módszere segítségével már segíteni is tudott a kicsiken. Később megalapította Rómában a Casa dei Bambinit, ahol már egészséges gyermekekkel is foglalkozott.

Forrás: AFPforum

A saját fiát nem ő nevelte fel!

Amitől borzasztóan szenvedett. Azonban gyermeke házasságon kívül született az 1800-as évek végén - és ez igazi skarlát betűnek számított az akkori Olaszországban. Így Maria fia rokonokhoz került, ő pedig olyan gyakran látogatta, amilyen gyakran csak tudta. A fiú 15 éves koráig abban a hiszemben élt, hogy Maria a nagynénje. Miután édesanyja elmondta neki az igazat, szinte elválaszthatatlanok voltak - ugyanis a módszerének ismertetését és terjesztését is együtt végezték.

A Montessori-pedagógia nagyon gyorsan elterjedt Európában és az Egyesült Államokban is. Sorra nyíltak a Montessori-iskolák, köszönhetően Maria és Mario előadás-sorozatainak. 1929-ben Dániában létrejött a Nemzetközi Montessori Szövetség.

Módszerét még a 2. világháború sem tudta elpusztítani!

A módszer életben maradását és elterjedését még az sem tudta megakadályozni, hogy - az 1930-as évek európai történéseinek folyományaként - Németországban és Olaszországbanaz összes Montessori-iskolát bezárták, tanításait pedig nemkívánatossá nyilvánították. Ez nyilvánvalóan az alapelvei miatt alakult így, amik nem voltak összeegyeztethetőek az egyre terjedő fasizmussal. Ám ugyanezen elveknek köszönhetően 1946-ban megkapta az Egyesült Nemzetek "Béke és Nevelés" díját, Nobel-békedíjra pedig háromszor is jelölték.

Forrás: AFPforum

1952-ben halt meg, munkáját pedig a fia vette át. Mario haláláig folytatta a Montessori-módszer terjesztését, lányával, Renildével, aki később a Nemzetközi Montessori szövetség elnöke lett.

Azt hiszem, mindannyiuknak - de főleg Mariának - hatalmas köszönettel tartozunk. Elvei ma már elég kézenfekvőnek tűnhetnek, de 50-100 évvel ezelőtt ez még korántsem volt így. Ő pedig egy életet áldozott arra, hogy minél több gyermek megfelelő oktatásban és nevelésben részesüljön.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: AFPforum

    Ezt olvastad már?