A melltartó feltalálója szívesebben bulizott félmeztelenül!

Sosem gondolnád, hogy a nő, aki keretek közé szorította a melleket, egész életében magasról tett a korlátokra, és szinte csak a gyönyörnek élt. Caresse Crosby olyan szinten hedonista volt, hogy feltaláló is pusztán emiatt vált belőle.

Képzeljetek el egy 19 éves lányt - eredeti nevén Mary Phelps Jacobot -, akinek mindene a flört és a jó megjelenés! Épp egy bálba készül, ott áll a szoba közepén félig felöltözve, és majd széttépi idegességében a kényelmetlen, halcsontból készült fűzőt, amibe bele kéne préselnie magát. Megtehetné, hogy meghajol a kor szokásai előtt, mint megannyi sorstársa, csakhogy ő lázadó típus: ezért fog két zsebkendőt, összevarrja őket egy rózsaszín szalaggal, és ezennel megteremti azt a ruhadarabot, amit később nők százezrei hordanak...

A találmánya olyan népszerű lett, hogy pár év múlva szabadalmaztatta, és céget alapított. Csakhogy itt jött a képbe az első férje, akinek férfiúi önérzetét erősen bántotta, hogy asszonykája külön jövedelemmel bír, így valahogyan rábírta nejét a cég eladására. Hogy köze volt-e ennek a kapcsolatuk megromlásához, nem tudom. Szerintem könnyen lehet, hogy főhősnőnk egyszerűen nem vágyott olyan férfira, aki öröm helyett irigykedve fogadja a sikereit.

Forrás: Wikipedia

Mindenesetre kikacsintgatott a házasságból, a férje pedig alkoholizmusba menekült a szégyen elől. Végül elváltak, és Mary hozzáment egykori szeretőjéhez, Harry Crosby-hoz és együtt élvezték az életet, méghozzá Párizsban. Ekkor vette fel a Caresse nevet.

Harry izgalmas férfinak tűnt, hiszen hét évvel fiatalabb volt Caresse-től, ráadásul ünnepelt háborús hős volt, amikor megismerkedtek. Elődjével ellentétben nem állt a nő sikereinek útjába - sőt, közösen alapítottak egy jól működő könyvkiadót.

A páros tobzódott a jólétben és az élvezetekben: olyan parti is volt, ahová Caresse félmeztelenül, egy elefánt hátán érkezett... Baráti körükbe neves művészek tartoztak, például Hemingway,Salvador Dalí és Picasso. Összejöveteleik során nem vetették meg az ópiumot sem, a szórakozás pedig gyakran közös meztelen fürdőzésbe torkollott.

Forrás: Wikipedia

Ezek után azt hihetnénk, hogy a házaspár igazán jól egymásra talált, Harry azonban sajnos nem érte be Caresse szerelmével. Szeretőt tartott, a viszonynak pedig teátrális vége lett: 1929-ben egy New York-i hotelszobában - fiatal kedvesével együtt - véget vetett az életének. A halántéklövés, amellyel elbúcsúzott a földi léttől, Caresse életének egy fejezetére is pontot tett.

Visszatért Amerikába, a könyvkiadással azonban továbbra sem hagyott fel, és számtalan nagy művészt támogatott. A háború után megvásárolt egy kastélyt Rómában, majd művész- és világbéke központtá alakította azt.

78 évesen halt meg - ekkorra már annyira ismert volt, hogy még a Time magazin is beszámolt a sajnálatos eseményről. Bármit is gondolunk a habitusáról és a szokásairól, egy biztos: nem volt unalmas élete...

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Wikipedia