Evita, a Nő. Evita, a szent. Evita, a megfejthetetlen ikon!

Eva Perónt a világ legismertebb asszonyaként emlegetik. Szegényen és jelentéktelenül kezdte az életét, végül mégis a hatalom és a gazdagság csúcsán köszönt el a földi léttől. Egy egész ország rajongott érte, majd gyászolta a halálát.

Íme, néhány érdekesség, amit talán nem tudtál róla:

1. Szerelemgyerekként látta meg a napvilágot.

Törvénytelen gyermekként született. Apja, Juan Duerte tehetős földbirtokos volt, ám valószínűleg nem kedvelte a szokványos életet, mert felesége és törvényes gyermekei mellett egy második családra is igényt tartott.Eva ötödik gyermekként látta meg a napvilágot, a házasságon kívüli viszonyban.

2. Kamaszlányként is sikerre vágyott!

Alig töltötte be a 15. életévét, amikor - a színésznői karrier reményében - Buenos Airesbe költözött. Színészi sikereket nem aratott ugyan, viszont 20 évesen megalapította a saját vállalkozását: rádióműsorok gyártásával foglalkozott. A legnagyobb sikert az a sorozata aratta, melyben ő maga kölcsönözte hangját a történelem jelentős női karaktereinek, például Nagy Katalinnak és Erzsébet királynőnek.

Forrás: Afp forum

3. Tragédiából esküvő

1944. januárjában San Juanban egy földrengés közel tízezer embert megölt. Juan Perón szervezte azt a jótékonysági gyűjtést, amit a károsultak megsegítésére tartottak. Ezen a rendezvényen találkozott először a hozzá képest majdnem fele annyi idős Evával. A szerelem, ami fellángolt köztük, olyan erősnek bizonyult, hogy 1945-ben már össze is házasodtak.1946-ban pedig Juant elnökké választották.

Forrás: AFPforum

4. Szívén viselte a nők sorsát!

Eva előtt nem volt női politikus Argentínában. Az ő nevéhez fűződik a nők szavazati jogának törvénybe iktatása 1947-ben, ami jelentősen hozzájárult férje későbbi újraválasztásához is.

5. A nácik pénzét is megszerezte!

1948-ban létrehozta az Eva Perón Alapítványt, melynek célja az argentin szegények megsegítése volt. A szervezet számos iskola, kórház, és hajléktalanszálló alapítását támogatta. Személyesen jelent meg a kórházakban, a beteg embereket pedig - mintegy áldásszerűen - megérintette a kezével. Az alapítvány több pénzforrásból is gazdálkodott, többek között az adókból.

Ám ő - kihasználva férje politikai befolyását - számos üzleti vállalkozásra is nyomást gyakorolt, hogy "önként" adakozzanak a javára: állítólag az Argentínába menekült nácik hálapénze is nála kötött ki. Később ugyan bebizonyosodott, hogy az összeg egy része Eva magánszámlájára landolt, és költséges életmódját, pazar ruhatárát ezekből finanszírozta, de még ezzel együtt is kétségtelenül sokat tett a szegény emberek életkörülményeinek javításáért.

Forrás: AFPforum

6. Város őrzi a nevét.

Egy egész várost elneveztek róla Argentínában. Sőt, a település nemcsak a nevének állít emléket: a térképen látható határvonalai Evita arcának profilját idézik.

7. A titokzatos "átok"...

1950-ben méhnyakrákot diagnosztizáltak nála, ami különös fricskája volt az életnek, hiszen Juan Perón első neje is ebben a betegségben hunyt el...

8. A "nemzet szellemi vezetője"

A diagnózis után jelölték alelnöknek férje mellé az új választási kampányban, amiben több millió választópolgár támogatta - ugyanakkor a katonai elit nem. Végül visszalépett a jelöltségtől, valószínűleg a katonai nyomás hatására, de hivatalosan a betegségét jelölte meg indokként. Kárpótlásul megkapta "a nemzet szellemi vezetője" címet.

Forrás: AFpforum

9. Bármivel megküzdött, de a rákot nem tudta legyőzni!

Betegsége miatt elviselhetetlen fájdalmai voltak. Argentínában ő kapott először kemoterápiát, de így sem sikerült megmenteni az életét. Csontsoványra fogyott, az utolsó időkben már csak 36 kg volt. Egyes források szerint végül lobotómiát végeztek rajta (műtéti úton roncsolták az agyát - a szerk.), melynek az lett volna a célja, hogy ne érezze a fájdalmakat - bár, hogy ez a beavatkozás alkalmas-e egyáltalán erre, az erősen vitatott.

10. "A bebalzsamozott test a konyhában a volt feleségemé, drágám!"

Halála után testét bebalzsamozták, és ki akarták állítani, mint ahogy Leninnel is tették. Csakhogy Perón időközben, 1955-ben megbukott, így szerelmét végül álnéven temették el, Olaszországban. 1971-ben férje visszakapta a balzsammal tartósított földi maradványokat, amit megtisztított, majd harmadik feleségével közös otthonában tartott - az étkezőben... 1973-ban Juan Perón halála után Evitát végül a Duarte családi kriptában helyezték végső nyugalomra.

+1

Evita örökös félelme az volt, hogy egy nap elfelejtik a létezését - ehhez képest a rajongói még most is szentként tekintenek rá.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek