Nobel-díj Einstein élete lázadás fizikus Herczeg Zsuzsa Albert Einstein
Pontosan 64 évvel ezelőtt, ezen a napon hunyt el a Nobel-díjas fizikus és matematikus, Albert Einstein. A zsidó kereskedő és házaló ősökkel rendelkező férfiról gyermekkorában még senki sem gondolta volna, hogy viszi bármire is.

Olyan lassan tanult meg beszélni, és azután is annyira nehézkesen ejtette ki a szavakat, hogy a cselédlány csak úgy hívta: "a kis hülye". A családtagjai pedig értelmi fogyatékosnak tartották. Minden mondatot többször elismételt magában, miközben a szája mozgott, de csak ezek után mondta ki hangosan. A mindenféle tekintéllyel szembeni pimasz lázadása miatt pedig az egyik tanára a történelmet csak úgy definiálta a számára, hogy ez az, amihez neki soha semmi köze nem lesz. Hát lett...

Talán a lázadás volt ez egyik fő oka annak, hogy tudományos zseni válhatott belőle. Minden másoktól kapott ismeretet megkérdőjelezett. Olyannyira gyűlölte országa militarista légkörét és annak tekintélyelvű iskoláit, hogy még a német állampolgárságáról is lemondott, bár évekkel később ismét elfogadta.

Forrás: AFPforum/ Roger-Viollet/Pierre Choumoff

Az a legenda viszont nem igaz, hogy megbukott matematikából. Bár számos helyen ezt olvashatjuk a gyengén teljesítő diákok megnyugtatására, a hírt ő maga cáfolta meg: "Soha nem buktam meg matekból. Már tizenöt éves korom előtt tudtam deriválni, és tisztában voltam az integrálszámítással is."

Arra, hogy miért éppen ő találta fel a relativitáselméletet, saját maga találta meg a lehetséges választ. Szerinte ugyanis normális felnőtt nem gondolkodik el az idő és tér problémáján, ilyen dolgokon csak a gyerekek töprengenek. Ő azonban olyan lassan fejlődött, hogy csak akkor kezdett elmélkedni ezeken, amikor már felnőtt...

Ellentmondásos személyiség volt. Pszichológusok szerint azon késztetése, hogy egy rendszer törvényszerűségeit felfedezze, sokkal erősebb volt, mint az empátiája. Szeretett ironikusan megnyilvánulni az emberekkel szemben, azonban olyan gyönyörűen hegedült, és olyan tűz volt a zenéjében, hogy egyik osztálytársa ebből döbbent rá: szarkasztikus páncélja valójában érző lelket takar. "Azon meghasonlott személyiségek közé tartozott, akik pontosan tudják, hogyan védjék meg tüskés külsővel finom és mély belső világukat."

Forrás: Afpforum

Akkor is lázadt, amikor szülei akarata ellenére feleségül vette barátnőjét, Mileva Maricot. Pedig még a barátai sem nézték jó szemmel ezt a kapcsolatot. Szerintük egy ilyen jóképű fickó, mint ő, bárkit megkaphatott volna, neki mégis egy ilyen kis semmitmondó, szerb lány kellett,aki három évvel idősebb, beteges és sánta volt. Még Mileva egyik zürichi barátnője is úgy nyilatkozott a lányról: "Nagyon okos, komoly, alacsony, kényes és ronda."

A svájci műszaki főiskolán ismerték meg egymást. Rokonlelkek voltak, a munkában pedig egyenrangú partnerként tudtak egymásra tekinteni. Aztán, ahogy az lenni szokott, a lány teherbe esett. Mivel Einstein babámnak becézte a nőt, kettejük ügyét a "Baba-affér"-ként emlegették a családban. Úgy döntöttek, eltitkolják a terhességet a fősikolán, ezért Mileva hazautazott a szüleihez Újvidékre, és ott hozta világra a kislányt, aki sajnos később életét vesztette. Einstein ilyen módon sosem láthatta a gyermekét, és senkinek nem is beszélt róla.

Forrás: AFPforum

Később összeházasodtak, és két fiuk is született. Ám a közös évek során egyre feszültebbé vált a kapcsolatuk. Einstein a következőkre kárhoztatta a nőt: "Lemondasz arról, hogy otthon kelljen maradnom veled; bárhová el kell mennem vagy utaznom veled, (...) befejezed a velem folytatott beszélgetést, ha azt kérem; azonnal kimész a dolgozószobámból vagy a hálószobámból, ha azt kérem." Nem csoda, hogy Mileván egyre jobban eluralkodott a depresszió, ráadásul kisebbik fia, Eduard állandóan betegeskedett. Einstein pedig Mileva rossz génjeit tette felelőssé azért, hogy fia később elmegyógyintézetbe került...

Évekig külön éltek, végül 1919-ban váltak el, Einstein pedig még abban az évben feleségül vette saját unokatestvérét, Elsát. Vele költözött később Amerikába is. Elsa személyiségét tekintve teljesen Mileva ellentéte volt. Férje félrelépései ellenére odaadó párja és hűséges védelmezője volt Einsteinnek. Halála előtt látta Einstein megindultságát, és azt mondta egy barátjának: "Sose gondoltam volna, hogy ennyire szeret."

Forrás: AFPforum/ Photo12/Ann Ronan Picture Library

Einstein szerelmi élete olyannyira kalandos volt, hogy még egy szovjet kémnő is megkörnyékezte, aki a II. világháború idején többször is meglátogatta a férfit. Majd amikor visszaköltözött a Szovjetunióba, intenzív levelezés zajlott közöttük. Később derült fény rá, hogy Margarita Konenkova csupán utasításra tette, amit tett, hiszen azzal a feladattal bízták meg, hogy amerikai tudósokat hálózzon be.

Az 1940-es évek végén aztán kiderült, hogy Einsteinnek aneorizma alakult ki a hasi aortájában. Az orvosok azt tanácsolták neki: éljen egészségesen, és még pár évig elélhet. Végül valóban az aortafal megrepedése okozta a halálát: a tudós elvérzett. A princetoni kórházban halt meg, német mondatokat mormolva - mivel azonban az ügyeletben lévő nővér nem tudott németül, sosem tudjuk meg, hogy mik voltak az utolsó szavai. Az biztos, hogy azt kérte: hamvasszák el és a hamvait szórják szét.

Forrás: AFPforum

Kívánsága teljesült, azonban Thomas Harvey patológus titokban eltávolította az agyát és a szemeit... Az agy egy részét évekig egy sörhűtőben tárolta, és - Einstein végakarata ellenére - vizsgálatoknak is alávetették. Bár találtak eltéréseket, soha nem tudták minden kétséget kizáróan megállapítani, hogy pontosan miből is fakadt Einstein zsenisége...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.