Hollywood igaz történet Jónás Zsófi valóság Apollo 13. Az elnök emberei film
Az élet a legjobb forgatókönyvíró, és ezt tudják Los Angelesben is. Elsőre könnyűnek tűnik a feladat: a szori adott, a karakterek adottak, csak le kell forgatni a filmet, és kész.

Azonban jó valós történeten alapuló mozit készíteni nagyon is nehéz. Ezt már jól tudja John Travolta is, aki tavaly akkorát bukott a Gottival, hogy öröm volt nézni. De azért akadnak olyanok is szép számmal, akik remekül fel tudtak dolgozni egy-egy igaz történetet.

Apollo 13

A víz nedves, az ég kék, Amerika pedig fel akar jutni a Holdra. Ez hol összejön neki, hol pedig nem. Az Apollo 13 az egyik ilyen sikertelen űrutazást mutatja be. A Holdra szállás ugyan elmarad, de helyette egy több napig tartó mentőakciót kapunk. A 3 asztronauta helytállása példaértékű, de számomra a Földön lévő több száz fős személyzet heroikus küzdelme talán még megkapóbb.

Mindent megtesznek azért, hogy élve visszahozzák a srácokat. Főszerepben a karrierje csúcsán lévő Tom Hanks, olyan partnerekkel, mint Kevin Bacon és Bill Paxton. Plusz pont a látványtervezőknek, amiért nemcsak a klausztrofób űrkabint ábrázolták zseniálisan, hanem a komplett hatvanas éveket is.

Kiknek ajánlom: Az űr rajongóinak.

Forrás: AFPforum

Én, Tonya

A kilencvenes években két műkorcsolyázó, Nancy Kerrigan és Tonya Harding versenyzett Amerika kegyeiért. Nancy maga volt a báj és a kecsesség. Tonya pedig tripla axelt tudott ugrani, ám kecsességet még nagyítóval sem lehetett benne felfedezni. A műkorcsolya pedig pontozásos verseny... Tettlegességig fajuló versengésük megosztotta az egész országot, és az egyik leggusztustalanabb sztoriként vonult be a sporttörténelembe.

A filmben Margot Robbie bebizonyítja, hogy nemcsak hihetetlenül szép, hanem nagyon tehetséges is. Azonban pechjére Allison Janney olyan hitelesen adja a kegyetlen és zsarnok anyát, hogy minden percben lejátssza Robbie-t a vászonról - nem csoda, hogy "végül Oscar bácsi meg gyütt." A film tökéletes lenyomata a kilencvenes éveknek, amikor is szó szerint az volt egy ország legnagyobb problémája, hogy ki nyeri az Olimpiát.

Kiknek ajánlom: Akik kíváncsiak a csillogás mögötti világra.

Forrás: AFPforum

A Sólyom végveszélyben

Nem meglepő módon Hollywood imádja a háborús drámákat. Robert Redford "a véreső a nyerő" aranyszabálya akár jelmondatuk is lehetne. A Ryan közlegény megmentése nyitó jelenete a frászt hozza gyakorlatilag mindenkire. Hasonló elven működik A Sólyom végveszélyben is, amely egy megtörtént katonai akciót dolgoz fel. A helyszín Mogadishu, Szomália.

Az amerikai hadsereg egy gyors, max félórásra tervezett rajtaütésre készül, azonban porszem kerül a gépezetbe: azzal ugyanis nem számoltak, hogy az ellenség visszalő. Öreg hiba. 2 helikopter lezuhan, és pillanatokon belül már nem a küldetés sikeressége, hanem az életük a tét. Van itt minden, ami egy háborús drámához kell: vér, fegyverropogás, önfeláldozás. Ja, és még több vér.

Kiknek ajánlom: Háborús filmek és Tom Hardy szerelmeseinek.

Forrás: AFPforum

Életben maradtak

Miután az uruguayi focicsapat repülőgépe lezuhan, a túlélők megpróbálnak életben maradni az Andokban - ami azért nem egy laza kempingezés a Mecsekben, valljuk be. Gyors leszek: igen, ez az a film, amiben emberek halottak húsát eszik. De ha ettől el tudunk vonatkoztatni, akkor a történet megmutatja, mennyi élni akarás is van bennünk, emberekben. Ez az a film, amit nem lehet elmesélni. Egyszerűen látni kell.

Kiknek ajánlom: Erős gyomrú katasztrófafilm rajongóknak.

Forrás: AFPforum/ Collection Christophel/© Films Andes S.A. / Paramount Pictures/©

Az elnök emberei

Amikor 1972-ben betörtek a demokrata párthoz, először sima rablásnak vélték a dolgot. Aztán két újságíró, Carl Bernstein és Bob Woodward elkezdett nyomozni az ügyben, és hamar rájöttek, hogy nem a gémkapcsokért hatoltak be az irodába. Kettejük nyomozásáról szól a film.

Na meg arról, hogyan is buktatták meg Amerika egyik legellentmondásosabb elnökét, Richard Nixont. A film tökéletesen ábrázolja, hogy milyen pokolian nehéz tényfeltáró újságíróként dolgozni. Olyannyira, hogy elnyerte a legjobb filmnek járó Oscart is. Megágyazva ezzel olyan későbbi filmeknek, mint a Spotlight.

Kiknek ajánlom: Azoknak, akik élnek-halnak a politikai drámákért.

Forrás: AFPforum

Öt fantasztikus Shakespeare-filmfeldolgozás!http://www.she.hu/kultur-mi/20181017-ot-fantasztikus-shakespearefilmfeldolgozas-jonas-zsofi.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.