A híres Robin Hood, aki egy apáca miatt halt meg

Eredetileg balladákban tűnt fel a neve, amelyeket a városokat járó trubadúrok énekeltek. Később ezeket versbe foglalták, majd írásos formában is megjelentek. Egy íjászról szóltak, aki a sherwoodi erdőben élő embereivel harcolt a gonosz ellen.

Marian - bármily romantikus volt is az alakja -, eredetileg nem volt benne a történetben. Az igazi Robin Hood pedig egyáltalán nem volt jóságos, szegényeket istápoló hős - még csak nem is így hívták. Sok legenda utal azonban arra, hogy valóban létezett.

Kit rejt Robin Hood figurája?

Egy számkivetett íjászt, aki - bár tényleg gazdag utazókat rabolt ki - egyáltalán nem gondoskodott a szegényekről. Az viszont igaz, hogy Nottinghamben esett meg a legtöbb kalandja. Itt székelt halálos ellensége, a hírhedt seriff is, akinek a király nevében bárkit joga volt halálra ítélnie. Tömlöcbe is vetette hősünket, ám neki sikerült elmenekülnie a börtönéből.

A 40 méter magas sziklára épült erődítmény maradványai még ma is állnak. Innen szökött meg Robin egy alagúton keresztül, nem is akárhogyan: beszélgetést kezdeményezett a seriffel, akinek borospincéje is volt itt, majd leitatta az őrökkel együtt...

A sherwoodi királyi erdő nem csupán a gazdagok kirablásának helyszíne volt, hanem a banda szálláshelye is. Itt élt Robin a barátaival, ám egyáltalán nem olyan romantikus körülmények között, ahogy azt a filmekben láttuk. Nemes jellemű embernek ábrázolják, a valóságban azonban a társaival mindenkit kirabolt és megölt, akivel csak találkoztak. Egyes történészek szerint az sem igaz, hogy számkivetett nemes volt: valójában paraszti sorból származott.

Forrás: AFPforum/ Collection Christophel/© Relativity Media / Scott Free Productions/Relativity Media / Scott Free Pr

Az viszont biztos, hogy nem volt buta. Hiszen az utazók - így a püspökök és nemesurak is - csak az "ő erdején" keresztül juthattak el Londonból Nottinghambe. Egy hatalmas tölgy mögül aztán egyszer csak előbukkant Robin az embereivel... A tölgyet azóta elnevezték Robin Hood fájának. Egyes becslések szerint akár 1000 éves is lehet. A "gyomrában" egy hatalmas üreg található, melyben akár 14 ember is elfér. Érdekesség, hogy 2014-ben az Év Fájává választották Angliában.

Egy zárda főnöknője ölte meg

A híres zsivány végül északabbra, a Kirklees zárdában halt meg. Azért kereste fel a zárda főnöknőjét - aki egyébként a rokona volt -, hogy gyógyítsa meg a sebesüléseit. Az apáca kivéreztetéssel próbálta meggyógyítani Robint, de túlzásba esett, és hősünk meghalt.

Vele volt Little John is, akinek segítségével még kilőtt egy nyilat, és azt kérte: ott temessék el, ahová a nyíl leesik. Hogy valójában hol nyugszik, az a mai napig vita tárgya. A tölgyfák alatt egy tábla jelzi a sírját, amire 1247 decemberét vésték fel dátumként, valójában azonban csak századokkal később került oda.

A tulajdonosok nem adták beleegyezésüket a feltáráshoz, ám a kutatók egy föld alatti radarral megállapították: nincsenek ott emberi maradványok. Ekkor megpróbálták rekonstruálni az utolsó nyíllövést, majd a legközelebbi és legtávolabbi pontok közötti területet szintén átvizsgálták - eredménytelenül.

Forrás: AFPforum/ Collection Christophel/© Relativity Media /

David Baldwin történész szerint Robin Loxley-ban van eltemetve, az igazi neve pedig Roger Goldberg. A férfira - aki elítélt gyújtogató, rabló és gyilkos volt - ugyanis illik a legenda, ráadásul a feljegyzések szerint sírköve a Kirklees zárda területéről került elő. Onnan, ahol az elbeszélések szerint Robin Hood meghalt. A sír azonban szent helyen fekszik, így nem lehet felásni. Csak annyit tudtak megállapítani, hogy a föld vastartalmú anyagokat rejt, ami akár Robin lándzsája és nyila is lehet...

Bárhogy is legyen, bárki legyen a név mögött, a 12. században kezdődött legendája mind a mai napig él, ő pedig az lesz, akinek látni akarjuk. Mert megmentőkre, hősökre minden korban szükségünk van.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: AFPforum

    Ezt olvastad már?