Marie Antoinette becsületének védelmében

Kétségtelen, hogy Marie Antoinette a francia történelem leggyűlöltebb királynéja. Utálatos, kényes, költekező, perverz, önző, hiú és buta. Ezek a jelzők forrtak össze nevével.

Pedig valójában nem is volt annyira megátalkodott és dekadens, ahogy a rossz nyelvek beszélték. Igazából szerencsétlen asszony (de inkább kislány) rosszkor volt rossz helyen.

Íme, néhány kevésbé ismert érdekesség és gyakori tévhit cáfolata, mely talán más megvilágításba helyezi a csúfos véget ért királynő renoméját:

- Ott sem volt a saját esküvőjén.

Marie Antoinette és a későbbi XVI. Lajos valójában nem a Versailles-i Kastélyban tartott látványos esküvői ceremónián kötötte össze életét. A pompás szertartás csupán színjáték volt, hiszen a "boldog pár" Bécsben házasodott össze képviselők útján - úgy, hogy egyikük sem volt jelen.

Amúgy a frigy ötlete az anyja, Mária Terézia fejéből pattant ki - és azzal a szándékkal ígérte oda 11 éves lányát, hogy így egyszer és mindenkorra lezárják a Habsburg- és Bourbon-házak közötti viszálykodást. Marie Antoinette mindössze 14 éves volt, mikor a nász megköttetett.

Mária Antónia tizenhárom éves korábanForrás: Wikipedia

- Eleinte népszerű volt.

Amikor a gyönyörű kislány megérkezett Franciaországba, hatalmas rajongás vette körül. Egy "alig" 50.000 fős tömeg - ami azért verődött össze, hogy megcsodálják a jövendőbeli királynét - egymást lökdösve igyekezett minél közelebbről megpillantani őt. Végül 30 embert halálra is tapostak a megvadult párizsi polgárok. Ám Marie Antoinette megítélése Lajos trónra lépése után 180 fokos fordulatot vett...

- Ártatlanul meghurcolva?

Pedig elsősorban nem a fiatal királyi pár tehetett a francia népet sújtó pénzügyi válságról. A (minden értelemben) szerencsétlen XVI. Lajos trónra lépésekor üres kincstárat, súlyos államadósságot és éhező népet vett át. És ő amúgy igazán próbálkozott is a köznép helyzetén javítani és a polgárság terheit csökkenteni - méghozzá a nemesek és a papság megadóztatásával. Ám a nemesség erős ellenállása mindhárom esetben meghiúsította a reformok bevezetését.

Forrás: Wikipedia

- Ami pedig tetézte a bajt...

Ezek után nem bizonyult épp a legjobb ötletnek az amerikai függetlenségi háború támogatása. Igazából Lajos csak oda szeretett volna vágni a nagy ellenfélnek: Nagy-Britanniának. De két dologgal nem számolt: ez gyakorlatilag egy demokrata felkelés volt, ami azok az elvek ellen is irányult, amik őt trónon tartották. Plusz a kölcsönt az amerikaiak soha nem fizették vissza. Így az államadósság még tovább nőtt.

Pedig szegény Marie Antoinette annyira örült a győzelem hírének, hogy még az egyik csatahajó komplett mását is a frizurájába komponáltatta...

- "Spórolós" volt - a korabeli viszonyokhoz képest...

A közhiedelemmel ellentétben a Madame Deficitnek csúfolt Marie Antoinette nem maga találta fel a versailles-i fényűzést, pusztán könnyen megszokta a luxust. Tény, hogy megdöbbentően sokat költekezett, de a kanyarban sem volt a királyi család más tagjaihoz viszonyítva - akiket feleannyira sem utáltak és tartottak tékozlónak, mint őt. Csak, hogy lehessen mihez viszonyítani: a király fivérei például évi 365 pár lábbelit - igen, minden napra egyet! - és gyémántokkal kivert öltönyt készíttettek maguknak, és szórakozásra is sokkal több pénzt szórtak el. De egy külföldi királyné jobb bűnbakként szolgált.

- Népszerű pornósztár volt...

De nem ám önszántából! Tudniillik, a sajtó már-már hagyományszerűen rendszeresen disznó tartalmakkal ekézte az aktuális király szeretőit. De mivel XVI. Lajos még a házastársi kötelezettségeket is tehernek érezte, nem igazán volt motivált abban, hogy még szeretőt is tartson. Így királyi ágyas híján a korabeli "bulvár" célkeresztje a királynéra irányult. Rendszeresen jelentek meg vele kapcsolatban maszturbálásról, orgiákról, leszbikus hajlamokról és pedofíliáról szóló pornográf röpiratok. A leghíresebbek: "A királyi dildó", "A királyi orgia" és "Az összes ember listája, akikkel a királynénak züllött viszonya volt".

- Szerény ruhatár...

Bármennyire is szerette a pompát, Marie Antoinette gyakran alulöltözöttségével keltett feltűnést. Az első ünnepelt francia divattervezővel - akit a divatminiszteri rangra emelt -, Rose Bertinnel együtt tervezték a népszerű "kis fehér" ruhát. Ezt viselte, amikor idejét a külön a számára épült "fantázia faluban" töltötte. Ironikus, hogy - pont az egyszerűsége és olcsósága miatt - ez a ruha lett a fejét követelő forradalmár nők egyenruhája is.

Forrás: Wikipedia

- A kalács incidens meg sem történt!

Ahogy az sem igaz, hogy valaha elhagyták volna a száját az alábbi szavak: "Ha nincs kenyere a népnek, egyen kalácsot!" Már csak azért sem mondhatta ezt, mert még trónra sem lépett, amikor elkezdték róla terjeszteni. Valószínűleg azért adták a szájába eme mondatot, hogy illusztrálják, mennyire nem törődik a francia néppel. Ez egyébként a külföldi királynék lejáratásának bevett gyakorlata volt. Például Rousseau egyik írásában is megjelent a "kalács incidens" egy Spanyolországból érkezett királynéval kapcsolatban, aki bő egy évszázaddal Marie Antoinette előtt született...

Fejét venni sem volt egyszerű...
Bármekkora gyűlölet övezte, a forradalmároknak kis híján beletört a bicskája, hogy bármilyen törvényes indokot találjanak a királyné kivégeztetésére. Ezért is az ELTE jogi karán működő Perjátszó Kör színpadra állította "Marie Antoinette élete és pere" című darabot, amelyben nagyon más színben tüntetik fel az eseményeket, mint a hollywoodi filmadaptációban...
SHE

Nyitókép: Wikipedia

Ezek is érdekelhetnek