Péntek 13. - Lerántjuk a leplet! Muhahahaha!

A babonák köztünk élnek. Vannak, akik foglalkoznak vele, és vannak, akik tele torokból nevetnek rajtuk. Ugyanakkor akadnak, akik a negatív hiedelmekkel nem törődnek, de a pozitívakkal igen. Olyan "Ne ezen múljon!" alapon.

Csak, hogy a legalapvetőbbet említsem: hullócsillag. Ki az, aki nem szokott gyorsan kívánni valamit? Mondjuk én, aki a pillanat szépségében gyönyörködve elfelejti. Aztán meg jól megbánja.

A magyar népnek alapvetően gazdag a hiedelemvilága, ami szépen, generációról generációra öröklődik, alakul. Ki ezt hozza otthonról, ki azt. Hosszasan lehetne erről diskurálni.

Azonban van egy téma, ami minimum évente egyszer, legfeljebb háromszor előkerül. Egy biztos: év nem telik el nélküle. És szerintem ember sincs, aki csak úgy elmenne mellette. Igen már mindenki kitalálta: a péntek tizenharmadikáról van szó.

Forrás: iStockphoto/Matjaz Boncina

Egyesek szerint semmi értelme, mások rettegnek tőle, és persze van, aki csak túl akar lenni rajta. És képzeljétek, vannak, akik kifejezetten szeretik!

Sőt olyan párt is ismerek, akik direkt péntek 13-án, hatalmas vigyorral az arcukon esküdtek, majd tomboltak hajnalig. Természetesen a meghívók kézbesítésénél a násznép egyik fele hüledezett, és baljós előjelnek vélte, míg a másik fele jót mosolygott az egészen.

Végül a babonás vendégeknek lett igaza, ha azt vesszük, hogy azóta már el is váltak. De ezt csak nem tudhatjuk be a péntek tizenharmadikán tartott lagzinak - vagy mégis?

Egyáltalán mi ez a különleges mítosz körülötte?

Fontos, hogy tisztázzuk: van neve a gyereknek, akarom mondani a fóbiának. A görög eredetű triszkaidekafóbiával illetjük, amely nem meglepően a tizenhárom és a félelem szavak összevonásából ered.

Bevallom, sokáig én ezt amolyan városi legendának tartottam. Aztán egyszer csak beszálltam egy liftbe, a "világ közepének" emlegetett Manhattan szívében, és nem hittem a szememnek: nem volt 13-as szám, de még szoba sem.

Forrás: iStockphoto /Roland Magnusson

Aztán elkezdtem figyelni, és rájöttem, hogy sokszor hiányzik a reptereken, a repülőkön lévő üléseknél, a Forma 1-es versenyautókon, és olykor az házszámok esetében is sokszor kihagyják a 13-ast.

Mi van?!! Oké, hogy a nagyim babonás, és néha én is lekopogok ezt azt, de hogy intézményes keretek közt is teret ad a rettegésnek a felvilágosult nyugat? Azért az meglepő!

Most akkor nem úgy volt, hogy boszorkányok márpedig nincsenek?

Ha már ennyit emlegettem nyugatot, akkor azért megjegyezném, hogy a Föld keleti fele sem mentes hasonszőrű gyarlóságtól. Csak másként szemlélik.

Forrás: Getty Images/Yuri Arcurs

A legelterjedtebb Japánban, Kínában, Tajvanon és Dél-Koreában a négyes számtól való távolságtartás, amit szintén nevesítettek, és nem meglepően tetrafóbiának kereszteltek.

És mi a helyzet a péntekkel? Szegény mit ártott?

Alapjáraton ez elég népszerű nap, már csak a küszöbön álló hétvége miatt is. Csakhogy nem volt ez mindig így! Az ókori Rómában például a kivégzéseket időzítettek erre a napra. És ez alól Jézus sem volt kivétel. És ugye az utolsó vacsorán is tizenhárman vettek részt...

Kevésbé ismert, hogy a skandináv mitológiában Loki, a bajkeverő isten hívatlan tizenharmadikként vett részt egy vacsorán a Valhallában (az elesett harcosok csarnoka), amely az egyik jelenlévő halálával végződött.

Felmérések szerint azért nem vesszük annyira véresen komolyan ezt a péntek 13-a dolgot.... Halkan megjegyezném, én például egyetlen babonámról sem vallanék színt a nyilvánosság előtt. Szóval felmerül bennem a kérdés: a megkérdezettek mennyire voltak őszinték?

Forrás: iStockphoto/Zarnell/Mark Wilson

A péntek 13-át övező mítosz egyébiránt a 20. század vívmánya, és az 1980-as években élte fénykorát. Ez annyira nem meghökkentő, mint ahogy elsőre tűnik, ha figyelembe vesszük, hogy akkor került bemutatásra a Péntek 13. (Friday the 13th) című horrorfilm, amelyben egy gonosz üzletember próbálta megsemmisíteni a tőzsdét az ominózus napon.

A film is jól példázza, de azért magunk is könnyen rájöhetünk, hogy a sajtó - és úgy általában véve a szórakoztatóipar - komoly pénzkereseti lehetőséget látott eme hiedelemben. Így azért már nem akkora csoda, hogy a nyugati világ egyik, ha nem a legismertebb babonájává vált.

Nyitókép: iStockphoto

    Ezt olvastad már?